Έρευνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ με ενδιαφέροντα

Το Τμήμα Μηχανολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και με την υποστήριξη του Δήμου Κοζάνης, διοργάνωσαν το απόγευμα της Τρίτης, ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας: Διερεύνηση της ενεργειακής συμπεριφοράς των νοικοκυριών στη Δυτική Μακεδονία».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν  τα αποτελέσματα της έρευνας για την ενεργειακή φτώχεια στη Δυτική Μακεδονία που διενεργήθηκε από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΔΜ. Πρόκειται για μεταδιδακτορική έρευνα «Το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας σε μειονεκτούσες περιοχές: Επιλογή συστημάτων θέρμανσης για την άμβλυνσή του» που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών, του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Αριστείας ΙΚΥ-SIEMENS.

Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Γιώργος Πανάρας, λέκτορας στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  αναφέρθηκε  στα αποτελέσματα αυτής της έρευνας , λέγοντας πως σαν πρώτα συμπεράσματα, η κατάσταση στην περιοχή γίνεται χειρότερη χρόνο με το χρόνο. «Ο κόσμος στο μεγαλύτερό του ποσοστό, αρχίζει να μην είναι ικανός να διατηρήσει στο εσωτερικό περιβάλλον της οικίας του, τη θερμοκρασία που θέλει. Το μεγαλύτερο ποσοστό , επικαλείται το υψηλός κόστος λειτουργίας της θέρμανσης. Στην ερώτηση που κάναμε στον κόσμο, στο αν υπάρχει αδυναμία διατήρησης σταθερής θερμοκρασίας εντός της κατοικίας, το 54% απάντησε «συχνά» και το 22% απάντησε «πολύ συχνά ή πάντα».

Πρόκειται για δείγμα 322 νοικοκυριών στη Δυτική Μακεδονία, που έχει αρκετά νοικοκυριά και από την Κοζάνη. Όπως τόνισε ο ίδιος, υπάρχουν δύο πόλοι στην έρευνα, η μερίδα του πληθυσμού της Κοζάνης  που απολαμβάνει την τηλεθέρμανση και ο υπόλοιπος κόσμος που κάνει χρήση πετρελαίου ή εναλλακτικούς τρόπους, όπως ξυλόσομπες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 95% όσων είχαν σύστημα τηλεθέρμανσης είναι ικανοποιημένοι από αυτή. Επίσης, στο σύστημα πετρελαίου ή ξύλου, τα ποσοστά ικανοποίησης ήταν πολύ υψηλά. Ωστόσο, στα συστήματα ηλεκτρικής θέρμανσης ο κόσμος δεν μένει ικανοποιημένος.
Παρόλα αυτά ενδιαφέρον υπάρχει και στις συνήθειες, πως δηλαδή ο κόσμος θέρμανε την οικεία του, μιας και ένα ποσοστό της τάξης του 10% θερμαίνει μόνο επιλεγμένους χώρους στο σπίτι του.

Επίσης το 33% των απαντήσεων, δεν θέρμανε την κατοικία του όταν το ποσοστό ήταν κάτω από τους 17 βαθμούς κελσίου. Ο κόσμος δεν νοιώθει ικανοποιημένος από τις θερμικές του συνθήκες, καταναλώνοντας άνω από το 10% του εισοδήματος του για τις ενεργειακές του ανάγκες, τόνισε. Ειδικότερα, το κόστος του πετρελαίου είναι ανασταλτικός παράγοντας , οδηγώντας τον κόσμο προς άλλες πηγές. Σε άνθηση είναι οι ξυλόσομπες , που δεν καίνε καλή ποιότητα ξύλου, καίγοντας ακόμη και υπολείμματα βιομάζας.

Σε αυτό που υστερεί η Ελλάδα, αν και έγινε μια σχετική προσπάθεια με το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας: στο θερμοστάτη, στα κουφώματα που πρέπει να αλλάξουν μιας και το 50% είναι χτισμένο πριν το 1980 όπου δεν υπήρχε κανονισμός θέρμανσης. Μάλιστα, όπως τόνισε ο ίδιος, έρχεται αυστηροποίηση του κανονισμού για τα δημόσια κτήρια αλλά και για την ποιότητα των κτηρίων. Τα κτήρια είναι υπεύθυνα για την κατανάλωση του 40% στη χώρα. Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη κατανάλωση σε σχέση με την ΕΕ, αλλά σε μια αναγωγή με το μέσο ευρωπαϊκό κλίμα, η Ελλάδα είναι στην κορυφή. «Η Κοζάνη είναι κεντροευρωπαϊκή περιοχή , όντας στην πιο επιβαρυμένη ζώνη», σημαίνει, που σημαίνει ότι το κλίμα της διαφέρει από αυτό όλης της χώρας. Μάλιστα, συγκρίνοντας την Κοζάνη με την Έδεσσα, τα αποτελέσματα είναι πιο ευνοϊκά, γιατί εκεί καίνε σχεδόν αποκλειστικά πετρέλαιο.

Εκτός Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, οι περιοχές όπου δεν έχουν τηλεθέρμανση αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Η δυσκολία είναι στο πως θα ενισχυθεί η αγορά ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, να εκπαιδευτεί, δημιουργώντας νέα κουλτούρα στη χρήση ενεργειακών συστημάτων , κάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας», σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως αυτά χρειάζεται να γίνουν για να θωρακιστεί κανείς για το χειμώνα. Κατέληξε, λέγοντας ότι η αγορά δίνει εναλλακτικές λύσεις για τη θέρμανση, και στην ηλιακή ενέργεια , στα τζάκια κ.ο.κ. «Χρειάζεται να περάσουμε σε νέου τύπου εγκαταστάσεις» κατέληξε, λέγοντας πως όλα εξαρτώνται και από τις τιμές των συμβατικών καυσίμων.

 

prlogos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here