Σε δύσκολο γρίφο για τη Δυτική Μακεδονία εξελίσσεται η μετατροπή της σε “πράσινη” περιφέρεια που θα φιλοξενήσει σημαντικά έργα ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα καλείται να αναπτύξει και άλλες οικονομικές δραστηριότητες ώστε να αποφύγει μελλοντικά νέες “μονοκαλλιέργειες”, όπως ήταν παλιότερα ο λιγνίτης.

Όπως δήλωσε σήμερα ο περιφερειάρχης, Γ. Κασαπίδης, στο συνέδριο Athens Energy Forum σε συζήτηση με το διευθυντή του energypress, Θ. Παναγούλη, ο στόχος είναι να μετατραπεί η Δυτική Μακεδονία σε μια ενεργειακή περιφέρεια και κέντρο ενεργειακών εξελίξεων που θα φιλοξενεί όλες τις πράσινες τεχνολογίες παραγωγής που θα αξιοποιούν με τη σειρά τους το ανθρώπινο δυναμικό. Η περιφέρεια αποσκοπεί στο να φέρει νέες θέσεις εργασίας και εισόδημα για να αντισταθμίσουν τις αντίστοιχες του λιγνίτη. Άλλωστε, όπως υπενθύμισε, είναι εμφανείς οι συνέπειες του περιορισμού της παραγωγής με λιγνίτη τα τελευταία δέκα χρόνια στην οικονομία και την απασχόληση της περιοχής.

Ο κ. Κασαπίδης επισήμανε ότι υπήρξε μονοδιάστατη η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στο παρελθόν και θεωρεί ότι ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση αγροτικών πρώτων υλών έχουν δυναμική. 

Αναφορικά με τις προβλέψεις του master plan, ο κ. Κασαπίδης σχολίασε ότι “μπορούμε να αναπληρώσουμε τις χαμένες θέσεις, αλλά όχι σε τόσο σύντομο διάστημα όσο περιγράφεται στο ΕΣΕΚ και στο master plan. Ως το 2023 προβλέπεται να χαθούν 18.000 θέσεις από το λιγνίτη και με το υφιστάμενο πλαίσιο και τις παθογένειες του Δημοσίου ανησυχώ αν θα μπορέσουμε να προλάβουμε. Το σχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τη διαφοροποίηση, αλλά ανησυχούμε για το χρόνο που θα φέρει αποτελέσματα. Θα πρέπει να γίνουν κοσμογονικές αλλαγές ως το 2023 για να δημιουργήσουμε 18.000 νέες θέσεις εργασίας. Για αυτό ζητήσαμε αλλαγές. Αν δεν αποδώσει τα αναμενόμενα το σχέδιο, ζητάμε να μετατεθεί ο χρόνος απόσυρσης των μονάδων”. 

Η προσδοκία της περιφέρειας είναι να γίνει η Δ. Μακεδονία η πρώτη πράσινη περιφέρεια στην Ελλάδα. Εντούτοις, ο κ. Κασαπίδης προειδοποίησε ότι αν υλοποιηθούν οι υποδομές αυτές δίχως τοπικό χωροταξικό και άναρχα και επιθετικά, δίχως ενεργό συμμετοχή των τοπικών οργάνων και δίχως να δοθούν ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη, τότε δεν υπάρχει προοπτική για τις χιλιάδες θέσεις που έχει ανάγκη η περιοχή. 

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι τα μεγάλα φωτοβολταϊκά αποτρέπουν τις επενδύσεις σε κτηνοτροφία και αρδευτικά δίκτυα, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουν τα ενοίκια στη γεωργία. Για το λόγο αυτό, ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να μη θίγει υφιστάμενες δραστηριότητες, επίσης πρέπει να θεσμοθετηθεί η αποφασιστική λειτουργία των τοπικών οργάνων ώστε να υποδείξουν τις θέσεις, καθώς και να υπάρξουν ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη, ώστε να μην εξάγεται το ρεύμα αλλού, αλλά να ενσωματωθεί στις ΒΙΠΕ, στα αρδευτικά δίκτυα και να δίνει προστιθέμενη αξία με χαμηλότερο κόστος και πράσινη ταυτότητα. Ο περιφερειάρχης εκτιμά ότι το πράσινο πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο στα προϊόντα στα επόμενα χρόνια, άρα θα βοηθήσει τη Δ. Μακεδονία να γίνει ανταγωνιστική. “Σε συνεννόηση με τους επενδυτές και τα υπουργεία θα μπορέσουμε να τα θεσμοθετήσουμε όλα αυτά”, τόνισε.

energypress.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here