Εξετάζουν ακόμα 9 θανάτους που κατεγράφησαν στο 2021 στην Αγία Σκέπη – Συνελήφθη νοσηλευτής του γηροκομείου

Τρία χρόνια πίσω γυρνούν οι έρευνες της Αστυνομίας για να δουν τι συνέβαινε στον οίκο ευγηρίας των Χανίων καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ψάχνονται άλλοι 9 θάνατοι που κατεγράφησαν στο 2021 στην Αγία Σκέπη. Την ίδια ώρα που δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ηλικιωμένων που έφυγαν από τη ζωή από το 2017 μέχρι και το 2020. Μέσα από τις 20 καταθέσεις πρώην και νυν εργαζομένων του γηροκομείου, τις 12 καταγγελίες οικογενειών τροφίμων οι αναλυτές της Ασφάλειας αναζητούν την άκρη του νήματος για τη λύση του μυστηρίου των δεκάδων θανάτων στην Αγία Σκέπη.

Άρση τραπεζικού απορρήτου

Την ίδια ώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία άρσης του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν αποσπαστεί παράνομα περιουσιακά στοιχεία, κινητή και ακίνητη περιουσία τροφίμων της μονάδας. Εξετάζεται δε, το ενδεχόμενο κάποιοι από τους ηλικιωμένους να μην είχαν κληρονόμους και ο θάνατος τους να προέκυψε από ενέργειες που δεν δικαιολογούνται.

Η ροή του χρήματος, ακόμη και κάποιες συμβολαιογραφικές πράξεις ίσως δείξουν ότι σε κάποιες περιπτώσεις θανάτων κάτι περίεργο είχε συμβεί. Οι αστυνομικοί ψάχνουν ακόμη αμφισβητούμενες δωρεές που έγιναν σε ανύποπτο χρόνο χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί κάτι που να οδηγεί σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην συγκεκριμένη μονάδα υπήρχε μια πρωτοφανής ομερτά που μάλιστα λόγω και του κορωνοιού είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις. Ουσιαστικά απαγορευόταν κάθε επισκεπτήριο των οικογενειών των ηλικιωμένων. Ήθελαν, λένε οι αστυνομικοί, με τον τρόπο αυτό να αποκόψουν κάθε επικοινωνία και επαφή με τους δικούς τους ανθρώπους.

Τις επόμενες ημέρες ίσως προχωρήσουν και σε νέες εκταφές θανόντων για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου ενώ τα αποτελέσματα από την ιατροδικαστική που έγινε στους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της μεγάλης εφόδου τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου θα φωτίσουν περισσότερο την υπόθεση.

Το χρονικό

Ήταν τέλη του περασμένου Ιανουαρίου όταν την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων, επισκέπτεται μεγάλη οικογένεια της Κρήτης για να κάνει μια ανατριχιαστική καταγγελία. Η δικηγόρος, αναφέρει ότι ο πατέρας της, πέθανε μετά από διαμονή στον οίκο ευγηρίας, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες και ο θάνατος του απεδόθη σε ανακοπή καρδιάς. Η καταγγελία, συνοδεύεται από μια σειρά αποδεικτικών εγγράφων και ιατρικών στοιχείων που δείχνουν πως κάτι δεν πήγαινε καλά στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη».

Στις 3 Μαρτίου, αφού μια ακόμη καταγγελία εξετάστηκε από τις δικαστικές αρχές, ο φάκελος «Αγιά Σκέπη» διαβιβάζεται στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων, για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν τα όσα συμβαίνουν από την αρχή του 2020 στη συγκεκριμένη μονάδα. Μάλιστα, στην εντολή της εισαγγελίας υπάρχει η εξής υποσημείωση: «Οι καταγγελίες αναφέρονται στο σοβαρό κίνδυνο υγείας και ζωής που διατρέχουν και διέτρεξαν κατά το παρελθόν οι τρόφιμοι της συγκεκριμένης μονάδας και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο μερικών εξ αυτών».

Ένα θρίλερ έχει πλέον ξεκινήσει και τα σενάρια για το τι κρύβεται πίσω από τους 68 θανάτους σε 15 μήνες στην «Αγία Σκέπη», οργιάζουν… Κάποιοι μιλούν για κακομεταχείριση των ηλικιωμένων και άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Δύο πρώην εργαζόμενοι στο γηροκομείο, μάρτυρες στην πρώτη μήνυση από την οικογένεια της δικηγόρου, μιλάνε ακόμη και για σκηνικά που θυμίζουν μεσαίωνα, με τους υπερήλικες τροφίμους δεμένους και υποσιτιζόμενους. Κάποιες καταγγελίες που ερευνά η Ασφάλεια, αναφέρουν περίεργες μεταβιβάσεις ακινήτων, ακόμη και δωρεές. Για αυτό, έχει γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου και ψάχνονται διαδρομές χρήματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έπαιζε κάτι περίεργο με περιουσίες που άλλαξαν χέρια.
Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες της μονάδας απαντούν με στατιστικά και λένε ότι, πρόκειται για κακοήθειες και ανυπόστατες καταγγελίες, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έχουν περάσει 880 τρόφιμοι από την Αγία Σκέπη, στην πλειονότητα τους άνω των 80 ετών και οι 68 θάνατοι, είναι ποσοστό που δικαιολογείται από τους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Έσπασαν την πόρτα για να μπουκάρουν

Οι αναλυτές της Ασφάλειας, καλούνται να λύσουν ένα γρίφο. Πρώτη κίνηση που κάνουν είναι να ζητήσουν όλες τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου όλων των ηλικιωμένων ατόμων που πέρασαν από την «Αγία Σκέπη». Διαπιστώνουν ότι υπάρχουν 24 περιπτώσεις από το Ληξιαρχείο Χανίων, ενώ συνολικά από όλη την Κρήτη ο αριθμός ανέρχεται στους 68 θανόντες. Από αυτούς, 62 ηλικιωμένοι πέθαναν μέσα στο γηροκομείο και άλλοι 6, λίγες ημέρες μετά την έξοδο τους από την μονάδα. Οι αστυνομικοί καταλήγουν σε μια εφιαλτική διαπίστωση: Αιτία θανάτου και στις 68 περιπτώσεις αναφέρεται η ανακοπή καρδιάς και τα χαρτιά φέρουν την υπογραφή του ίδιου γιατρού – συνεργάτη του γηροκομείου.

Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο ανατριχιαστική και από τα γραφεία της Ασφάλειας καλούνται να περάσουν και να καταθέσουν συγγενείς ηλικιωμένων που νοσηλεύτηκαν στο γηροκομείο, εργαζόμενοι ακόμη και συνεργάτες της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Στις 5 τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου, αστυνομικοί παρουσία εισαγγελέα, ιατροδικαστών και άλλων αρμόδιων φορέων οι οποίοι επιστρατεύτηκαν από την εισαγγελία για να λύσουν το μυστήριο, μπουκάρουν με κινηματογραφικό τρόπο στον οίκο ευγηρίας. Με γρήγορες κινήσεις, σπάνε την πόρτα και μπαίνουν μέσα για να κάνουν φύλλο και φτερό την «Αγία Σκέπη». Το κλιμάκιο των αστυνομικών φωτογράφησε τους χώρους της μονάδας και την κατάσταση των ηλικιωμένων και όλο το φωτογραφικό υλικό εστάλη για ανάλυση και επεξεργασία. Άλλο κλιμάκιο, κατέγραψε λεπτομερώς τις συνθήκες που επικρατούν σε όλους τους χώρους, μίλησε με τους φιλοξενούμενους, ενώ οι ιατροδικαστές πραγματοποίησαν εξετάσεις στο σύνολο των ηλικιωμένων. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων να έχει στα χέρια της όλες τις εκθέσεις προκειμένου να προχωρήσει σε άλλο επίπεδο η προκαταρκτική εξέταση, που αξίζει να σημειωθεί ότι διερευνά «συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες αδύναμων ατόμων και ανθρωποκτονία τελεσθείσα με δόλο δια παραλείψεως και κατά συρροή».

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι τα όσα αντίκρισαν οι αστυνομικοί μέσα στη μονάδα, δεν ήταν και τα καλύτερα. «Πηγή» αποκαλύπτει στο ΘΕΜΑ, ότι υπάρχουν φωτογραφίες που δείχνουν προβληματικές συνθήκες διαβίωσης στο χώρο.

Μαρτυρίες

Δύο υπάλληλοι που εργάστηκαν για χρόνια στην «Αγία Σκέπη» και απολύθηκαν, δύο ακόμη που πέρασαν από τη συγκεκριμένη δομή, συγγενείς δεκάδων ηλικιωμένων έχουν μέχρι στιγμής δώσει κατάθεση σε μια προσπάθεια να λυθεί το μυστήριο του οίκου ευγηρίας. Οι μαρτυρίες, λένε οι πληροφορίες, μιλάνε για καταστάσεις που δεν αρμόζουν σε πολιτισμένες χώρες. Κακή διατροφή, αμέλεια ακόμη και ηλικιωμένοι δεμένοι στις κλίνες τους αν και οι περισσότεροι είναι υπερήλικες άνω των 85 ετών… Μάλιστα, φέρεται να ανέφεραν ότι ίσως οι θάνατοι των ηλικιωμένων να οφείλονται στη μηδαμινή ιατρική περίθαλψη αφού δεν υπήρχε καν γιατρός αλλά ένας επισκέπτης.

Την Πέμπτη, οι συγγενείς μιας γυναίκας που πέθανε μέσα στο γηροκομείο πριν 11 μήνες, ζήτησαν και πραγματοποιήθηκε εκταφή της θανούσας. Και αυτό γιατί υπήρχαν πολλά σκοτεινά σημεία στον θάνατο της. Ο γιος της ηλικιωμένης που κατήγγειλε τον θάνατο της στους αστυνομικούς, τους ενημέρωσε ότι η μητέρα του είχε ένα χτύπημα στο κεφάλι ιδιαίτερα σοβαρό, «χώραγε το δάκτυλο στην τρύπα» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι δεν έλαβε την ιατρική βοήθεια που θα έπρεπε. Λίγες ημέρες πριν τον θάνατο της οι υπεύθυνοι του γηροκομείου τον ενημέρωσαν ότι η γυναίκα παρουσίασε ουρολοίμωξη ενώ στη ληξιαρχική πράξη θανάτου αναγράφεται ως αιτία η καρδιακή ανακοπή. Η εκταφή και η διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης παρουσία δύο ιατροδικαστών και δύο τεχνικών συμβούλων προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου, έδειξε ότι η θανούσα δεν φέρει τραύματα όμως οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις θα αποκαλύψουν την αλήθεια.

Στις μαρτυρίες οι εργαζόμενοι ανέφεραν πως υπήρχε έλλειψη προσωπικού και σε πολλές περιπτώσεις χορηγούσαν σκευάσματα στους ηλικιωμένους για να μην μετακινούνται και να είναι πιο εύκολη η διαχείριση τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ψάχνοντας στα αρχεία του γηροκομείου οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν μακροχρόνια φιλοξενούμενοι καθώς μέσα σε 2-3 μήνες το πολύ απεβίωναν. Η απάντηση που έλαβαν από τους υπευθύνους ήταν ότι ο λόγους θανάτου μέσα σε 2-3 μήνες πολλών ηλικιωμένων, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ήταν πολύ μεγάλης ηλικίας άνω των 85 ετών και οι δικοί τους, τους μετέφεραν εκεί για να περάσουν τους τελευταίους μήνες της ζωής τους. Όσο για το γεγονός ότι υπήρχε μειωμένο κατά περίπου 30% προσωπικό, οι υπεύθυνοι υποστηρίζουν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο αφού η άδεια που έχει η μονάδα είναι για 47 κρεβάτια, απασχολούνται επί 24ώρου βάσεως 20 νοσηλευτές, 2 γιατροί και οι 2 συνιδιοκτήτες του οίκου ευγηρίας. Για να δείξουν δε, ότι η κατάσταση ήταν άριστη υποστήριξαν ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα κορωνοιού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here