Το concept της χτεσινής φωτογράφησης ήταν λογικά η καταστροφή προστατευόμενης περιοχής, για το πιο ρεαλιστικό

To Mad Max ήταν το θέμα στα χτεσινά γυρίσματα του GNTM. Ως γνωστόν, η πλοκή της σειράς ταινιών που όλες και όλοι ξέρουμε και αγαπάμε (τουλάχιστον έτσι ελπίζουμε) εξελίσσεται σε ένα post-apocalyptic σκηνικό, κάτι που λείπει από την Ελλάδα και τον κόσμο διότι η κοινωνική και οικολογική καταστροφή δεν έχει έρθει (ακόμη).

Έτσι, η παραγωγή του γνωστού fashion ριάλιτι αποφάσισε να συμβάλλει όσο μπορεί στην επερχόμενη οικολογική καταστροφή. Πιο συγκεκριμένα, πήγαν για γυρίσματα στην διάσημη παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, για την οποία η ίδια η Βίκυ Καγιά ενημέρωσε παίχτες και κοινό ότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

«Βέβαια, γιατί πολύ σπάνια γίνονται εδώ γυρίσματα και παραγωγές, γιατί έχει αυτή την ιδιαιτερότητα ο τόπος, είναι προστατευόμενος από το NATURA και είναι μεγάλη μας τιμή που βρισκόμαστε εδώ.»

Μάλιστα, η ίδια η κ. Καγιά οδήγησε ένα αγροτικό σαν καλλιεργήτρια της μόδας:

Σχετικά με τους ίδιους τους αμμόλοφους που έπαιξαν τον ρόλο του Mad Max σκηνικού, γνωρίζουμε τα εξής:

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νησιού είναι οι αμμοθίνες, που έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί δασικές προστατευόμενες παραλίες. Χαρακτηριστικές στις παραλίες είναι οι χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες, που αναπτύσσονται στο σημείο αμέσως μετά τη ζώνη που φτάνει το κύμα. Στη ζώνη αυτή εμφανίζονται τα φυτά της περιοχής, η Αμμόφιλα, η Αγκαθιά και ένας αξιόλογος πληθυσμός του απειλούμενου με εξαφάνιση Κρίνου της Θάλασσας.

Οι φυτοκοινωνίες με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Όταν περνούν ή διέρχονται πάνω τους τροχοφόρα, καταστρέφονται και δεν ξαναφύονται. Σημειώνεται ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί και 21 είδη αμφιβίων και ερπετών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζει η σαύρα Hellenolacerta graeca, ενδημικό είδος της Πελοποννήσου. Δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για τις επιπτώσεις της φωτιάς στην πανίδα της περιοχής.»

Αυτό το συγκεκριμένο σημείο παρατίθεται και στο site του Δήμου, ο οποίος λογικά παραχώρησε την παραλία για τα γυρίσματα:

«Οι αμμοθίνες έχουν διεθνώς χαρακτηριστεί ως δασικές προστατευόμενες παραλίες. Πρόκειται για δυναμικά και ευαίσθητα οικοσυστήματαΧαρακτηριστικές στις λαφονησιώτικες παραλίες είναι “οι χαμηλές κινούμενες αμμοθίνες”  – με χαλαρό αμμώδες υπόστρωμα και αραιή βλάστηση- που αναπτύσσονται στο σημείο αμέσως μετά τη ζώνη που φτάνει το κύμα.

«Οι φυτοκοινωνίες με αυτά τα χαρακτηριστικά (αμμοφύλλια, κρίνα, κλπ), είναι εξαιρετικά ευαίσθητες. Όταν περνούν ή διέρχονται πάνω τους τροχοφόρα, καταστρέφονται και δεν ξαναφύονται.»

Η ευαισθησία αυτή δοκιμάστηκε και με μηχανάκια, εκτός από το αγροτικό:

luben.tv

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here