Την πρώτη από τις τρεις κινήσεις στον ενεργειακό τομέα που εξήγγειλε την  προηγούμενη Τρίτη συζητώντας με τους αναλυτές, ξεδίπλωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος Ε. Μυτιληναίος. Πρόκειται για την επιστολή που απέστειλε στη ΔΕΗ, τον Υπουργό Ενέργειας και το Υπερταμείο μέσω της οποίας καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση για τη μονάδα του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Η πρόταση – κίνηση της Μυτιληναίος συγκεκριμένα αφορά στην αναβάθμιση της μονάδας του Αμύνταιου με αντάλλαγμα τη σύναψη μιας μακροχρόνιας σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με όρους που θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο πλευρών.
Στο σκεπτικό της πρότασης που υποβλήθηκε μέσω επίσημης επιστολής προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ε. Παναγιωτάκη, τον υπουργό ενέργειας Γ. Σταθάκη και τη διευθύνουσα σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Ρ. Αικατερινάρη, επισημαίνεται η σημασία του ρόλου της ΔΕΗ για τη στήριξη της βιομηχανίας και υπογραμμίζεται ότι έχει έρθει η στιγμή και για τη βιομηχανία να στηρίξει τη ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίσει στην επιστολή του ο κ. Μυτιληναίος για να είναι βιώσιμη η βιομηχανία χρειάζεται μια ανταγωνιστική ΔΕΗ.
Τι προβλέπει αναλυτικά η πρόταση;
  • Η Μυτιληναίος θα καταβάλει 110 εκ. ευρώ για την αναβάθμιση του Αμύνταιου
  • Θα υπογραφεί σύμβαση πώλησης ρεύματος με διάρκεια μέχρι το 2030 για 300 έως 400 μεγαβάτ και συντελεστή χρησιμοποίησης 90%. Εδώ μάλιστα η πρόταση της Μυτιληναίος αφήνει ανοιχτή την προοπτική συμμετοχής και άλλων βιομηχανιών και ανάλογα με τη θετική απόφαση ή όχι θα αυξηθεί και ο συντελεστής χρησιμοποίησης. Πρακτικά μια τέτοια σύμβαση μπορεί να διασφαλίσει την ανταγωνιστική προμήθεια ρεύματος για τη μεταλλουργία και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας
  • Θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθούν οι όροι της σύμβασης στο πλαίσιο των νόμων και των κανόνων της αγοράς
  • Η σύμβαση μπορεί να αξιοποιηθεί και για την επίτευξη των μνημονιακών στόχων, δηλαδή να αφαιρεθεί το μερίδιο της Υψηλής Τάσης (έως και 20%) από τους υποχρεωτικούς στόχους για τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά
  • Κατασκευή των έργων αναβάθμισης άμεσα χωρίς καθυστερήσεις από τη Μυτιληναίος (ΜΕΤΚΑ)
Το βασικό κέρδος που προκύπει για τη βιομηχανία είναι μακροχρόνια διμερή συμβόλαια που εξασφαλίζουν αναπτυξιακή προοπτική.
Από την άλλη πλευρά η ΔΕΗ εξασφαλίζει πρωτίστως τη συνέχιση λειτουργίας ενός εργοστασίου που βρισκόταν υπό αίρεση, κεφάλαια για τις αναγκαίες επενδύσεις, αναβαθμισμένη μονάδα που μπορεί να διεκδικήσει ΑΔΙ και εργασιακή ειρήνη με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν απρόσκοπτα να δουλεύουν στη συγκεκριμένη μονάδα. Θυμίζουμε ότι στο χειρότερο σενάριο η ΔΕΗ θα αναγκαζόταν να διακόψει τη λειτουργία του εργοστασίου ή να χρηματοδοτήσει σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον τις αναγκαίες επενδύσεις για τη συνέχιση της λειτουργίας του. Στα οφέλη εξάλλου πρέπει να σημειωθεί η αύξηση της αξίας της ΔΕΗ, ενόψει και της προοπτικής διάθεσης του 17% της εταιρείας.
Τέλος στην επιστολή που υπογράφεται από τον Ε. Μυτιληναίο ζητείται να επιβεβαιωθεί εάν η ΔΕΗ συμφωνεί επί της αρχής της πρότασης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την οριστική συμφωνία.
energypress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here