Σήμερα είναι 66 ετών, ήταν μόλις 22 χρόνων όταν το 1974 υπηρετούσε στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) και έλαβε μέρος στην επική μάχη που έλαβε χώρα στις 15 και 16 Αυγούστου στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης στην Κύπρο, από τους Τούρκους Εισβολείς κατά των Αττίλα 2. Λέγεται Δημήτριος Πεπεράς και κατάφερε να επιζήσει, να γυρίσει σώος στη Χαλκιδική, από όπου κατάγεται και σήμερα με βαθιά συγκίνηση να διηγείται πως 318 Έλληνες κατάφεραν να κρατήσουν όρθιο τον χώρο τους, έναντι 8.000 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών και αξιωματικών!

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο επιζών ήρωας του Αττίλα το 1974 στην Κύπρο, Δημήτριος Πεπεράς, βρέθηκε την περασμένη Κυριακή στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Άργος Ορεστικό, όπου με πρωτοβουλία του Δήμου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων αξιωματικών Κωνσταντίνου Κέντρα και Βασιλείου Παπαλάμπρου. Ο κος Πιπεράς μετέβη από την Χαλκιδική στο Άργος Ορεστικό, ερχόμενος για πρώτη φορά, θέλοντας να τιμήσει και τους δύο αξιωματικούς με τους οποίους έδωσε μαζί ηρωικές μάχες, μα κυρίως τον Κωνσταντίνο Κέντρα, που μαζί του είχε αναπτύξει ισχυρή φιλία!

Ο κος Πιπεράς, μιλώντας προς το κοινό, αμέσως μετά το τέλος της τέλεσης του Ιερού Μνημοσύνη για τους δύο ήρωες, αναφέρθηκε με αμεσότητα στα γεγονότα που έζησε, αναφέροντας χαρακτηριστικά, σκορπώντας έντονη συγκίνηση, πως ο Κωνσταντίνος Κέντρας είχε ψυχή, είχε ανδρεία, είχε θάρρος! Προσπαθούσε να μας εμψυχώσει απέναντι στους Τούρκους αλλά για 44 χρόνια είχε ξεχαστεί! Σας παρακαλώ μη μας ξεχάσετε, ανέφερε αρκετές φορές ο επιζών ήρωας, τονίζοντας πως σιγά σιγά φεύγουμε από τη ζωή κι εγώ δεν πίστευα πως θα παραβρεθώ σε μνημόσυνο για τον φίλο μου Κώστα Κέντρα. Στο τέλος ο κος Πιπεράς απευθυνόμενος προς το κοινό στον Ιερό Ναό, του ευχαρίστησε όλους, ιδίως όσους είχαν την πρωτοβουλία για αυτό το μνημόσυνο, υπογραμμίζοντας πως δεν θα ξεχάσει κανέναν από όσους γνώρισε στο Άργος Ορεστικό.

Δείτε το βίντεο περίπου 6 λεπτών με όλη την συγκλονιστική του ομιλία

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here