Η ΕΛΜΕ Καστοριάς σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων ειδικής αγωγής:

Έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και δυστυχώς βρισκόμαστε στη δυσμενέστερη κατάσταση από κάθε άλλη φορά, αφού από τη μία οι επιλογές της κυβέρνησης αποδεικνύονται αναποτελεσματικές και από την άλλη αρνείται πεισματικά να ακούσει και να εφαρμόσει τις προτάσεις των άμεσα εμπλεκομένων (υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, κ.ά.). Στον χώρο της εκπαίδευσης, τα σχολεία το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και λειτουργούν με την αντιπαιδαγωγική και προβληματική από όλες τις απόψεις εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με μοναδική εξαίρεση τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, που παραμένουν ανοιχτές θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων μαθητών, Εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.

Δυστυχώς όμως, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, το Υπουργείο Παιδείας παίρνει αποφάσεις χωρίς να λαμβάνει τα απαραίτητα υποστηρικτικά μέτρα. Η πρόσληψη Εκπαιδευτικών, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού είναι το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου, όχι μόνο να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις άδειας ειδικού σκοπού, αλλά και να είναι επαρκώς στελεχωμένα τα σχολεία ειδικής αγωγής. Είναι εύκολα κατανοητό ότι η αναστολή λειτουργίας κυρίως των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης φέρνει σε δύσκολη θέση Εκπαιδευτικούς και Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό των σχολείων ειδικής αγωγής, που είναι γονείς μικρών παιδιών, με την άδεια ειδικού σκοπού να αποτελεί μονόδρομο.

Επιπλέον, και προκειμένου να στηριχθεί η επιλογή διατήρησης της λειτουργίας των σχολείων ειδικής αγωγής, θα έπρεπε ήδη να έχει εμβολιασθεί προσωπικό και μαθητές άνω των 16 ετών, κάτι φυσικά που δεν έχει γίνει ακόμη (τον Απρίλιο ξεκινάνε τα ραντεβού εμβολιασμού) με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η απαραίτητη προστασία για το υπόλοιπο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και την Κυβέρνηση γενικότερα, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να ακούσει τις προτάσεις των σωματείων και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ειδικής αγωγής αλλά και το ασφαλές άνοιγμα των υπόλοιπων σχολείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here