Έντεκα επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού ανοίγουν διάπλατα της πόρτες τους, υποδέχονται 5 παιδιά με σύνδρομο Down και κάνουν περήφανη μια κοινωνία ολόκληρη!  Ένα ρεπορτάζ, στην λαμπρή πλευρά της Καστοριάς

ΘΥΜΑΣΤΕ τις παλιές τηλεοράσεις; Αυτά τα ογκώδη κουτιά με τη στρογγυλεμένη οθόνη και τη βαριά βάση; Ασήκωτες παιδάκι μου!

Όταν λοιπόν η εικόνα στην οθόνη τρεμόπαιζε, σηκωνόμασταν και την πλησιάζαμε για να δούμε τι φταίει. Αν έδειχνε δε αυτά τα ασπρόμαυρα μικρά σημαδάκια που χόρευαν, τρέχαμε γρήγορα γρήγορα κοντά της. Με μοναδικό σκοπό να την… συνεφέρουμε. Την χτυπούσαμε από δεξιά, από αριστερά ή ακόμη και από πάνω περιμένοντας να επανέλθει στην κανονική της λειτουργία και αρκετές φορές το έκανε.

Με το ίδιο τρόπο φερόμαστε στα άτομα με αναπηρία άρα και στα άτομα με σύνδρομο Down.Τους έχουμε βάλει απέναντι και τους βαράμε για να επανέλθουν στην «κανονική» τους «λειτουργία».

Ξέρετε ποια είναι η μεγάλη και βασική διαφορά ανάμεσα στην τηλεόραση και στα άτομα με σύνδρομο Down. Ναι, καλά διαβάσατε συγκρίνουμε ανθρώπους με μια συσκευή. Η βασική διαφορά λοιπόν είναι ότι στην τηλεόραση δώσαμε πολλές ευκαιρίες. Από CRT εξελίχθηκε ή καλύτερα την εξελίξαμε σε Plasma, LCD, ή Led. Από ένα ογκώδες κουτί, την σχεδιάσαμε επίπεδη. Τέλος, της επιτρέψαμε να εκπέμπει  ψηφιακά.

Και τώρα, δεν αναρωτιέστε γιατί δεν έχουμε δώσει τις ίδιες ευκαιρίες στα άτομα με σύνδρομο Down να δοκιμάσουν και να εξελιχθούν; Γιατί δεν έχουν την ευκαιρία να γίνουν δημιουργικοί ενήλικες και επαγγελματίες;

Εμείς τους φανταστήκαμε σε διάφορες επαγγελματικές θέσεις. Δεν είμαστε σίγουροι  για το αν θα πετύχουν ή αν θα καταφέρουν να βρεθούν σε αυτές τις θέσεις, αλλά αδιαμφισβήτητα έχουν το δικαίωμα να προσπαθήσουν. Γιατί το μόνο που μπορεί να σταματήσει κάποιον, πρέπει να είναι ο εαυτός του.

Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες της σχολικής, ηλεκτρονικής εφημερίδας του 9ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς από την δημοσιογραφική ομάδα «Τα Χρυσά μολύβια».

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της φωτογράφισης και ιδιαίτερα τη Δήμητρα, τον Γιάννη, τη Μαρία, τον Οδυσσέα και τον Γιώργο που δέχτηκαν να φωτογραφηθούν.

Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε: Τον υποδιοικητή και το προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας, τον κ. Εγγλέζο Μάνο ιδιοκτήτη της καφετέριας «Βόρεια», τον κ. Τσουρτσούλα Ευάγγελο ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου «Underground Box», την κ. Σωτηρία Παπαδοπούλου ιδιοκτήτρια του ανθοπωλείου «Δημιουργίες», τον δικηγόρο κ. Κίτσο Ηρακλή, τον κ. Πατίδη Θεόδωρο ιδιοκτήτη του καταστήματος «Το τσαγκαράδικό», τον ταχυδρόμο της Χλόης Καστοριάς κ. Σταύρο Ευαγγελίδη, την κ. Χριστίνα Σαμαρά που μας εξασφάλισε τις στολές του καράτε, τον κ. Βασίλη Κωστάρα ιδιοκτήτη του καταστήματος «Κρεοπωλείο Αφοί Κωστάρα», τον διευθυντή και το προσωπικό του ΚΔΑΠ μεα του Αργούς Ορεστικού και τον κ. Ματσουλιάδη Περικλή ιδιοκτήτη του εστιατορίου «Υάκινθος».

Κείμενο: Βιβή Αντωνίου
Ρεπορτάζ: Μάρκος Πετρόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here