Αποζημιώσεις δύο ταχυτήτων, καταγράφονται τα «κλειστά» σπίτια – Δεν καταγράφονται τα αυτοκίνητα – Συνεντεύξεις Δ. Σαββόπουλος – Β. Νικολόπουλος

Στην Πτελέα βρίσκεται από το πρωί οκταμελές κλιμάκιο για την καταγραφή των καταστροφών από την πρωτοφανή χαλαζόπτωση του Σαββάτου 15 Αυγούστου.

Η sentra.com.gr και ο Δημήτρης Δέλλιος βρέθηκε στο σημείο για τη διαδικασία της καταγραφής και συνομίλησε με ανθρώπους της περιοχής και τον πρόεδρο του Τοπικού, Βαγγέλη Νικολόπουλο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, η αποζημίωση για την πρώτη κατοικία, τα εξοχικά ή δεύτερη κατοικία, τα ακατοίκητα και τα εγκαταλειμμένα θα κριθεί έπειτα από κυβερνητική απόφαση. Επίσης δεν καταγράφονται οι ζημιές στα αυτοκίνητα, αφού δεν προβλέπεται αποζημίωση.

Παράλληλα, για τις σκεπές οι αποζημιώσεις βρίσκονται περίπου στα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό, σύμφωνα με παρόμοιες .

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από το πόσο που θα προκύψει από την μελέτη το 60% είναι υπό μορφή δωρεάν κρατικής αρωγής και το 40% άτοκο δάνειο χορηγούμενο από τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος, από την χαλαζόπτωση στην Πτελέα και το Κρανοχώρι, διαπιστώθηκε ότι 68 ιδιοκτησίες στην Πτελέα και 34 ηλιακοί θερμοσίφωνες στο Κρανοχώρι υπέστησαν μεγάλες ζημιές ενώ καταστράφηκαν 91 αυτοκίνητα στους δύο οικισμούς.

Για το θέμα μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, ο οποίος δεν επιβεβαιώνει ότι θα γίνει διαχωρισμός των κατοικιών και σημείωσε ότι θα το διερευνήσει. Συμπλήρωσε δε ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για βελτιστοποίηση των όρων των αποζημιώσεων.

Η sentra.com.gr  συνομίλησε και την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος, Όλγα Ζηκοπούλου: «Πήραμε εντολή από το Υπουργείο Υποδομών, για να έρθουμε στην περιοχή και να ελέγξουμε τα κτίρια που έχουν ζημιές από την χαλαζόπτωση, ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην εισήγηση για την οριοθέτηση της περιοχής και μετά από την οριοθέτηση να δουν και τα πιστωτικά μέτρα που θα δείχνουν πως θα χορηγηθεί η ανάλογη αποζημίωση» δήλωσε αρχικά η κ. Ζηκοπούλου.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την οριοθέτηση και της καταβολής της αποζημίωσης η κ. Ζηκοπούλου απάντησε: «ελπίζουμε πως θα είμαστε σε θέση και μετά τα αποτελέσματα που θα προκύψουν αύριο, να κάνουμε την σχετική εισήγηση. Τώρα το πότε θα βγει η απόφαση είναι θέμα άλλων. Της Γενικής Διεύθυνσης που θα συντάξει την απόφαση και την κυβέρνηση ή το κυβερνητικό κλιμάκιο».

Για το αν η αποζημίωση θα βγει ξεχωριστά για κάθε κατοικία και σε τι ποσοστό θα είναι, σημείωσε: «αν πάρουμε παράδειγμα από τις προηγούμενες οριοθετήσεις σε χαλαζόπτωση, η αποζημίωση ήταν βάση των τιμολογίων, το οποίο έχει βγει από το υπουργείο Υποδομών από το 2011 και το ποσοστό ήταν στο 60% δωρεάν κρατική αρωγή και το υπόλοιπο (40%) άτοκο δάνειο από τις τράπεζες. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από την κοινή υπουργική απόφαση που θα βγει. Και ελπίζουμε να γίνει σύντομα».

Στο αν υπάρχει κάποιος διαχωρισμός στην αποζημίωση της πρώτης και της δεύτερης κατοικίας, αλλά και των ακατοίκητων, απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε, εμείς ελέγχουμε όλα τα κτίσματα. Και την δεύτερη κατοικία και την πρώτη. Όμως, όπως είπαμε αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση. Και τα ακατοίκητα έπαιρναν παλαιότερα δάνεια και αρωγή».

Τέλος, διευκρίνισε ότι η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Βορείου Ελλάδος, καταγράφει τις ζημιές σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις (οικίες, επιχειρήσεις, στάβλοι, αποθήκες κτλ.) και οι αποζημιώσεις είναι για τα κτίρια, αλλά και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες.

«Καταγράψαμε τι ζημιές υπάρχουν. Για παράδειγμα, μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχουν ζημιές και στην στέγη και στην επικάλυψη της στέγης, αλλά και στα λούκια. Κυρίως το πρόβλημα είναι στις στέγες και στις ψευδοροφές, οι οποίος έχουν κρεμάσει και σε περίπτωση βροχής θα υπάρξει μεγάλο θέμα. Γι αυτό άμεσα θα πρέπει να κινηθούμε και εμείς, αλλά και η πολιτεία και η περιφέρεια, ούτως ώστε να δοθούν και άμεσα οι σχετικές αποζημιώσεις» επισήμανε η κ. Ζηκοπούλου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι άνθρωποι του κλιμακίου, από το πρωί κατέγραφαν μια, μια τις κτιριακές εγκαταστάσεις του χωριού και προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους κατοίκους του.

Δείτε την συνέντευξη στο παρακάτω βίντεο:

Εικόνες με drone από τις καταστροφές στην Πτελέα Καστοριάς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here