Γιώργος Πετκανάς: “e-Democracy” – Μία πρωτοποριακή εφαρμογή της Ψηφιακής Δημοκρατίας

Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παράλληλα με την καθιέρωση της Ψηφιακής Υπογραφής, έρχεται μία πρωτοποριακή εφαρμογή της Ψηφιακής Δημοκρατίας, η επονομαζόμενη “e-Democracy”.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “e-Democracy” ο Δήμος Καστοριάς μπορεί να πρωτοπορήσει, εφαρμόζοντας πιλοτικά ένα καινοτόμο σύστημα, ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Με στόχο την ενίσχυση και προώθηση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών, ο Δήμος Καστοριάς θα έχει τη δυνατότητα να θέτει σημαντικά θέματα τοπικού χαρακτήρα σε ψηφοφορία, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι όσοι επιθυμούν, αρκεί να διαθέτουν μια έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail.

Το πληροφοριακό σύστημα εξασφαλίζει την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών. Οι δημότες & κάτοικοι που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, θα αποτελέσουν το πιλοτικό μητρώο του εκλογικού σώματος, όπου θα μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους σε φόρμα. Η διαδικασία δημιουργίας του μητρώου θα διαρκέσει χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων.

Η Ψηφιακή Κάλπη είναι ένα πληροφοριακό σύστημα για την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω του διαδικτύου.

Η επικοινωνία των αρχών και των ψηφοφόρων με το πληροφοριακό σύστημα, πραγματοιείται μέσω ενός απλού web browser ενώ προστατεύεται όπως ακριβώς και οι ηλεκτρονικές τραπεζικές οικονομικές συναλλαγές. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας και χωρίς καμία προσβολή του απόρρητου.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ