Ο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει ξεσηκώσει ήδη θύελλα αντιδράσεων από τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγόντων της Αυτοδιοίκησης κι αυτό γιατί η σημερινή κυβέρνηση, πιστή στην πάγια έως σήμερα πρακτική της, νομοθετεί αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τα μικροπολιτικά και μικροκομματικά της συμφέροντα και οφέλη.

Δένουν τα χέρια των Δημάρχων. Τους αφαιρείται η εξουσία να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση και η κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Τους μετατρέπουν ουσιαστικά σε έρμαια των μειοψηφιών. Παράλληλα, η κυβέρνηση “κλείνει το μάτι” σε κάθε είδους συναλλαγές και αλισβερίσια.

Πολλά τα ερωτήματα και οι εύλογες απορίες, αλλά απάντηση δυστυχώς καμία. Ένα είναι σίγουρο. Ότι με τέτοιου είδους νομοθετήματα και διατάξεις όχι μόνο υποβιβάζεται το κύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά θεσμοθετείται ουσιαστικά και η διαφθορά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλείται να κινηθεί με γνώμονα το καλό των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Οφείλει να σεβαστεί τους νέους μας που έφυγαν στο εξωτερικό και να τους δώσει το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους.

Όπως και να έχει, πολύ σύντομα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα καταργήσει το νόμο αυτό και δε θα επιτρέψει να θυσιαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο βωμό των μειοψηφιών και των μικροπολιτικών συμφερόντων.

Αναλυτικά ολόκληρο το κείμενο με τις θέσεις της Μαρίας Αντωνίου

Το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή, έχει ξεσηκώσει ήδη θύελλα αντιδράσεων από τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγόντων της Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό, γιατί η σημερινή κυβέρνηση, πιστή στην πάγια έως σήμερα πρακτική της, νομοθετεί αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τα μικροπολιτικά και μικροκομματικά της συμφέροντα και οφέλη.

Ας δούμε όμως τι σημαίνει στην πράξη το νέο εκλογικό σύστημα, επισημαίνοντας ορισμένα βασικά σημεία.

-Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί απλή αναλογική στην πρώτη Κυριακή και απόλυτη πλειοψηφία στη δεύτερη; Τι πολιτική νομιμοποίηση θα έχει ο δήμαρχος που εξελέγη πρώτος σε ψήφους τη δεύτερη Κυριακή, όταν η παράταξή του ήρθε δεύτερη την πρώτη Κυριακή; Το δεύτερο και σημαντικότερο όμως είναι τι γίνεται, σε περίπτωση αντιπαράθεσης ή διαφωνίας δημάρχου-περιφερειάρχη με το δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο; Ποια απόφαση μπορεί να ληφθεί, από την πιο απλή έως την πιο σημαντική, τον προϋπολογισμό ή τα τεχνικά έργα, όταν ο δήμαρχος δε θα μπορεί να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο συμβούλιο; Η απάντηση δυστυχώς είναι καμία. Μιλάμε δηλαδή για πλήρη αδυναμία λήψης οιασδήποτε απόφασης για πλήρη ακυβερνησία. Δένονται τα χέρια των δημάρχων. Τους αφαιρείται η εξουσία να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση και η δυνατότητα να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Μετατρέπονται ουσιαστικά σε έρμαια των μειοψηφιών.

-Θεσμοθετείται η δυνατότητα μετακίνησης συμβούλων από συνδυασμό σε συνδυασμό, κάτι που απαγορευόταν έως τώρα από τον Καλλικράτη, ο οποίος επέτρεπε την ανεξαρτητοποίηση αλλά όχι τη μετακίνηση σε άλλο συνδυασμό. Η κυβέρνηση δηλαδή “κλείνει το μάτι” σε κάθε είδους συναλλαγές και αλισβερίσια. Οι δημοτικοί σύμβουλοι με παρασκηνιακές συναλλαγές, οι οποίες φαντάζομαι ότι δε θα είναι απόλυτα νόμιμες και ηθικές και με τα ανάλογα ανταλλάγματα θα μπορούν να αλλάζουν στρατόπεδα και παρατάξεις. Ένα είναι σίγουρο. Ότι με τέτοιου είδους διατάξεις όχι μόνο υποβιβάζεται το κύρος της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά θεσμοθετείται ουσιαστικά και η διαφθορά.

-Το ίδιο ακριβώς γίνεται και με τη διάταξη με την οποία επιτρέπεται ο ορισμός αντιδημάρχου και αντιπεριφερειάρχη και από άλλο συνδυασμό. Κι εδώ συναλλαγή. Και σε επίπεδο προσώπων αλλά και σε επίπεδο συνδυασμών. Όπως άλλωστε και με το Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων των Δήμων. Ενώ έως τώρα παρουσιαζόταν το πρόγραμμα από την πλειοψηφία και το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ή απέρριπτε το πρόγραμμα της στο σύνολο του, τώρα η έγκριση γίνεται ανά έργο. Αντιλαμβάνεται εύκολα και ο πλέον αδαής τι είδους δοσοληψίες ευνοεί και προωθεί μια τέτοια πρόβλεψη. Η χαρά του τοπικού εργολάβου στο δημοτικό συμβούλιο.

-Εκεί όμως που η υποκρισία σας αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο είναι στο ζήτημα της δυνατότητας ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού. Έχουμε ακούσει τόσες και τόσες φορές τον αρμόδιο Υπουργό, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να μιλάνε για τις πολιτικές αναχαίτισης του brain drain και να εξαγγείλουν μέτρα που στόχο έχουν να φέρουν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους μας που έφυγαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό με στόχο την ανεύρεση εργασίας. Τόσο πολύ η σημερινή κυβέρνηση ενδιαφέρεται γι’ αυτούς τους νέους που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους στερήσει το δικαίωμα να εκφράζονται και να έχουν άποψη για το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να τους φέρει πίσω αλλά αντιθέτως προσπαθεί να τους κόψει τον ομφάλιο λώρο που τους δένει με την πατρίδα μας.

Είναι πασιφανές ότι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παραλύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι ξεκάθαρο ότι επιθυμεί να την διαλύσει και να την αποδομήσει μόνο και μόνο επειδή δεν έχει κανένα πολιτικό έρεισμα και κανένα πολιτικό ρόλο σε αυτή.

Η κυβέρνηση καλείται να κινηθεί με γνώμονα το καλό των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Οφείλει να σεβαστεί τους νέους μας που έφυγαν στο εξωτερικό και να τους δώσει το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους.

Όπως και να έχει, πολύ σύντομα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη θα καταργήσει το νόμο αυτό και δε θα επιτρέψει να θυσιαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο βωμό των μειοψηφιών και των μικροπολιτικών συμφερόντων.

Για τη Νέα Δημοκρατία η αυτοδιοίκηση είναι προτεραιότητα, είναι εταίρος, είναι συνομιλητής, είναι συνεργάτης. Και θα είναι συνεργάτης και την επόμενη ημέρα.

Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Γιώργο Πατούλη και κ. Δημήτρη Καφαντάρη αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here