Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην κύρωση τους – Εισηγητής θα είναι ο Άγγελος Συρίγος.

Πάνος Τουμάσης, huffingtonpost.gr

Με τα θέματα της Χρυσής Αυγής, του κορονοϊού και των ελληνοτουρκικών, να είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, δείχνει να ξεχάστηκε για λίγο ένα άλλο θέμα που προκάλεσε και σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις – ενώ γέννησε ερωτήματα σχετικά με το πως θα αντιδράσουν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Η κύρωση στη Βουλή των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών. Μία συνθήκη στην οποία είχε αντιδράσει σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία, με πολλά από τα στελέχη της να δίνουν το «παρών» στα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας που διοργανώθηκαν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας το 2018 και το 2019. Και μπορεί μετά την ψήφιση της, στις 17 Ιουνίου 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δήλωνε ότι η ΝΔ θα σεβαστεί την Συμφωνία καθώς είναι πλέον διεθνής συνθήκη, όμως αρκετά στελέχη της Πειραιώς και κυρίως πολλοί ψηφοφόροι, ήλπιζαν ότι θα γινόταν προσπάθεια ακύρωσης της. Τα σενάρια για πιθανές αντιδράσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενισχύθηκαν μετά την αναβολή από την πλευρά της κυβέρνησης για τη συζήτηση και κύρωση από τη Βουλή των τριών διμερών συμβάσεων Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Κυρίως γιατί είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα τις ψηφίσει. Στενοί συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού εκτιμούν ότι την ημέρα της κύρωσης ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα παραστεί καν στη Βουλή, καθώς «δεν μπορεί να ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας για λόγους αρχής». Αποκλείουν όμως την πιθανότητα να επιχειρήσει να επηρεάσει άλλους βουλευτές. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της ΝΔ με πλούσια κοινοβουλευτική εμπειρία που είχε πρωτοστατήσει κατά της ψήφισης της Συμφωνίας που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «η ΝΔ δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη για να διορθώσει μία άλλη βλάβη».

Και από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα στην κοινοβουλευτική συνοχή, δείχνοντας ότι δεν βλέπουν πιθανή κάποια διαρροή. Ο Αντώνης Σαμαράς βέβαια, ως πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός της παράταξης, είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί. Όσο για το πότε θα πάνε προς κύρωση οι τρεις διμερείς συμφωνίες στη Βουλή, διευκρινίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό που θα γίνει. Δίνοντας και μία απάντηση στην Κουμουνδούρου, καθώς διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν με δηλώσεις τους ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκει εισηγητή για τις συμφωνίες αυτές κατά τη συζήτηση και κύρωσή τους, κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν ότι αυτός θα είναι ο βουλευτής Α΄ Αθηνών Άγγελος Συρίγος.

Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής Α΄Αθήνας της ΝΔ, Αγγελος Συρίγος, δίπλα στον πρώην...
Ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής Α΄Αθήνας της ΝΔ, Αγγελος Συρίγος, δίπλα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Πάντως για την ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιο έμπειροι βουλευτές του κόμματος, ακόμα και κάποιοι που είχαν ταχθεί με περισσότερη θέρμη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάνουν «φροντιστήριο» στους νεότερους για τους εθνικούς κινδύνους που κρύβει μία πιθανή ακύρωση της Συμφωνίας. Όπως αναφέρει –μεταξύ άλλων- σε σχετικό άρθρο της η Σοφία Βούλτεψη, απαντώντας ουσιαστικά στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος έκανε λόγο για «158 συγνώμες» κατά την κύρωση των διμερών συμφωνιών από τους βουλευτές της ΝΔ, «η Ελλάδα είναι η χώρα της οποίας το μεγάλο όπλο είναι η προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο – προσήλωση που για την πατρίδα μας λαμβάνει υπαρξιακές διαστάσεις. Μια τέτοια συμφωνία, τη Συνθήκη της Λωζάνης, δεν αμφισβητούν διαχρονικά οι Τούρκοι – και μάλιστα με μεγάλη έξαρση και επιμονή τα τελευταία χρόνια;». Στο άρθρο της που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο ¨tomanifesto¨, η Σοφία Βούλτεψη κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα για συνειδητή πολιτική απάτη καθώς γνώριζε ότι η ΝΔ δεν θα αμφισβητούσε ποτέ διεθνή συνθήκη και ξεκαθαρίζει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αποτελεί το «ευαγγέλιο» για την υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων.

Ανάλογη τοποθέτηση υπήρξε προ ημερών και από τον Στέλιο Πέτσα. «Όταν εμείς έχουμε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας το διεθνές δίκαιο για ν’ αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα δεν μπορούμε να την εφαρμόζουμε αυτή τη δέσμευσή μας αλά καρτ, να λέμε επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο σε σχέση με την Τουρκία αλλά το γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.      

Μέχρι να πάνε λοιπόν προς κύρωση στη Βουλή οι τρεις διμερείς συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, θεωρείται βέβαιο ότι από την κυβέρνηση θα κρατήσουν χαμηλούς τόνους προσπαθώντας παράλληλα να επικοινωνήσουν στους ψηφοφόρους της παράταξης –αλλά και στους βουλευτές- ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here