Με μια μακροσκελή ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ανακοίνωσε το ευχάριστο γεγονός για το ιστορικό σχολείο του παλιού οικισμού της κοινότητας του Κωσταραζίου. Αναλυτικά ο κ. Κεπαπτσόγλου αναφέρει:

Με προϋπολογισμό 505.000 ευρώ εντάχθηκε στο Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020” η ανακατασκευή του δημοτικού σχολείου Παλαιού Κωσταραζίου, που είχε καταστραφεί τον Απρίλιο του 1944, οπότε και οι γερμανικές αρχές κατοχής έκαψαν ολοσχερώς τον οικισμό ως αντίποινα για τη συνεργασία των κατοίκων με τους αντάρτες.
Ό,τι απέμεινε από το διώροφο κτήριο, κατασκευής του 1928, χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο με το ΦΕΚ 586/31-12-2007. Όλο αυτό το διάστημα, η αναστύλωση του σχολείου αποτελεί για τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Κωσταραζίου ρητή απαίτηση μνήμης, ως μορφή δικαίωσης απέναντι στην ιστορία και τις γενιές του παρελθόντος.
Η δημοτική αρχή, συναισθανόμενη το βαρύ ιστορικό φορτίο της περιοχής, κατάφερε μετά από επτά και πλέον χρόνια σκληρής και αδιάλειπτης προσπάθειας να ικανοποιήσει το δίκαιο και πάγιο αίτημά τους, όπως ακριβώς έγινε και με τον χαρακτηρισμό του παλαιού Κωσταραζίου ως μαρτυρικού χωριού (Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθ. 49, ΦΕΚ 79/Α/01-06-2017).
Έτσι, το ανακατασκευασμένο σχολείο θα στεγάσει τη συνύπαρξη των γενεών, συνυφαίνοντας το παρελθόν με το τώρα, ως μια έκφραση πολιτισμού, ιστορίας και μνήμης. Θα είναι διώροφο, πετρόκτιστο με εμβαδό 261 τ.μ. ο κάθε όροφος και θα λειτουργεί ως κυλικείο-ΚΑΠΗ στο ισόγειο και αίθουσα λαογραφικού υλικού στον όροφο.
Οι μνήμες όσων έζησαν τα τραγικά αυτά γεγονότα και βρίσκονται εν ζωή, σίγουρα δε θα σβήσουν ποτέ. Ωστόσο, ελπίζω πως η εξέλιξη αυτή θα τους δώσει την ηθική ικανοποίηση και θα ξαλαφρώσει τους ώμους τους, έστω και για λίγο, από τη βαριά παρακαταθήκη που κουβαλούν.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here