Ανοίγουν οι διαδικασίες για πιθανή καθαίρεση του Αλβανού προέδρου – Με συντριπτική πλειοψηφία 100 βουλευτών έναντι 7 που είπαν όχι πέρασε η πρόταση μομφής

Σε πολιτική κρίση φαίνεται ότι βρίσκεται η Αλβανία, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα, που είχε ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου.

Το Αλβανικό κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία 100 βουλευτών, έναντι 7 που καταψήφισαν, είπαν «ναι» στην πρόταση μομφής, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, να ανοίγουν οι διαδικασίες για πιθανή καθαίρεση, αργότερα, του προέδρου της Δημοκρατίας, που στην Αλβανία εκλέγεται από την βουλή.

Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Μέτα, ο οποίος νωρίτερα είχε συναντηθεί με την Αμερικανίδα επιτετραμμένη στα Τίρανα και για τον λόγο αυτό δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη από τον ίδιο συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε την συνεδρίαση της Βουλής ως «ποτάμι ύβρεων και ρητορικής που δεν εξυπηρετεί την επίλυση της κρίσης και ούτε την κοινωνική ειρήνη στη χώρα».

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρόεδρο, το προεδρικό διάταγμα για την ακύρωση της ημερομηνίας των δημοτικών εκλογών της 30ής Ιουνίου, έχει συνταγματική νομιμοποίηση και ως στόχο την αποφυγή της αποσταθεροποιητικής διένεξης ενώ δήλωσε πως αυτό παραμένει σε ισχύ και είναι υποχρεωτικό προς εφαρμογή απ΄ όλους.

«Δεν πρόκειται να παραιτηθώ»

Ο πρόεδρος Μέτα εγγυήθηκε ότι οι Αλβανοί πολίτες θα ψηφίσουν σύντομα σε μια άλλη ημερομηνία, πέρα από αυτήν της 30ης Ιουνίου, η οποία, όπως είπε, θα προκύψει από τις διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα που ήδη έχουν αρχίσει και είναι σε εξέλιξη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here