Κολλημένο φαίνεται το θέμα της επιστροφής ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου για το 2015, μετά τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα και αφορούσαν το β’ εξάμηνο του 2013 και το 2014.

Αν και η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, είχε αναφέρει σε συνεδρίαση στη βουλή στα τέλη Φεβρουαρίου ότι τα οφειλόμενα ποσά για το έτος 2015 θα καταβάλλονταν άμεσα, έκτοτε δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση για το πότε αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επόμενη πληρωμή που αφορά το έτος 2015. Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ είναι απίθανο να γίνει πληρωμή για επιστροφή πετρελαίου μέσα στον Μάρτιο, καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα διασταυρώσεις και διορθώσεις στοιχείων των δικαιούχων.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος του γραφείου της υφυπουργού κ. Παπανάτσιου: «για το 2015 είναι όλα έτοιμα για την καταβολή των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους. Ωστόσο η πληρωμή θα καθυστερήσει λόγω καθυστέρησης των απαραίτητων στοιχείων απο τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς την ΑΑΔΕ, καθώς επειδή έχουν διαπιστωθεί λάθος εγγραφές δικαιούχων με στοιχεία που δεν συμφωνούν με το taxisnet) και χρειάζεται χρόνος να γίνουν οι απαραίτητες επαληθεύσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πληρωμή μέσα στον Μάρτιο, ενώ αρκετές είναι οι πιθανότητες η πληρωμή να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου».

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε επίσης αναφέρει η υφυπουργός αναφορικά με τις επιστροφές πετρελαίου υπάρχει πρόβλεψη εκ του νόμου για αυτόματη πραγματοποίηση συμψηφισμών των ποσών που δικαιούται να εισπράξει ο παραγωγός σε σχέση με τις οφειλές που διατηρεί στο Δημόσιο, ανεξαρτήτως εάν τις έχει ρυθμίσει.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, το ποσό που αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους επιστροφής πετρελαίου για το 2015 ανέρχεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ. Θυμηθείτε την σχετική απόφαση

Εκκρεμότητες με συμψηφισμούς στις ΔΟΥ

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία των συμψηφισμών οφειλών προς το δημόσιο και επιστροφής πετρελαίου για χιλιάδες δικαιούχους, όπως πληροφόρησε τον ΑγροΤύπο στέλεχος μεγάλης επαρχιακής ΔΟΥ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι «αν και καθημερινά ολοκληρώνεται σημαντικός αριθμός συμψηφισμών, η διαδικασία εντολής πίστωσης ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων, (εφόσον δηλαδή προκύπτει κάποιο υπολειπόμενο ποσό για πληρωμή στον δικαιούχο αφού παρακρατηθούν οι οφειλές του για φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές εισφορές στο δημόσιο) χρειάζεται περισσότερο χρόνο και διεκπεραιώνεται με πιο αργούς ρυθμούς». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα γίνονται πιστώσεις σε λογαριασμούς δικαιούχων πετρελαίου από την πληρωμή που πραγματοποιήθηκε για τα έτη 2013 και 2014.

http://www.agrotypos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here