Σε μια εποχή που οι περισσότεροι παρακολουθούμε και καταγράφουμε αμήχανοι την άνοδο και την επανεμφάνιση ακροδεξιών και ρατσιστικών αντιλήψεων στο προσκήνιο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής διεθνώς, υπάρχουν κάποιοι που περνούν την καθημερινότητά τους, προσπαθώντας να μετατρέψουν τις σβάστικες που γεμίζουν όλο και περισσότερους τοίχους σε πραγματικά έργα τέχνης και μάλιστα πολύχρωμα.

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν ένας πατέρας μπήκε στο μαγαζί με είδη γκράφιτι του Ibo Omari για να αγοράσει σπρέι ώστε να σβήσει τη σβάστικα που βρισκόταν στην παιδική χαρά που έπαιζε με το γιο του. Τότε, ο Omari μαζί και με άλλους καλλιτέχνες των δρόμων δημιούργησαν στο Βερολίνο το πρότζεκτ «Paintback», στόχος του οποίου είναι να μην υπάρχει το χαρακτηριστικό σύμβολο του μίσους της εποχής του Χίτλερ στους τοίχους της γερμανικής πρωτεύουσας. Γιατί, μπορεί η σβάστικα να είναι απαγορευμένη στη Γερμανία, όμως οι βερολινέζικοι τοίχοι και όχι μόνο τη φέρουν σε διάφορα σημεία τους.

«Ήταν σημαντικό να ενθαρρύνω τους νέους ανθρώπους να δράσουν και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, ώστε να μην προσπερνούν απλά αγνοώντας τα, τέτοια σύμβολα μίσους από το παρελθόν», δήλωσε ο Omari σε σχετικό ρεπορτάζ του Reuters και συμπλήρωσε: «Είναι προσβολή για ολόκληρη τη γειτονιά αν κάποιος ανάμεσά μας ζωγραφίζει σβάστικες σε παιδικές χαρές και το παίρνω προσωπικά. Θέλαμε να δείξουμε ότι το γκράφιτι δεν έχει καμία σχέση με το ρατσισμό» 

 

FRÅN HAKKORS TILL KONST 🎨 Gatukonstnärer i Berlin har gått ihop för att bekämpa ökningen av nazistisk graffiti i staden. De målar helt enkelt om hakkorsen till färgglada konstverk. 🎨 ” Jag gillar det för jag tycker inte att hakkors hör hemma i Berlin – det är en stad som är öppen för världen och jag vill försvara det”, säger 17-åriga gatukonstnären Klemens Reichelt till AFP. 🎨 Projektet #PaintBack började förra året efter att en person kom in i en street art-butik för att köpa färg och spraya över ett hakkors på en lekplats. De själva uppskattar att de målat om runt 20 hakkors sen dess. 🎨 Rapporterna om nazistisk graffiti har ökat även i Sverige de senaste åren. 🎨 Foto: Legacy BLN

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη P3Nyheter (@p3nyheter) στις

Έτσι, ο Ibo Omari και η παρέα του βρήκαν τον καλύτερο τρόπο να αντιδράσουν στη φασιστοποίηση των γειτονιών, χρησιμοποιώντας χιούμορ και φαντασία και ζωγραφίζοντας λαγούς, πουλιά, τον κύβο του Ρούμπικ, όλα βγαλμένα από το σύμβολο της πιο μαύρης σελίδας της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.

Η ομάδα του Paintback πρότζεκτ έχει ήδη μεταμορφώσει 25 σβάστικες σε όλο το Βερολίνο, ενώ το εγχείρημά τους βρήκε ανταπόκριση και άλλες γερμανικές πόλεις, όπως το Αμβούργο και η Βρέμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here