Η απάντηση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το συμβάν με τη διαφυγή των δύο άγριων ζώων, το οποίο ήταν γεμάτο με κόσμο
«Τυχαίο συμβάν» χαρακτηρίζει την πρόσφατη διαφυγή και θανάτωση των δύο ιαγουάρων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου. Απαντώντας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η κυρία Τελιγιορίδου αναφέρει ότι κατά την έκτακτη επιθεώρηση, που διενήργησε η διεύθυνση Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής μετά το συμβάν, διαπιστώθηκαν: “α)Η τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων σύμφωνα με την EAZA(European Association of Zoo and Aquarium) και β)Η ύπαρξη μέτρων αποφυγής δραπέτευσης ζώων(ηλεκτροφόρα σύρματα, τάφροι, υψηλές περιφράξεις), όπως ακριβώς, είχαν διαπιστωθεί και στην ετήσια τακτική επιθεώρηση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου”.
Οπως σημειώνει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, “πρέπει να γίνει σαφές ότι το συγκεκριμένο περιστατικό της διαφυγής και θανάτωσης των δύο ιαγουάρων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Περιφέρειας Αττικής, ήταν τυχαίο συμβάν, το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, όσο μικρή και εάν είναι η πιθανότητα να συμβεί ή όσα μέτρα ασφαλείας και εάν έχουν προβλεφθεί. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, υπάρχουν πρωτόκολλα ασφαλείας και οι ασκήσεις προσομοίωσης”.
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση αυτοψίας της Περιφέρειας Αττικής, στο πάρκο “υπήρχαν δύο ιαγουάροι, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Το θηλυκό, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος κτηνίατρος κος Δημήτριος Ποσάντζης, ήταν το πιο επιθετικό ζώο του πάρκου και ήταν δύσκολη η αναισθητοποίηση του , λόγω της έντονης επιθετικότητας του. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του πάρκου, κος Λεσουάρ, περιέγραψε το περιστατικό, το οποίο ξεκίνησε με την διαφυγή μιας αντιλόπης, κατά τη διάρκεια διαδικασίας μεταφοράς τεσσάρων εξ αυτών, από την περιοχή της μικρής Σαβάνας, περνώντας κάτω από μία γέφυρα σε παρακείμενο χώρο άλλων ζώων και από εκεί υπερπηδώντας την περίφραξη, εισήλθε μέσα στο πάρκο και τρέχοντας μία απόσταση περίπου 100 μέτρων προσέκρουσε στην εξωτερική πλευρά του τζαμιού της βιτρίνας όπου εκτίθενται οι ιαγουάροι, με αποτέλεσμα την δημιουργία ανοίγματος, δια του οποίου εξήλθαν πρώτα ο αρσενικός και στη συνέχεια ο θηλυκός ιαγουάρος. Στο σημείο έφτασε αμέσως ο φροντιστής που ακολούθησε την αντιλόπη και με ασύρματη ενδοεπικοινωνία ενημέρωσε αμέσως για το συμβάν. Ολη η ομάδα αποτελούμενη από 2 έμπειρους φύλακες, τον κτηνίατρο και τον κ. Λεσουάρ μετέβη άμεσα στον χώρο. Ο κτηνίατρος εξήγησε ότι έγινε προσπάθεια απώθησης τους προς τον φυλασσόμενο χώρο, όμως τα ζώα έδειξαν σημάδια επιθετικότητας και ακολούθησε θανάτωσή τους με πυροβόλο όπλο, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο ασφαλείας”.
Οπως σημειώνουν τα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής στο έγγραφό τους, “ο κ. Λεσουάρ ενημέρωσε για τις διορθωτικές ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει μετά το συμβάν, ώστε να αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας και συγκεκριμένα την τοποθέτηση τριών σειρών ηλεκτροφόρων συρμάτων(hot wire) μπροστά σε όλες τις βιτρίνες των αιλουροειδών. Επίσης, σκοπεύει να προβεί σε αντικατάσταση του σπασμένου τζαμιού, αλλά και των τζαμιών στους υπόλοιπους χώρους των αιλουροειδών, με τζάμι μεγαλύτερου πάχους και άθραυστου και από τις δύο πλευρές”.
Με βάση το πρωτόκολλο ασφαλείας, που τηρείται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο η θανάτωση των ζώων υψηλής επικινδυνότητας, στα οποία ανήκουν οι ιαγουάροι, αποτελεί μονόδρομο σε περίπτωση διαφυγής τους με επισκέπτες στο πάρκο. “Ως κανόνας μπροστά στον κίνδυνο απώλειας ανθρώπινης ζωής, η διαδικασία θανάτωσης είναι αυτόματη για τα ακόλουθα είδη: Τζάγκουαρ, ελέφαντες, λιοντάρια, τίγρεις, λεοπαρδάλεις. Αντίθετα για του αρσενικούς χιμπατζήδες και τις αρκούδες, η διαδικασία θανάτωσης εξαρτάται από την συμπεριφορά του ζώου και την συνθήκη ενώ η θανάτωση ακολουθείται και για οποιοδήποτε άλλο ζώο “που δεν μπορεί να περιορισθεί, συλληφθεί ή αναισθητοποιηθεί και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο επισκέπτες και/ή υπαλλήλους”.