Για την χρήση μάσκας στα σχολεία που ανοίγουν την μεθεπόμενη εβδομάδα, στις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά και to «κίνημα» κατά της χρήσης μασκών από τα παιδιά στα σχολεία στην Καστοριά, που δραστηριοποιείται μέσω μιας κλειστής ομάδας στο Facebook και η οποία πλέον αριθμεί 600 μέλη, μίλησαν στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, Τάσος Ξανθόπουλος, η εκπαιδευτικός και αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Δ. Μακεδονίας, Βασιλική Μαλέα και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς, Λάζαρος Παπαδόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με αφορμή τη δημιουργία της σελίδας «ΚΑΣΤΟΡΙΑ-Κανένα παιδί με υποχρεωτική μάσκα στο σχολειο» και την συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, στην Καστοριά, ο Χρήστος Νατσούλης επικοινώνησε με τη διαχειρίστρια της επίμαχης ομάδας, για να μιλήσει για το ζήτημα και τους σκοπούς της ομάδας, αλλά ενώ στην αρχή δέχθηκε να τοποθετηθεί στην εκπομπή «Ψηλά τις κεραίες», έπειτα αρνήθηκε επικαλούμενη προσωπικούς λόγους.

Σήμερα Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου μίλησε στο Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, το μέλος της επίμαχης ομάδας, Χρυσούλα Ιατρίδου.

Αποκλειστική συνέντευξη με μια μητέρα – πολέμιο της μάσκας στα σχολεία

«Δεν θα τα στείλουμε τα παιδιά μας στο σχολείο όσο είναι υποχρεωτική η μάσκα και όσο υπάρχουν όλα αυτά τα παράλογα μέτρα. Δεν έχει ευθύνη το κράτος που στέλνει τα παιδιά στα σχολεία με μια μάσκα που δεν είναι αποδεδειγμένο ότι τα προστατεύει; Εάν κολλήσει το παιδί κορωνοϊό ή κάτι άλλο, ποιος θα πάρει την ευθύνη;» δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, το μέλος του «κινήματος» «ΚΑΣΤΟΡΙΑ-Κανένα παιδί με υποχρεωτική μάσκα στο σχολείο» που δραστηριοποιείται μέσω μιας κλειστής ομάδας στο Facebook, Χρυσούλα Ιατρίδου, η οποία, πάντως, τόνισε ότι μιλάει για τον εαυτό της σαν μητέρα και μέλος της επίμαχης ομάδας, αλλά όχι σαν εκπρόσωπός της.

«Να μην ανοίξουν τα σχολεία, είναι η θέση μας. Η χρονιά μπορεί να αναπληρωθεί, η υγεία μας όμως όχι», λέει η κ. Ιατρίδου, σε ερώτηση για ποια λύση προκρίνουν.

«Δεν υπάρχει κάτι πιο λογικό από ένα γονιό που ανησυχεί για το παιδί του και την υγεία του παιδιού του, όταν δεν μας λένε ξεκάθαρα και με αποδείξεις ότι τα παιδιά δεν κινδυνεύουν. Ακούω όλες τις απόψεις και όχι μόνο συγκεκριμένους γιατρούς», σημείωσε η κ. Ιατρίδου, ενώ σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τις επιστημονικές απόψεις τις οποίες ασπάζονται οι αρνητές της μάσκας στα σχολεία η κ. Ιατρίδου επικαλέστηκε τον καρδιολόγο δρ. Φαίδων Βόβολη, τις απόψεις του οποίου, πάντως, έχει καταδικάσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ).

Αναφορικά με την επιλογή να μην στείλουν τα παιδιά στο σχολείο και τα μαθήματα που θα χάσουν η κ. Ιατρίδου, σημείωσε ότι θα ζητήσει τηλεκπαίδευση ή θα κάνει ιδιαίτερα: «Δεν θα αφήσω το παιδί μου αμόρφωτο, ούτε όμως θα ρισκάρω να το στείλω να κολλήσει κορωνοϊό, αν όντως είναι πανδημία όπως μας την παρουσιάζουν».

Για το εάν πιστεύει στην ύπαρξη του ιού η κ. Ιατρίδου εξήγησε πως: «Στην αρχή πίστεψα, μετά όχι, μετά ήμουν στη μέση, αλλά θεωρώ ότι αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη, διότι αντιφάσκουν. Τα λένε μια έτσι μια αλλιώς».

Τάσος Ξανθόπουλος, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς: Είναι η νέα πραγματικότητα, δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο ολόκληρο το σχολείο»

Το κίνημα κατά της μάσκας είναι παγκόσμιο, το θέμα είναι όμως ποιος “απαντάει” στο ζήτημα της μάσκας. Οι δάσκαλοι, οι γονείς, ο απλός κόσμος;», τόνισε ο κ. Ξανθόπουλος και συμπλήρωσε: «πρέπει να ακούμε τους ειδικούς, αυτούς που δεν είναι δογματικά προσηλωμένοι σε κάτι και αλλάζουν τη θέση τους ανάλογα με τα δεδομένα και την εξέλιξη του ιού. Αυτό λένε οι ειδικοί, αυτό λέμε και εμείς».

Η απόφαση
Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση η οποία ήρθε σήμερα και στην Καστοριά από το υπουργείο Παιδείας για την υποχρεωτική χρήση της μάσκας, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει κανέναν δίλημμα εφαρμογής της απόφασης και αυτή θα τηρηθεί στο ακέραιο: «Δεν πρέπει να δίνουμε ένα αντιφατικό μήνυμα, γονείς και καθηγητές. Οι μεν να προάγουν τη μάσκα και κάποιοι γονείς όχι», είπε. Μάλιστα για την προγραμματισμένη συγκέντρωση ο κ. Ξανθόπουλος είπε πως είναι το χειρότερο μήνυμα που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά.

«Δεν ξέρουμε που στηρίζουν αυτοί οι άνθρωποι τη θεωρία τους και από την άλλη έχουμε την οργανωμένη Πολιτεία και τους ιατρούς που μας συμβουλεύουν απέναντι στην πανδημία. Είναι η νέα πραγματικότητα, αυτό θα κάνουμε, γιατί έτσι προστατεύουμε όλα τα παιδιά. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο ολόκληρο το σχολείο».

Σε ερώτηση της Έλενας Νατσούλη για το τι θα πράξει το σχολείο σε περίπτωση άρνησης ενός γονέα να δώσει μάσκα στον μαθητή, ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε ότι στα σχολεία υπάρχουν κανόνες. Όπως πρέπει να είναι στις οκτώ και τέταρτο, θα φορούν και μάσκα. Το παιδί πρέπει να καθοδηγείται από τους γονείς και να μη φτάσουμε να είναι ο δάσκαλος, «μπαμπούλας».

Βασιλική Μαλέα, εκπαιδευτικός και αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Δ. Μακεδονία: «Αντί να διεκδικούμε καλύτερο σχολείο, μαλώνουμε για τη μάσκα»

«Είμαστε όλοι προβληματισμένοι. Οι ομάδες αυτές στο Facebook δεν έχουν επαφή με τη λογική» σημείωσε η κ. Μαλέα και εξήγησε: «Υπάρχει θέμα με τους αριθμούς των μαθητών στις τάξεις. Υπάρχει πρόβλημα με το μέγεθος των αιθουσών. Δεν είδα τους γονείς να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν αυτό που αξίζει για τα παιδιά τους. Και βλέπω να κάνουν ομάδες για τις μάσκες».

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να πράξει το σχολείο η κ. Μαλέα σημείωσε: «Το υπουργείο λέει να τα διώχνουμε. Φανταστείτε, όμως, να πρέπει να διώξουμε παιδιά από τα σχολεία»

Λάζαρος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς: «Είναι επικίνδυνες συμπεριφορές, η μάσκα είναι το Α και το Ω» 

«Για εμένα η μάσκα είναι απαραίτητη. Επειδή τα παιδιά είναι κυρίως ασυμπτωματικά, θα πρέπει να φορούν τη μάσκα διότι εάν μολυνθούν θα μεταφέρουν την ασθένεια σε όλο το περιβάλλον τους και αντίστροφα. Πρέπει όμως να υπάρχει η ίδια άποψη τόσο στο σχολείο, όσο και στην οικογένεια. Η μάσκα είναι το Α και το Ω», τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καστοριάς, Λάζαρος Παπαδόπουλος.

Σε ερώτηση του Χρήστου Νατσούλη για το ενδεχόμενο να πάθει κάτι κάποιο παιδί, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις για όσα άτομα αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, αρκεί όμως να μη στηθούν παραμάγαζα βεβαιώσεων, ώστε να τις λαμβάνουν, όσα πραγματικά παιδιά έχουν προβλήματα.

Αναφορικά με την επίμαχη ομάδα στο FB, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι οι αιτιάσεις τους δεν στέκουν ιατρικά, χαρακτηρίζοντας τις θέσεις τους επικίνδυνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here