Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε σήμερα η Μαρία Αντωνίου, για νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, τις ρυθμίσεις του οποίου χαρακτήρισε ελλιπείς, αποσπασματικές και ανεπαρκείς, που δε δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, κάτι το οποίο υποτίθεται ότι αποσκοπεί η σημερινή κυβέρνηση.

Κύρια σημεία της ομιλίας, όπου η  Μαρία Αντωνίου αναφέρθηκε εκτενώς για την Καστοριά:

Ποιο είναι το έργο και ποια η συνεισφορά της σημερινής κυβέρνησης στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού όταν μία περιοχή όπως η Καστοριά, με αναρίθμητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, παραμένει δυστυχώς ένας αναξιοποίητος θησαυρός για τον τουρισμό της χώρας μας;

 

Έχω καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Καστοριά, πρόταση, η οποία μάλλον βρίσκεται στα μηχανήματα καταστροφής χαρτιού. Πώς θα αναπτύξετε τον θεματικό τουρισμό αν δεν επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην εξειδίκευση των ανθρώπων που θα ασχοληθούν με αυτόν;

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή μου, η οποία αδειάζει, κλείνουν μαγαζιά, φεύγει ο κόσμος, γιατί η κυβέρνηση δεν έχει επενδύσει ούτε ένα ευρώ σ’ αυτήν την περιοχή.

Η πεμπτουσία της ιδεοληψίας της σημερινής κυβέρνησης.

Φόροι, φόροι, φόροι και προεκλογικά ας παίξουμε και με τη βαριά μας βιομηχανία.

Συζητάμε σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, το οποίο υποτίθεται, σύμφωνα με τον τίτλο του, ότι αποσκοπεί στην ενίσχυση του θεματικού τουρισμού, στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής εκπαίδευσης και στη στήριξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Και λέω υποτίθεται γιατί ο ίδιος ο εισηγητής σας είπε ότι ερχόμαστε μετά από 4 χρόνια αφού έχουμε καταφέρει πράγματα στην οικονομία να μιλήσουμε για τον τουρισμό. Το τι καταφέρατε στα 4 χρόνια δε θα σας τα πω εγώ αλλά οι διεθνείς οργανισμοί και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ την τριετία 2015 – 2017 η αύξηση φόρων στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, διπλάσια σχεδόν από τη 2η χώρα που ήταν το Μεξικό.

 

Στην τελευταία τετραετία η Ελλάδα κατέγραψε πάμπολλες πρωτιές.

Πρωταθλήτρια και στις περικοπές κρατικών δαπανών στη διετία 2015-2016.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Νέο επίσης ρεκόρ χρέους στην Ελλάδα των μνημονίων για φέτος.

 

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Ιούλιος 2018) το χρέος της Γενικής κυβέρνησης υπολογίστηκε για το 2018 στο 188,6% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα φτάσει στο 183% του ΑΕΠ (ή 335 δις Ευρώ).

 

Και μετά από 4 χρόνια έρχεστε λέτε να ασχοληθείτε με το θεματικό τουρισμό, εναλλακτικό κτλ. Με τη βαριά βιομηχανία  του τουρισμού θυμηθήκατε να ασχοληθείτε τώρα που λήγει η θητεία σας. Αυτό και μόνο αποτελεί την πεμπτουσία της ιδεοληψίας σας. Φόρους, φόρους, φόρους και προεκλογικά ας παίξουμε και με τη βαριά μας βιομηχανία.

 

Μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης θα περίμενε κανείς ότι θα φέρνατε επιτέλους, έστω και την ύστατη στιγμή, ένα νομοσχέδιο με ουσιαστικές ρυθμίσεις για την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ρυθμίσεις που θα έδιναν λύσεις στα διάφορα προβλήματα και θα δημιουργούσαν ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τον ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία τομέα του τουρισμού.

 

Αντί αυτού, διαπιστώνουμε ότι το Υπουργείο Τουρισμού, στο παρόν νομοσχέδιο, περιορίζεται δυστυχώς στο να παραθέτει απλούς ορισμούς για τις ειδικές μορφές τουρισμού, χωρίς τίποτα το ουσιαστικό, με εξαίρεση κάποιες διατάξεις για τον αθλητικό και το συνεδριακό τουρισμό.

 

Αλλά και εκεί οι όποιες ρυθμίσεις κρίνονται ελλιπείς, αποσπασματικές, και ανεπαρκείς στο να δώσουν την απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση στο θεματικό τουρισμό. Αναρωτιέμαι κυρία Υπουργέ σας πήρε 4 ολόκληρα χρόνια για να παραθέσετε ορισμούς που βρίσκει και ο πλέον αδαής στην εγχώρια και διεθνή βιβλιογραφία;

Και όχι μόνο δε νομοθετείτε κάποιο νέο ουσιαστικό μέτρο αλλά δεν μπορείτε καν να αξιοποιήσετε το νομοθετικό πλαίσιο που βρήκατε έτοιμο από τη δική μας Κυβέρνηση!! Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τουρισμός Υγείας, ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους του τουρισμού παγκοσμίως με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 20% ετησίως και με έσοδα που ξεπερνούν παγκοσμίως τα 20 δις. δολάρια.

 

Το θεσμικό πλαίσιο για τον Τουρισμό Υγείας ήταν έτοιμο από το 2014. Τι κάνατε 4 χρόνια για τον Τουρισμό Υγείας; Απολύτως τίποτα. Ούτε προχωρήσατε τη διαδικασία πιστοποίησης των ιατρικών παρόχων, ούτε το προβλεπόμενο μητρώο, ούτε φυσικά τη διαδικασία χορήγησης του Διακριτικού Σήματος Ιατρικού Τουρισμού.

 

Τέσσερα χρόνια μετά, χωρίς να έχετε κάνει τίποτα, και χωρίς καμία δικαιολογία, έρχεστε και αλλάζετε το θεσμικό πλαίσιο και δημιουργείτε ένα νέο μητρώο με φορέα τήρησης τον ΕΟΠΥΥ αντί του Υπουργείου Τουρισμού. Η αδράνεια σας και οι νομοθετικές σας παλινωδίες στερούν από τη χώρα μας σημαντικούς πόρους που θα μπορούσαν να προκύψουν από τον ιατρικό τουρισμό. Ο χρόνος είναι χρήμα, δυστυχώς με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η χώρα μας χάνει συνέχεια και στα δύο, και στο χρόνο και στο χρήμα.

 

Έρχομαι τώρα στις διατάξεις που αφορούν την τουριστική εκπαίδευση και τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ). Και εδώ, ενώ υπάρχουν ορισμένες αποσπασματικές θετικές διατάξεις, όπως η ένταξη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενοτήτων για την αναπηρία και την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στις τουριστικές επιχειρήσεις, δεν είναι από μόνες τους αρκετές.

 

Για τα πραγματικά προβλήματα των σχολών αυτών δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη. Καμία πρόβλεψη 1.για την αναβάθμιση τους, 2.για τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών, 3.για τη δημιουργία αγγλόφωνων τμημάτων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ξένους φοιτητές με δίδακτρα, 4.για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και των υποδομών τους. 5.Αλλά και καμία μέριμνα για να έχουν τη δυνατότητα οι σπουδαστές των ΑΣΤΕ να συνεχίζουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

 

(Κομμάτι για Καστοριά)

Και μιας μιλάμε για τουριστική εκπαίδευση θέλω να κάνω μία ιδιαίτερη αναφορά στην περιφέρειατης Καστοριάς, στην οποία εκλέγομαι, στην Δυτική Μακεδονία, μία περιοχή με αναρίθμητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, η οποία δυστυχώς παραμένει ακόμα και σήμερα ένας αναξιοποίητος θησαυρός για τον τουρισμό της χώρας μας.

 

Μία περιοχή με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, με 70 και πλέον βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, με ιστορικά και βυζαντινά μνημεία,με προϊστορικούς οικισμούς αλλά και με πολλές και σύγχρονες ξενοδοχειακές υποδομές, όπως το χιονοδρομικό κέντρο στο Βίτσι που παραμένει αναξιοποίητο.

 

Κυρία Υπουργέ, μιλάτε για ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού, για τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο. Σας ρωτάω ευθέως. Τί έχετε κάνει 4 χρόνια που είστε Υπουργός για να αναπτυχθεί ο Τουρισμός π.χ. στην Καστοριά; Πείτε μου ένα αναπτυξιακό μέτρο που έφερε η Κυβέρνηση σας για την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής μου.

 

Ξέρετε, διαβάζω τους ορισμούς που δίνετε για τις ειδικές μορφές τουρισμού και δεν μπορώ να βρω ούτε μία που θα αδυνατούσε να υποστηρίξει η Καστοριά. Τουρισμό υπαίθρου, αθλητικό τουρισμό, πολιτιστικό τουρισμό, θρησκευτικό τουρισμό, συνεδριακό τουρισμό, τουρισμό γαστρονομίας, αγροτουρισμό και η λίστα δεν έχει τέλος.

 

Ποιο είναι λοιπόν το έργο σας, κυρία Υπουργέ, ποια η συνεισφορά σας στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού όταν σε μία πόλη που συνδυάζει κυριολεκτικά τα πάντα, που μπορεί να υποστηρίξει κάθε εναλλακτική μορφή τουρισμού, δεν έχετε κάνει το παραμικρό;

 

Όπως άλλωστε δεν κάνατε τίποτα, για να επανέλθω στο ζήτημα της τουριστικής εκπαίδευσης. Πώς θα αναπτύξετε το θεματικό τουρισμό αν δεν επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην εξειδίκευση των ανθρώπων που θα ασχοληθούν με αυτόν;

 

Σας έχω καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Καστοριά, πρόταση, η οποία μάλλον βρίσκεται στα μηχανήματα καταστροφής χαρτιού.

 

Κυρία Υπουργέ, τα λόγια και οι ορισμοί δεν αρκούν για την ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού. Χρειάζονται πράξεις και έργα. Και εσείς, τουλάχιστον σε μια περιοχή, όπως η Καστοριά, που έχει όλα τα πλεονεκτήματα να γίνει πόλος έλξης για 365 μέρες τουρισμό το χρόνο, δεν έχετε να επιδείξετε το παραμικρό.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι όποιες θετικές αποσπασματικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν αρκούν από μόνες τους για να καλύψουν την απουσία ενός στρατηγικού σχεδίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την ανάπτυξη του θεματικού και όχι μόνο τουρισμού στη χώρα μας.

 

Είχατε 4 (παρά κάτι μέρες) ολόκληρα χρόνια να σχεδιάσετε και να επενδύσετε στο θεματικό τουρισμό. Και να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις στο χώρο του τουρισμού. Αντ’ αυτού επενδύετε απ΄ ότι βλέπω και από τη σημερινή τροπολογία του κ. Τσακαλώτου στα καζίνο της χώρας.

 

Οι ορισμοί από μόνοι τους δε δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή μου, η οποία αδειάζει, κλείνουν μαγαζιά, φεύγει ο κόσμος, γιατί δεν έχετε επενδύσει ούτε ένα ευρώ σ’ αυτήν την περιοχή.

 

Ένας θησαυρός που από την Κυβέρνηση σας θάβεται κάτι σαν το ταφικό μνημείο του λόφου Καστά.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here