«Δεχόμαστε αλλεπάλληλα χτυπήματα όλο το τελευταίο διάστημα. Τα προηγούμενα χρόνια η Καστοριά στεκόταν μόνη της τα πόδια της και δεν ζητούσαμε τίποτα από κανέναν. Πλέον βρισκόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων και μάλιστα για μια περιοχή η οποία έχει προσφέρει και στην τοπική και στην οικονομία της χώρας» ανέφερε στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, ο δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης. μιλώντας για όσα φέρνει το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης για την Καστοριά, που πλέον και μετά το τέλος της διαβούλευσης περνάει στο τελικό στάδιο της ψήφισής του από τη Βουλή.

«Αυτό είναι που συμβαίνει στην Καστοριά αλλά και τα Γρεβενά δεν είναι μία δίκαιη αλλά για μια άδικη μετάβαση και αυτό αναφέραμε σε τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, τον υπεύθυνο για τη μεταλιγνιτική περίοδο αντιπεριφερειάρχη και τους 13 δημάρχους της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό λοιπόν που έχουμε κάνει γνωστό είναι ότι δεν μπορεί να είμαστε μαζί στις ζημιές ή σε όποια προβλήματα επιφέρει μία τέτοια οικονομική κατάσταση στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και από την άλλη να είμαστε χωριστά σε όλα τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που θα δημιουργηθούν σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Ή θα μιλάμε για Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τέσσερις περιφερειακές ενότητες ή για δύο όπως δείχνει ο χάρτης του περιβόητου masterplan για την μεταλιγνιτική περίοδο», σημείωσε ο δήμαρχος Καστοριάς. 

«Για να πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή, οφείλω να πω ότι είχα αντιδράσει ήδη από την πρώτη συνάντηση που είχε γίνει όταν είχε επισκεφθεί ο κύριος Μουσουρούλης την  Καστοριά για κάποιες πρώτες συζητήσεις Αυτό έχει γίνει τέλος Ιουλίου και ήδη εμείς είχαμε στείλει από τις αρχές του μήνα τις προτάσεις μας και τις ανησυχίες μας σε ότι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο σχέδιο. Όταν έγιναν οι συναντήσεις με τους δημάρχους της περιοχής εγώ  εξέφρασα τηλεφωνικά τη δυσαρέσκειά μου ότι δεν μπορεί ο κ. Μουσουρούλης να επισκέπτεται τους 13 δήμους της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το κάθε δημαρχείο ξεχωριστά για να συζητήσει αυτά τα θέματα και στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς να γίνεται μία συνάντηση για μία ώρα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη.
Πάμε τώρα στις συναντήσεις που έχουμε κάνει με τους δημάρχους των δύο άλλων δήμων, τον κ. Κεπαπτσόγλου και τον κ. Γκοσλιόπουλου στο γραφείο του κ. Σαββόπουλου στην Αντιπεριφέρεια, Έχουμε, λοιπόν έναν κοινό στόχο,  σκοπό και μέτωπο. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας, συντάξαμε μία επιστολή με τα αιτήματα και τις ανησυχίες μας, αλλά και την αγανάκτησή μας για την άδικη μεταχείριση Όπως σας είπα οι περιφερειακές ενότητες είναι τέσσερις και όχι δύο. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε αν είναι δίκαιη μετάβαση δύο περιφερειακών ενοτήτων ή της Δυτικής Μακεδονίας συνολικά. Τα προβλήματα είναι κοινά στην Δυτική Μακεδονία, είναι πάρα πολλά και θα έλεγα ότι τα περισσότερα από  οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια τα αντιμετωπίζει η Καστοριά. Να μην ξεχνάμε τα ποσοστά ανεργίας που αγγίζουν ποσοστά άνω του 50% – 60%», είπε.

Ανέτοιμοι για την επόμενη μέρα
«Όλα τα προηγούμενα χρόνια -και ερχόμαστε τώρα σε αυτό που λέμε, τις ζημιές που είχαμε υποστεί- οι περιφερειακές ενότητες της Καστοριάς και των Γρεβενών, εξαρτόμασταν από ένα μεγάλο ΑΕΠ το οποίο δεν μας επέτρεπε να συμμετέχουμε με μεγάλα ποσοστά στα Ευρωπαϊκά και τοπικά προγράμματα και τις επιδοτήσεις. Και από την άλλη, Κοζάνη και Φλώρινα είχανε ένα τοπικό πόρο που τους επέτρεπε να κάνουν έργα και μελέτες ώστε να είναι έτοιμοι για προγράμματα. Παρόλο λοιπόν που ο κ. Κασαπίδης δήλωσε ότι θα ενισχυθούν και οι υπόλοιποι δήμοι και θα βοηθηθούν όσο πρέπει μέσα από τα προγράμματα τα οποία θα τρέξουν στο επόμενο χρονικό διάστημα εμείς δεν θα είμαστε έτοιμοι διότι δεν θα έχουμε μελέτες τα χέρια μας, μελέτες που είχαν τη δυνατότητα να κάνουν οι ενεργειακοί δήμοι που χρηματοδοτούσαν αυτές τις μελέτες. Διπλή ζημιά, λοιπόν και μην πάμε και στις διαφορές των ποσοστών που θα υπάρχουν μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων για επενδύσεις. Μιλάμε για μία άνιση μεταχείριση για περιφέρεια δύο ταχυτήτων στην κυριολεξία», σημείωσε ο κ. Κορεντσίδης.

Αναφορικά με την επιστολή που συνυπογράφουν ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος και οι τρεις δήμαρχοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, Γιάννης Κορεντσίδης, Πάνος Κεπαπτσόγλου και Χρήστος Γκοσλιόπουλος αντίστοιχα (δείτε παρακάτω), και σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το εάν θα έπρεπε να την υπογράψει και ο ίδιος ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, ο κ. Κορεντσίδης σημείωσε πως χρειάζεται πανστρατιά όλων των φορέων του Νομού, ενώ για τον. Κ Κασαπίδη είπε ότι ο κύριος Σαββόπουλος είναι ο αντιπεριφερειάρχης, οπότε η δική του υπογραφή είναι η υπογραφή του εκπροσώπου της Περιφέρειας στην περιοχή. Σημείωσε πάντως πως «ο κ. Κασαπίδης οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και  των δίκαιων αιτημάτων μας, όσων δικαιούνται οι περιφερειακές ενότητες της Καστοριάς και των Γρεβενών, που σε πρώτη φάση είναι εκτός σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης».

Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα ζητήματα της επικαιρότητας αλλά και στον προγραμματισμό του δήμου για το επόμενο διάστημα, θέματα που θα παρουσιαστούν σε επόμενο ρεπορτάζ.

Η ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της ανισότητας έναντι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς που αποκλείεται από τις ενισχύσεις του Σχεδίου της «Δίκαιης» Αναπτυξιακής Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας ήταν το κεντρικό θέμα της κοινής επιστολής που έστειλαν, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου και ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος προς τον  Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας  Κωστή Χατζηδάκη, την Συντονιστική Επιτροπή ΣΔΑΜ, τους Βουλευτές της Π.Ε. Καστοριάς και το Γραφείο Μακεδονίας Γ.Γ. Πρωθυπουργού.

Το κείμενο της επιστολής αναφέρει:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Σ.Δ.Α.Μ.) για τις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης καταθέτουμε τις κοινές και ομόφωνες θέσεις μας ως αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι της Π.Ε. Καστοριάς και συνεπώς της τοπικής κοινωνίας.

Η Π.Ε. Καστοριάς επί δεκαετίες υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες της λιγνιτικής περιόδου με τη λειτουργία των σχετικών εργοστασίων της Δ.Ε.Η. στη Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα), χωρίς να ευεργετηθεί από κανένα θετικό μέτρο επ’ ωφελεία των κατοίκων της.

Ενδεικτικά η Π.Ε. Καστοριάς δεν έλαβε ποτέ καμία χρηματοδότηση από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και έχασε σε χρηματοδοτήσεις, έργα και θέσεις εργασίας από την Ε.Ε. λόγω της στρεβλής διόγκωσης του πλασματικά υψηλού Α.Ε.Π. της Δυτικής Μακεδονίας δεδομένης της λειτουργίας των εργοστασίων της Δ.Ε.Η. στις Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Π.Ε. Καστοριάς επιδοτούνταν σε μικρότερα ποσοστά δεδομένης της ως άνω στρεβλής εικόνας του Α.Ε.Π. και οι κάτοικοί της δεν επωφελήθηκαν από τη φθηνή τηλεθέρμανση των εργοστασίων της Δ.Ε.Η., μολονότι επικρατούν ίδιες κλιματολογικές συνθήκες με αυτές στις Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας.

Ελάχιστοι εργαζόμενοι από την Π.Ε. Καστοριάς απασχολήθηκαν στα εργοστάσια της Δ.Ε.Η., αλλά όλοι οι κάτοικοί της αντιμετωπίζουν για δεκαετίες την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, της ατμόσφαιρας και της υγείας τους, δημόσιας και ατομικής, από τη ρυπογόνα λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η.

Αναμέναμε, επομένως, πως η άδικη αυτή αντιμετώπιση της Π.Ε. Καστοριάς δεν θα επαναληφθεί στη μεταλιγνιτική περίοδο, όπως αυτή θα προδιαγραφθεί και θα καθοριστεί με το Σ.Δ.Α.Μ. της Δυτικής Μακεδονίας. Με λύπη διαπιστώνουμε πως αυτό δεν ισχύει. Στο Σ.Δ.Α.Μ. υπάρχουν ελάχιστες αναφορές και κατ’ επέκταση θετικές πρόνοιες, δράσεις, προγράμματα και έργα για την Π.Ε. Καστοριάς που επίσης ανήκει στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Η Π.Ε. Καστοριάς αποκλείεται ουσιαστικά από τις ενισχύσεις που προβλέπονται για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, καταδικάζοντας την σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό επιφέρει για μια περιοχή.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο περιεχόμενο του Σ.Δ.Α.Μ. προβλέπονται διαφορετικά ποσοστά ενίσχυσης (π.χ. επενδυτικοί νόμοι, Πρόγραμμα Εξοικονομώ) μεταξύ των Π.Ε. της Δυτικής Μακεδονίας και προκρίνονται επενδύσεις μόνο σε συγκεκριμένες Π.Ε. (Κοζάνη και Φλώρινα) με υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης, δημιουργώντας μια κατάφορη «ανισότητα» και αδικία ανάμεσα στις Π.Ε. της ίδιας Περιφέρειας και ειδικότερα εις βάρος της Π.Ε. Καστοριάς, για την οποία αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ιδιωτική επένδυση στο μέλλον, αφού θα προτιμηθούν οι γειτονικές Π.Ε.

Στο Σ.Δ.Α.Μ. δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση και η υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων στην Π.Ε. Καστοριάς. Όπως επίσης δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη ούτε για την υλοποίηση δημόσιων έργων με αναπτυξιακό χαρακτήρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Π.Ε. Καστοριάς.

Στο Σ.Δ.Α.Μ. δεν υπάρχει πρόνοια για τη μελλοντική θέρμανση των οικιών – επιχειρήσεων στην Π.Ε. Καστοριάς, ούτε αναφορά στη δημιουργία Α.Π.Ε. μολονότι επικρατούν ίδιες συνθήκες.

Σύμφωνα με το Σ.Δ.Α.Μ. το ενδεχόμενο ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς δεν ξεκαθαρίζεται εάν θα ισχύει σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία, συνεπώς και στην Π.Ε. Καστοριάς, όπως επιτάσσει η ισότιμη αντιμετώπιση.

Κατόπιν αυτών και άλλων παραμέτρων που έχουν συμπεριληφθεί στο Σ.Δ.Α.Μ. με το σημερινό του περιεχόμενο και το ενδεχόμενο εφαρμογής του, που όχι μόνο δεν φέρνει ανάπτυξη και απασχόληση στην Π.Ε. Καστοριάς, αλλά θα αποτελέσει ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση και δεδομένου ότι η απολιγνοτοποίηση αφορά όλη την Δυτική Μακεδονία, καθώς επηρεάζει το Α.Ε.Π. όλης  της Περιφέρειας.

Ζητούμε τη συμπερίληψη της Π.Ε. Καστοριάς στις δράσεις, στα προγράμματα και στις προβλέψεις του Σ.Δ.Α.Μ. της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο με όρους ισότητας όλων των Π.Ε. της Περιφέρειας.

Ζητούμε να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να ληφθούν αποφάσεις που θα εξισώνουν την ανισότητα ανάμεσα στις Π.Ε. της ίδιας Περιφέρειας.

Οι θετικές πρόνοιες του Σ.Δ.Α.Μ. να αφορούν πραγματικά και ουσιαστικά ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, συνεπώς και την Π.Ε. Καστοριάς.

Να αφορούν πραγματικά και ουσιαστικά όλους τους τομείς. Τον πρωτογενή τομέα (γεωργία κτηνοτροφία), τη μεταποίηση, τη γουνοποιία, τις υπηρεσίες, το εμπόριο και τον τουρισμό.

Διεκδικούμε τον ενεργό ρόλο των ΟΤΑ α και β βαθμού της Π.Ε. Καστοριάς στη διαμόρφωση, αλλά και στην υλοποίηση του Σ.Δ.Α.Μ.

Διεκδικούμε την ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή της Π.Ε. Καστοριάς στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Με βαθύ  σεβασμό,

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΚαστοριάςΔημήτριος  Ε. Σαββόπουλος
Ο Δήμαρχος Καστοριάς, Ιωάννης Κορεντσίδης
Ο Δήμαρχος Άργους ΟρεστικούΠαναγιώτης Κεπαπτσόγλου
Ο Δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here