Απάντηση στη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, Βαγγέλη Σημανδράκου, για το θέμα του φυσικού αερίου σε Καστοριά και Γρεβενά έδωσε, έπειτα από ερώτηση της ΣΕΝΤΡΑΣ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης.

Στον απολογισμό της Εταιρίας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, από τον πρώην πρόεδρό της, Παναγιώτη Κώττα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, έδωσε το «παρών» ο περιφερειάρχης, Θόδωρος Καρυπίδης.

Στο τέλος της συνέντευξης-απολογισμού (θα ακολουθήσει σε λίγο ρεπορτάζ του sentra.com.gr) σε ερώτηση που του έγινε από την ΣΕΝΤΡΑ για τις χθεσινές δηλώσεις στο ΔΙΚΤΥΟ1 και την Γιάννα Λούσιου, του αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, Βαγγέλη Σημανδράκου, για το θέμα του φυσικού αερίου στην περιοχή μας -ο οποίος είπε πως πρέπει να περιμένουμε τη μελέτη βιωσιμότητας και κατά πόσο αυτή θα βγάλει ένα ρεαλιστικό κόστος τις επένδυσης-, έδωσε απάντηση ο κ. Καρυπίδης.

Αρχικά ο περιφερειάρχης δήλωσε: «Η έλευση του αγωγού TAP από την περιοχή είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας, πρωτίστως να γίνει ένας αγωγός συνεργασίας, φιλίας και γνώσης μεταξύ των λαών, αλλά θα πρέπει σε αυτό το πολύτιμο αγαθό να έχουν πρόσβαση όλοι, πόσο δε μάλλον η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που είναι μια περιφέρεια με ενεργειακή φτώχεια, και περισσότερο πλήττονται περιοχές όπως και αυτή της Καστοριάς. Καταφέραμε να αλλάξουμε τη διακρατική συμφωνία, με ότι αυτό συνεπάγεται. Όταν σου δίνουν τη δυνατότητα σαν Δυτική Μακεδονία να έχεις δύο εξόδους, σημαίνει ότι έχεις κάνει μια καλή τεκμηρίωση και για την βιωσιμότητα αυτού του αγαθού στην περιοχή σου. Έχει, όμως, και γεωπολιτική αξία, διότι τα θέματα πρωτίστως προσεγγίζονται γεωπολιτικά, άρα οτιδήποτε μετά από αυτό θεωρώ πως είναι άκαιρο» και συμπλήρωσε: «Εμείς έχουμε κάνει μια πρώτη προσέγγιση, μια οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας του εγχειρήματος, που δείχνει ότι μπορεί να είναι άνετα βιώσιμο δια γυμνού οφθαλμού στην πόλη της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού. Επιπρόσθετα μελετήσαμε και την περιοχή των Γρεβενών. Σας διαβεβαιώνω ότι όλα αυτά είναι βιώσιμα».

Αναφορικά με την μελέτη της ΔΕΔΑ ο κ. Καρυπίδης δήλωσε: «σε όσους το αμφισβητούν, θα τους λυπήσω και θα τους στεναχωρήσω, διότι ήδη υπάρχει επιστολή και διαβεβαίωση από την ΔΕΔΑ ότι το εγχείρημα είναι καθόλα βιώσιμο. Τα αμέσως επόμενα βήματα είναι να υπάρξει μια διαβεβαίωση από εμάς ότι μέσα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας θα χρηματοδοτήσουμε τα δίκτυα πέρα από τον δανεισμό που κάνει η ΔΕΔΑ για να υλοποιήσει αυτό το έργο» και συμπλήρωσε: «με την αναμόρφωση του προγράμματος είχαμε πει πως θα προϋπολογίσουμε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ, έτσι ώστε κανένας πολίτης να μην επιβαρυνθεί. Η μελέτη έδειξε τελικά ότι για να έχουμε δίκτυα στην πόλη της Καστοριάς, του Άργους Ορεστικού, στους Μανιάκους και στα Γρεβενά, το ποσό που πρέπει να διαθέσουμε είναι 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Όταν προϋπολογίζεται επακριβώς και το ποσό από την ΔΕΔΑ και αυτό που χρειάζεται να βάλει η περιφέρεια, είναι βιώσιμο ή δεν είναι το εγχείρημα; Αυτά για να σοβαρευτούμε κάποια στιγμή. Τέτοια μεγάλα εγχειρήματα θέλουν σύνεση, συνεννόηση και ενότητα, όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ τις δηλώσεις του Β. Σημανδράκου

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις του κ. Καρυπίδη:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here