Μια απίστευτη οπτική ψευδαίσθηση έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χάρη σε ένα θολό συνονθύλευμα χρωμάτων που φαίνεται να εξαφανίζεται αν κοιτάξει κανείς την εικόνα για μερικά λεπτά σε ένα σημείο.

Το τέχνασμα προκύπτει από ένα κενό στην αντίληψή μας που προκαλείται από τον τρόπο με τον οποίο τα μάτια μας χάνουν την ευαισθησία τους στο φως, που προέρχεται από μια στατική εικόνα με την πάροδο του χρόνου. Με το να εστιάσουμε στο κέντρο της εικόνας για λίγα δευτερόλεπτα, ο εγκέφαλός μας αρχίζει να αγνοεί το περιεχόμενο περιφερειακά πέρα από το σημείο που εστιάζουμε το βλέμμα μας, προκαλώντας την εξασθένιση των πληροφοριών αυτών.

Η ψευδαίσθηση ονομάζεται Troxler Effect ή Troxler Fading. Το όνομά της αποδίδεται σε έναν Ελβετό γιατρό και φιλόσοφο, τον Ignaz Paul Vital Troxler, ο οποίος έζησε από το 1780 έως το 1866. Το 1804, συνειδητοποίησε ότι με το να εστιάζεις το βλέμμα σου με προσοχή σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο στο οπτικό σου πεδίο φαίνεται ότι οι γύρω εικόνες εξαφανίζονται ή ξεθωριάζουν.

Το φαινόμενο Troxler βασίζεται σε ακούσιες κινήσεις του οφθαλμού, οι οποίες συμβαίνουν ακόμα και όταν εστιάζουμε το βλέμμα μας σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αν καταφέραμε να «παρακάμψουμε» αυτή τη διαδικασία, τα χρωματιστά σημεία της εικόνας που κοιτάμε θα ξεθωριάσουν.

Η οπτική αυτή ψευδαίσθηση συμβαίνει χάρη στον τρόπο που λειτουργούν τα διάφορα επιμέρους τμήματα του αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού.

Πηγή: perierga.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here