«Η κατάσταση ελέγχεται απόλυτα, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα» διαβεβαίωσε σε αποψινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, αναφερόμενος σε κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.

«Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας» είπε ο περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ήδη γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται ενέργειες για να αυξηθούν οι δειγματοληψίες σε φάρμες, στους νομούς που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό εκτροφείς, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και πρόσθεσε:

«Εντοπίστηκαν τα κρούσματα, που είναι γνωστά, εκεί που είχαμε εντοπισμό σε εργαζόμενους σε φάρμες.Προχωρήσαμε και σε λήψη δειγμάτων από τα ζωάκια για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας τους».

Ο περιφερειάρχης επιβεβαίωσε ότι αύριο, με την επίβλεψη της κτηνιατρικής υπηρεσίας Κοζάνης, θα γίνει ευθανασία και ταφή των γουνοφόρων ζώων της φάρμας στο Καλονέρι Βοΐου Κοζάνης, λέγοντας : «Εφόσον ορίζει η επιστήμη ότι πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο πρωτόκολλο η διαχείριση, αυτό και θα ακολουθήσουμε».

Ο κ. Κασαπίδης είπε ότι συγκεντρώνεται η εμπειρία από άλλες χώρες, που είχαν νωρίτερα κρούσματα σε γουνοφόρα ζώα, ώστε να δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο ασφαλείας και διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στον συγκεκριμένο κλάδο. Αύριο, επίσης, θα καταγραφούν οι ανάγκες στις μονάδες για μέσα ατομικής προστασίας, καθώς είναι η περίοδος που ολοκληρώνεται η εκτροφή με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων.

Σε ερώτηση εάν ο ιδιοκτήτης της φάρμας θα αποζημιωθεί ο κ. Κασαπίδης απάντησε θετικά.

«Θα επεξεργαστούμε μια πρόταση για την αποζημίωση» είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Εδώ αναπτύσσεται η παραγωγική διαδικασία, από δω θα τεκμηριωθούν όλα και θα γίνει εισήγηση στο αρμόδιο υπουργείο».

Ο κ. Κασαπίδης επεσήμανε ότι εξετάζονται όλα τα νέα δεδομένα, που έρχονται από την επιστημονική κοινότητα, σε σχέση με το πρωτόκολλο ασφαλείας που θα διαμορφωθεί στη χώρα μας για το ενδεχόμενο να μπορεί να γίνει αξιοποίηση των δερμάτων, όπως γίνεται στη Σουηδία, με αδρανοποίηση του κορονοϊού μέσω κατάψυξης, ή με άλλο τρόπο, αλλά τόνισε ότι και να εφαρμοστεί θα γίνει υπό τις οδηγίες των ειδικών και με κύριο κριτήριο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζομένων στον κλάδο.

Φ.Γ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here