Καστοριά: Μια πόλη µικρή, που δεν χρειάζεσαι πολλές µέρες για να τη γνωρίσεις. Την ίδια στιγµή όµως όσες µέρες και να έχεις στη διάθεσή σου δεν θα είναι αρκετές για να «χορτάσεις» το υπέροχο φυσικό τοπίο το οποίο απλόχερα της έχει δοθεί!

Έτσι, αυτή η πανέµορφη γωνιά της δυτικής Μακεδονίας είναι ένας προορισµός παντός καιρού, καθώς το απόλυτο σήµα κατατεθέν της, η λίµνη µε το επίσηµο όνοµα Ορεστιάδα, της δίνει κάθε εποχή ιδιαίτερο χρώµα και ατµόσφαιρα που σε αιχµαλωτίζει από την πρώτη κιόλας στιγµή. Πάμε να δούμε 10 μόνο από τους λόγους που την αγαπάμε!

Ταξίδι-Ρεπορτάζ: Κατερίνα Φωτοπούλου (kfotopoulou@dousiscom.gr)

Η λίμνη 

Αφεθείτε στον… απόλυτο ζεν χαρακτήρα της Καστοριάς και απολαύστε τον γύρο της λίµνης, µια θαυµάσια διαδροµή 7 χλµ.! Αν και µπορείτε να τον κάνετε και µε το αυτοκίνητο, εµείς σας προτείνουµε –καιρού επιτρέποντος– να τον τολµήσετε µε ποδήλατο (µπορείτε να νοικιάσετε) ή ακόµα και µε τα πόδια για να ζήσετε την εµπειρία στο έπακρο!

Ενταγµένη στο δίκτυο «Natura 2000» και Μνηµείο Φυσικού Κάλλους η λίµνη είναι από τις οµορφότερες των Βαλκανίων και ο στενός παραλίµνιος δρόµος, ανάµεσα σε οξιές και πλατάνια, µοιάζει σχεδόν απόκοσµος δίπλα στα ήρεµα νερά.

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα εναλλακτική είναι να κάνετε και τον µεγάλο γύρο (περ. 30 χλµ.) για να την ανακαλύψετε σε όλο της το µεγαλείο!

 

Βόλτες

Ξεκινήστε από τη νότια έξοδο της πόλης και, οδηγώντας παράλληλα µε τη λίµνη, κάντε οπωσδήποτε στάσεις στο Μαυροχώρι και το Μουσείο Κέρινων Οµοιωµάτων, Λαογραφίας και Προϊστορίας, στην Πολυκάρπη, που προσφέρεται για πεζοπορίες, και στο Τοιχιό για µια εντυπωσιακή πανοραµική θέα.

Φυσικά, όταν η λίµνη δεν είναι παγωµένη, είναι ευκαιρία να κάνετε τον περίπλου της χερσονήσου µε το τουριστικό σκάφος «Ορεστειάς» (αναχωρεί από την προβλήτα της βόρειας παραλίας ή το Σπήλαιο του Δράκου, εισιτήριο €3, τηλ. 24670 29630, κιν. 6957 591303, 6984 618923 ).

Έτσι, για να χορτάσετε εκπληκτικές εναλλαγές του τοπίου να σας αποκαλύπτονται µε φόντο την αµφιθεατρική διάταξη των σπιτιών πάνω από τα νερά της λίµνης! Μπορείτε, επίσης, να απολαύσετε µια ηµερήσια ή βραδινή βαρκάδα µε το καράβι «Ολυµπία» και διάφορες διαδροµές (επιβίβαση στη νότια και βόρεια παραλία, στο Σπήλαιο του Δράκου, στη Μαυριώτισσα ή στο Μαυροχώρι, µόνο κατόπιν συνεννόησης, τηλ. 24670 21910), καθώς και µε το ηλιακό σκάφος που προµηθεύτηκε πρόσφατα ο δήµος.

Το Ντολτσό 

Η πιο παλιά και γραφική συνοικία της Καστοριάς θα σας κάνει να θέλετε να χαθείτε ανάμεσα στα σοκάκια της! Πανέµορφα, αναστηλωµένα αρχοντικά –άλλα νεοκλασικά και άλλα πιστά στη µακεδονίτικη αρχιτεκτονική–, αξιόλογα µουσεία και λιθόστρωτα καλντερίµια «συνωµοτούν» για να µας ταξιδέψουν νοερά σε µια άλλη εποχή, τότε που η πόλη βρισκόταν στο ζενίθ της!

Το Σπήλαιο του Δράκου 

Ξεκινώντας τον µικρό γύρο της λίµνης από τη νότια παραλία, κάντε µια πρώτη στάση στοΣπήλαιο του Δράκου –από τα πιο ενδιαφέροντα σε όλη την Ευρώπη– που βρίσκεται «κρυµµένο» στον παραλίµνιο δρόµο µόλις 4 χλµ. από το κέντρο!

Η απόκοσµη οµορφιά του προκαλεί αίσθηση και σε µια επισκέψιµη διαδροµή 300 µ. το βλέµµα σας θα αιχµαλωτίσει ο πλούσιος διάκοσµος µε σταλακτίτες, σταλαγµίτες και λίµνες. Καθηµερινά & αργίες 09:00-17:00, εισιτήριο €6 (Μαυριώτισσα, τηλ. 24670 26777, www.spilaiodrakoukast.gr).

Η Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας 

Μετά το Σπήλαιο επιβάλλεται µια επίσκεψη και στη Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας, χτισµένη το 1802, δίπλα στη λίµνη. Οι περίτεχνες τοιχογραφίες του καθολικού καθώς και εκείνες στον εξωτερικό χώρο, που απεικονίζουν αυτοκράτορες του Βυζαντίου, δεν µπορεί παρά να κερδίσουν τον θαυµασµό σας.

Αρχοντικό… με τα όλα του: Βρίσκεται στην Καστοριά και θα κάνει τη διαμονή σου όνειρο! (Photos)

Τα Μουσεία 

Λαογραφικό Μουσείο 

Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας σε µια… πολιτιστική περιήγηση στα µουσεία της πόλης. Ξεκινήστε µε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Ντολτσό µε µια πλούσια συλλογή εκθεµάτων για την ελληνική –και ιδιαίτερα τη µακεδονική– ιστορία. Καθηµερινά εκτός Δευτ. 09:30-14:00, εισιτήριο €2 (Πηχεών 2, τηλ. 24670 21144). Συνεχίστε µε τοΛαογραφικό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη στην ίδια συνοικία και είναι ένα ζωντανό «θησαυροφυλάκιο», το οποίο µας δίνει µια αντιπροσωπευτική εικόνα για το πώς ήταν τα σπίτια της εποχής. Τριτ.-Σάβ. 10:00-17:00 & Κυρ. 11:00-17:00, εισιτήριο €2 (Καπετάν Λάζου 12, τηλ. 24670 28603).

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα 

Περάστε και από το Ενδυµατολογικό Μουσείο, που φιλοξενείται στο αρχοντικό των αδελφών Εµµανουήλ µε µια µεγάλη σειρά από γυναικείες και αντρικές φορεσιές της Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής. Κυριακές & αργίες 11:00-13:00 (Βυζαντίου 13, τηλ. 24670 28603), αλλά και το Δεληνάνειο Λαογραφικό Μουσείο, µε αντικείµενα της καθηµερινής ζωής των Καστοριανών των περασµένων δεκαετιών ή και αιώνων.

Σαβ/κα 11.00-13.00 (τηλ. 24670 28155). Τελευταίο και µη εξαιρετέο το Βυζαντινό Μουσείο στην πλατεία Δεξαµενής µε µια από τις µεγαλύτερες και πιο αξιόλογες ελληνικές συλλογές βυζαντινών και µεταβυζαντινών εικόνων. Καθηµερινά εκτός Δευτ. 08:30 -15:30, εισιτήριο €2 (τηλ. 24670 26781).

Σκέτη μαγεία: Μοναδικό παιχνίδι ζώων και ανθρώπων στην παγωμένη λίμνη της Καστοριάς! (Video)

Το Ενυδρείο 

Από τα must see της Καστοριάς είναι και το Ενυδρείο στην είσοδο της πόλης. Πρόκειται για το µεγαλύτερο γλυκού νερού των Βαλκανίων και συστεγάζεται σε ένα κτήριο 450 τ.µ. µε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Στις δεξαµενές του φιλοξενείται µια ενδιαφέρουσα ποικιλία από ψάρια και άλλα υδρόβια είδη, που ζουν στις λίµνες και τα ποτάµια της χώρας µας και της ευρύτερης βαλκανικής περιοχής.

Αποτελεί ταυτόχρονα µια «όαση» γνώσης και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σχετικά µε τα ζητήµατα αυτά. Καθηµερινά εκτός Δευτ. & αργίες 09:00-17:00 (Ζαλόγγου 3, τηλ. 24670 80229).

Ο λιμναίος οικισμός του Δισπηλιού 

Μόλις 4 χλµ. έξω από την Καστοριά, ο λιµναίος οικισµός του Δισπηλιού αποτελεί must visit για κάθε επισκέπτη, αφού αποτελεί το πρώτο υπαίθριο οικοµουσείο της Ελλάδας, το οποίο αναπαριστά πιστά ένα σύνολο κατοικιών και µας δίνει χαρακτηριστικές εικόνες από τη ζωή των προγόνων µας πριν από 7.500 χρόνια!

Το ταξίδι στον χρόνο ξεκινά από τη Νεολιθική Εποχή, όταν η λίµνη και η εύφορη περιοχή γύρω από αυτή έγιναν ο κατάλληλος τόπος για τη δηµιουργία ενός οικισµού! Τα πρώτα ευρήµατα ήρθαν στο φως τη δεκαετία του ‘30, καθώς η στάθµη της λίµνης υποχώρησε και έκαναν την εµφάνισή τους οι κορυφές εκατοντάδων πασσάλων – σηµάδι του προϊστορικού οικιστικού «συγκροτήµατος».

Έκτοτε –στην αρχή µε δειλά βήµατα και κατόπιν πιο συστηµατικά– οι ανασκαφές (οι οποίες, µάλιστα, είναι σε εξέλιξη) αποκάλυψαν έναν τεράστιας αρχαιολογικής σηµασίας χώρο, ενώ σήµερα 8 καλύβες σε όλα τα στάδια χτισίµατος κρύβουν εντός τους διάφορα εργαλεία και οικοκυρικά είδη και γίνονται ζωντανοί µάρτυρες της ζωής στο 5.500 π.Χ.!

Kαθηµερινά (και αργίες) 09:00-17:00, εισιτήριο €4 µε δωρεάν ξενάγηση στον οικισµό και είσοδο στο εργαστήριο των αρχαιολόγων, το οποίο έχει ωράριο επίσκεψης: καθηµερινά εκτός Δευτέρας 08:30-15:00 (τηλ. 24670 21910, www.limneosoikismos.gr).

Απόσκεπος

Για µια διαφορετική οπτική γωνία στη λίµνη αξίζει να διανύσετε µόνο 5 χλµ. µετά το προάστιο της Χλόης ώστε να φτάσετε στον γραφικό οικισµό Απόσκεπο.

Η λιθόστρωτη πλατεία του µε τις 12 πέτρινες βρύσες µε το τρεχούµενο νερό, οι αιωνόβιοι πλάτανοι και η θέα θα οδηγήσουν αβίαστα το χέρι σας στη φωτογραφική µηχανή.

Κορέστεια – Χωριό Μελά 

Για ένα σεργιάνι σε κινηµατογραφικό σκηνικό… σας περιµένουν τα χωριά Κορέστεια (τα προσεγγίζετε από την Κοροµηλιά). Απαθανατίστε την απόκοσµη µαγεία στους οικισµούς Κρανιώνα, Μαυρόκαµπος, Γάβρος και µετά ακολουθήστε µια διαδροµή 15΄ για το χωριό Μελά (πρώην Στάτιστα) για να επισκεφθείτε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα – στο σπίτι µε την αυλή όπου σκότωσαν τον Παύλο Μελά (είσ. δωρεάν, καθηµερινά ανοιχτά από τις 08:00, τηλ. 24670 84554).

Νεστόριο

Για µια mountain εµπειρία βάλτε στο πρόγραµµά σας το Νεστόριο (22 χλµ. από την Καστοριά). Εκτός από καταφύγιο προστασίας της καφετιάς αρκούδας, αποτελεί και την κύρια πύλη εισόδου στην πολυπρόσωπη οµορφιά του Γράµµου.

Νιώστε στο ζενίθ την περιπέτεια µε διαδροµές στα πλούσια δάση και τις λίµνες Γκιστόβα και Αρρένες. Tip: Λίγο πριν φτάσετε στο χωριό, ακολουθώντας την παράκαµψη για Αγ. Άννα, το µοναστήρι των Ταξιαρχών της Τσούκας σε έναν βράχο 150 µ. πάνω από παραπόταµο του Αλιάκµονα κόβει την ανάσα!

Πριν φτάσεις στην Καστοριά, δες που πρέπει να κάνεις μια στάση!

Πως να πάτε

Για να πάτε οδικώς από Αθήνα θα πάρετε την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης και αφού περάσετε την Κατερίνη θα ακολουθήσετε την έξοδο για Βέροια και θα συνεχίσετε για Καστοριά µέσω της Εγνατίας Οδού (625 χλµ., περ. 6 ώρες & 13΄). Πιο σύντοµη, αλλά δυσκολότερη είναι η διαδροµή µέσω Τρικάλων και Καλαµπάκας (484 χλµ., περ. 5 ώρες & 58΄). Εναλλακτικά θα µεταβείτε µε το ΚΤΕΛ από τον σταθµό του Κηφισού (καθηµερινά 07:45, 16:00, 21:00, εισιτήριο €80 µε επιστροφή, τηλ. 210 5124910) ή θα πετάξετε από Αθήνα για Καστοριά µε Astra Airlines (www.astra-airlines.gr) από €120 µε επιστροφή (διάρκεια 1 ώρα & 15’).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here