Ένα νέο περιβάλλον για τη ΔΕΗ και την Ενέργεια διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία. Μετά το ναυάγιο πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και τη δεινή οικονομική θέση της ΔΕΗ, η νέα Κυβέρνηση προχωρά σε σχεδιασμούς, που παρακολουθεί άπραγη η τοπική κοινωνία.

Η «ταχύτερη απολιγνιτοποίηση» στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ βάζει επί τάπητος θέματα που οι θεσμικοί φορείς και κυρίως η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να συζητήσει άμεσα.

Η οικονομική κατάρρευση της περιοχής, οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν, οι Τηλεθερμάνσεις, η Γη και τα Νερά, το περιβάλλον, απαιτούν ένα συγκροτημένο σχέδιο με πόρους και χρονοδιάγραμμα.

Είναι απαραίτητο να υπάρξει επίσημη και άμεση συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να διαμορφωθούν θέσεις και να παρθούν αποφάσεις που θα προστατεύουν τα συμφέροντα της Περιφέρειας.

Γραφείο Τύπου Συνδυασμού ΕΛΠΙΔΑ

ΘΕΜΑ: Πρόταση για εισαγωγή θέματος «Ενημέρωση για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ» στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο

Κυρία Πρόεδρε,

ένα από τα μείζονα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια μας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον της, η πορεία της ΔΕΗ, αποτέλεσε σημείο αναφοράς του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και κυριάρχησε στην πρώτη κυβερνητική περίοδο με δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού και του νέου Προέδρου της ΔΕΗ.

Ειδικότερα η αναφορά του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ «Προχωράμε στη ταχύτερη απεξάρτηση από τον λιγνίτη αδρανοποιώντας παλιές μονάδες που δεν είναι οικονομικά βιώσιμες…. το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης θα ολοκληρωθεί με βάση ολοκληρωμένα σχέδια που θα εξασφαλίζουν την ομαλή μετάβαση, θα περιλαμβάνουν δηλαδή αντισταθμιστικά οφέλη για διασφάλιση της απασχόλησης σε κάθε περιοχή όπως και περιβαλλοντικές πρόνοιεςΗ Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα της στην αναζήτηση νέων επενδύσεων…» αναμφίβολα μας οδηγεί σε διπλή ανάγνωση.

Η θετική ανάγνωση φαίνεται να είναι ότι η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα μας με κάποιο αντισταθμιστικό πρόγραμμα και επενδύσεις που θα διασφαλίζουν περιβάλλον και θέσεις εργασίας.

Η άλλη ανάγνωση, που με εύλογη ανησυχία διαβάζουμε, είναι η αναφορά του Πρωθυπουργού στην «ταχύτερη απολιγνιτοποίηση» χωρίς να διευκρινίζεται, σε σχέση με τι θα είναι ταχύτερη, με ποιο χρονοδιάγραμμα, ποιες Μονάδες προβλέπεται να αποσυρθούν και ποιες ακριβώς επενδύσεις θα κρατήσουν όρθια την τοπική οικονομία.

Ωστόσο την επόμενη μέρα στο πλαίσιο της συνέντευξης στη ΔΕΘ ακόμα και αυτή η θετική αναφορά της Πρωθυπουργικής δήλωσης, αποδείχθηκε ασαφής.

Ο Πρωθυπουργός στο σχετικό ερώτημα για το ποιο θα είναι το καινούργιο πλαίσιο για τις περιοχές λιγνίτη, παρέπεμψε στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη και την γενικόλογη τοποθέτηση «Μαζί με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη θα κάνουμε την Δυτική Μακεδονία ένα νέο κέντρο βιομηχανοποίησης της παραγωγής. Η ΔΜ θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα …. Η Δυτική Μακεδονία θα μας έχει δίπλα της στην αναζήτηση νέων επενδύσεων»

Επειδή:

  • όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι στερούμαστε ακόμη και γενικών πληροφοριών για ένα τόσο σοβαρό θέμα, ενώ αντίθετα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

  • δεν γνωρίζουμε με ποιο σχέδιο αντιμετώπισης των θεμάτων που καίνε την περιοχή (αλυσιδωτή κατάρρευση της οικονομίας, εργαζόμενοι, απώλεια θέσεων εργασίας, τηλεθερμάνσεις, γη, νερά, περιβάλλον, μετεγκαταστάσεις) θα γίνει αυτή η ταχύτερη απολιγνιτοποίηση στην οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός

  • η συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης την προηγούμενη περίοδο κατέληξε με τη Δυτική Μακεδονία να είναι η μεγάλη χαμένη και οι συζητήσεις να είναι και πάλι σε αρχικό στάδιο ενώ τα προβλήματα άμεσα,

  • διαφαίνεται ότι οι αναφορές του Πρωθυπουργού έγιναν εν αναμονή της μελέτης της McKinsey & Company για την επικαιροποίηση του στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης της ΔΕΗ, την οποία απ΄ ότι γνωρίζουμε περιμένει και η νέα διοίκηση της Εταιρείας προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τα ζητήματα της μείωσης του προσωπικού και το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων,

  • διαβάζουμε ότι η Κομισιόν στο πλαίσιο της ομαλής μετάβασης από τα στερεά καύσιμα στις ΑΠΕ, περιοχών άμεσα εξαρτώμενων από το λιγνίτη και τον άνθρακα, όπως η Περιφέρειά μας, έχει αναθέσει στην Παγκόσμια Τράπεζα την κατάρτιση τεχνικοοικονομικής μελέτης για την υποκατάσταση των στερεών καυσίμων και της οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας στην Ελλάδα και Σιλεσία στην Πολωνία και εξετάζουν τη μετατροπή της Δ. Μακεδονίας σε Κέντρο Αποθήκευσης Ενέργειας  που θα εξυπηρετεί και τις χώρες των Βαλκανίων,

  • η κυβερνητική αλλαγή που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου δημιουργεί αναμφίβολα ένα νέο τοπίο στην ενέργεια, το οποίο όπως διαβάζουμε στα ΜΜΕ θα αποτυπωθεί στο υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) για την αναθεώρηση του οποίου, εφόσον όντως είναι σε εξέλιξη, ως Περιφερειακοί Σύμβουλοι πρέπει άμεσα, έγκαιρα και επίσημα να ενημερωθούμε,

  • αλλά κυρίως επειδή οι εξελίξεις που αφορούν το απολύτως κοντινό μέλλον του τόπου μας είναι ραγδαίες και τα σύννεφα που υπάρχουν ήδη πυκνώνουν επικίνδυνα οφείλουμε να κάνουμε σαφές σε κάθε κατεύθυνση ότι η βίαιη απολιγνιτοποίηση δεν μπορεί να προχωρήσει με αόριστες υποσχέσεις. Απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο με πόρους και χρονοδιάγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε το θέμα να αποτελέσει θέμα ημερήσιας διάταξης στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου ο Περιφερειάρχης να μας ενημερώσει σχετικά για το αν είναι σε εξέλιξη ή αν υπάρχει έτοιμο Κυβερνητικό Σχέδιο για την περιοχή και τι περιλαμβάνει. Σε κάθε περίπτωση οφείλει να μας ενημερώσει για τα ζητήματα που ο ίδιος έθεσε από πλευράς της Περιφερειακής Αρχής στον Πρωθυπουργό και ως Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για τις θέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν τα συμφέροντα της περιοχής.

Πηγή: kozan.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here