Συγκλονιστικές αποκαλύψεις φέρνει στο φως μυστικό έγγραφο του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), το οποίο έχει στη διάθεσή της η ΣΕΝΤΡΑ,

σύμφωνα με το οποίο υπήρξαν ασφυκτικές πιέσεις τόσο από τοπικά κέντρα εξουσίας όσο και από την Αθήνα, για να μην γκρεμιστεί το κτίριο διοίκησης στο στρατόπεδο Μαθιουδάκη.

Οι πιέσεις που είχαν ασκηθεί κατά τον Μάρτιο του 2013, όταν το ΚΣΝΜ είχε γνωμοδοτήσει κατά πλειοψηφία κατά του χαρακτηρισμού του συγκεκριμένου κτηρίου ως μνημείου, δεν ήταν τελικά αρκετές -όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας- και έτσι έπειτα από αυτοψία μελών του, με το σκεπτικό ότι δεν διαθέτει σημαντικά αρχιτεκτονικά, ιστορικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά αποφασίστηκε η κατεδάφισή του. 

Δύο χρόνια μετά όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται να φέρει τα πάνω, κάτω, και με μια πολυσέλιδη απόφασή, διασώζει από την κατεδάφιση το κτίριο του στρατοπέδου.
Η απόφαση αυτή, όπως τώρα αποδεικνύεται καθησύχασε μια συγκεκριμένη ομάδα Καστοριανών και όχι μόνο, οι οποίοι είχαν άλλα… σχέδια για το επίμαχο κτίριο ή καλύτερα για τα θεμέλιά του.

Πως φτάσαμε εδώ
Όπως είναι γνωστό, το κτήριο ανοικοδομήθηκε από τους Οθωμανούς και πιθανότατα με σχέδια γάλλων μηχανικών τα πρώτα χρόνια μετά τη βουλγάρικη εξέγερση του Ίλιντεν το 1903. Το έγγραφο που διέρρευσε αποκαλύπτει ότι υπό το φόβο των Οθωμανών η αποστολή από τη Γαλλία που έφερε τα σχέδια στην Καστοριά έκρυψε στα θεμέλια του κτίσματος ένα μεγάλο αριθμό χρυσών λιρών. Σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Φερνάν Μπρωντέλ (1902-1985), υπήρξαν αδιάσειστες μαρτυρίες τόσο για τη μεταφορά χρυσού εκεί, όσο και για τη σύναψη συμφωνίας (το επίμαχο έγγραφο) η οποία θα προστάτευε πάση θυσία το κτίριο από κατεδάφιση. Την ύπαρξη μάλιστα του εγγράφου αναφέρει σε κείμενά του και ο νεώτερος ιστορικός της Γαλλίας Ανρί Τρουαγιά (1911-2007).
Αυτό, ίσως αποκαλύπτει και γιατί κατά τον Μεσοπόλεμο δεν κατεδαφίστηκε όπως έγινε με πολλά ακόμη τούρκικα κτήρια, αλλά μάλιστα επισκευάστηκε το 1925, σχέδια που όμως δεν τελεσφόρησαν. Με την κήρυξη του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου το 1940 εγκαταστάθηκαν στρατεύματα του πεσόντα συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, ενώ αργότερα επιτάχθηκε διαδοχικά από τους ιταλούς και γερμανούς κατακτητές, τους αντάρτες και τέλος χρησιμοποιήθηκε από τον ελληνικό στρατό. Το μέγεθος και η ανθεκτικότητά του το καθιστούσαν ιδανική επιλογή για την εγκατάσταση πολυπληθών μαζών, όπως στρατεύματα και ομάδες προσφύγων. Στη συνέχεια, για περισσότερα από 50 έτη αποτέλεσε τον πυρήνα των εγκαταστάσεων του Στρατοπέδου Μαθιουδάκη.

Το “μυστικό” έγγραφο
Πως όμως έμεινε το έγγραφο θαμμένο για περισσότερα από 100 χρόνια; Σε επικοινωνία μας με υπάλληλο του ΚΣΝΜ, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους, το μυστικό σύμφωνο έφτασε στα χέρια της υπηρεσίας με άνωθεν εντολές ώστε να μην προχωρήσει η κατεδάφιση του κτιρίου. Ο ίδιος όμως υπάλληλος, δηλώνει ότι οι σημερινοί ιδιοκτήτες του πρωτότυπου εγγράφου -τα ονόματα των οποίων παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό- αναζητούν τρόπους να προλάβουν να αποκτήσουν το “θησαυρό” προτού αλλάξει και πάλι κάτι. 

Σε έρευνα της η ΣΕΝΤΡΑ (φωτό κάτω) πριν από μια εβδομάδα αποκαλύπτει ότι γίνονται απεγνωσμένες προσπάθειες κατά τις μεταμεσονύχτιες ώρες να βρεθούν οι λίρες, πριν μαθευτεί η ύπαρξη της επιστολής.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται η παρέμβαση εισαγγελέα, ο οποίος θα ερευνήσει τυχόν ευθύνες πολιτικών και όχι μόνο προσώπων αναφορικά με τις αποφάσεις του ΚΣΝΜ αλλά και του ΣτΕ, ενώ όλα τα στοιχεία του ρεπορτάζ έχουν διαβιβαστεί  στις Αρχές.

Οι εσκαφές στην επίμαχη περιοχή 

lires mathioudaki

Το έγγραφο που πιστοποιεί την ύπαρξη λιρών

simfono math1

Το πρώτο σχέδιο του κτιρίου

lires mathioudaki 2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here