ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΕΗ 20/10/2021 ΩΡΑ 11:30 π.μ.           

Το επόμενο διάστημα θα κληθούμε να πληρώσουμε νέες υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος .

Στις απανωτές αυξήσεις των τελευταίων χρόνων θα έρθει να προστεθεί και το αυξημένο κόστος που διαμορφώθηκε στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Πρόκειται για προδιαγεγραμμένη εξέλιξη αφού εδώ και λίγους μήνες ολοκληρώθηκε άλλο ένα μέρος στο «δράμα της απελευθέρωσης» της ενέργειας, η οποία πλέον έχει γίνει χρηματιστηριακό προϊόν, συνέπεια του γεγονότος ότι είναι εμπόρευμα. Το παραμύθι ότι τάχα ο ανταγωνισμός θα έριχνε τις τιμές, έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Η εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ για την απολιγνιτοποίηση και την προώθηση των ΑΠΕ, επιβάλλει «πράσινους φόρους» στην εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνοντας έτσι, τεχνητά, το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ο οποίος είναι το φθηνό εγχώριο καύσιμο. Μ’ αυτό τον τρόπο οι λιγνιτικές μονάδες γίνονται «αντιοικονομικές» και τις οδηγούν σε κλείσιμο. Η παραγωγή τους και ο ρόλος τους στο σύστημα αναπληρώνονται από σταθμούς που χρησιμοποιούν εισαγόμενο φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα, από τη μια τη μείωση της ενεργειακής αυτονομίας και την αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και ακολούθως την αύξηση της τιμής παραγωγής από τις διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του αερίου. Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος.

Παράλληλα οι αυξήσεις 20% στο πετρέλαιο θέρμανσης κάνουν ακόμη πιο πανάκριβη την θέρμανση του λαού της περιοχής μας. Καταρρίπτονται οι αυταπάτες που καλλιεργούν κάποιοι πως με το φυσικό αέριο που θα ρθεί στην περιοχή θα ανακουφίσει κάπως την τσέπη του λαού . Οι αυξήσεις για φέτος ξεπερνάει το 100% στη τσέπη του με τους επιχειρηματίες να τρίβουν τα χέρια τους. 

Η νέα εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην κατάσταση που αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητήριου Ενεργειακής Φτώχειας στην Ευρώπη για το 2018, σύμφωνα με την οποία το 22,7% του πληθυσμού της Ελλάδας αδυνατούσε να διατηρήσει ζεστό το σπίτι του το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ το 35,6% δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας. Πόσο μάλλον στον Νομό μας που η ανεργία ξεπερνάει το 50% με παρατεταμένο χειμώνα και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Eν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του covid-19 και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η ΔΕΗ Α.Ε. και οι άλλες εταιρείες παροχής  ηλεκτρικού ρεύματος, προβαίνουν σε όλο και περισσότερες διακοπές ρεύματος σε σπίτια εργατικών και λαϊκών οικογενειών που χρωστούν και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, λόγω της ανεργίας και της μείωσης του εισοδήματός τους. Οι διακανονισμοί που προτείνονται έχουν  όρους κυριολεκτικά σφαγής, που είναι αδύνατο να ανταποκριθούν άνθρωποι που δεν έχουν εισόδημα εδώ και πολλούς μήνες -και στην περιοχή μας είναι πάρα πολλοί-  ή έχουν πολύ μικρό εισόδημα

Η αύξηση των τιμών του ρεύματος, αδειάζει το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας, την ίδια στιγμή που οι τιμές σε μια σειρά βασικών λαϊκών αγαθών, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διαβίωσή της, έχουν πάρει την ανηφόρα.

Σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από φθηνές και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στην Ενέργεια, στο Νερό, στις Επικοινωνίες, στις Μεταφορές κ.λπ. που είναι κοινωνικά αγαθά και δεν ξεπουλιούνται σε επιχειρηματικούς ομίλους που επενδύουν τα λιμνάζοντα κεφάλαια τους για να αυγατίζουν τα κέρδη τους.

Διεκδικούμε  από την ΔΕΗ Α.Ε., τις άλλες εταιρείες παροχής και την κυβέρνηση:

1)Να σταματήσουν τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στους άνεργους, σε ασθενείς, άπορους, ανάπηρους, σε φτωχές μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες που δεν μπορούν να πληρώσουν.

2)Καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος.

3)Να γίνει διαγραφή του 30% των συσσωρευμένων χρεών των νοικοκυριών  που αδυνατούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν και να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις έως και 100 δόσεων, χωρίς να απαιτείται καμία προκαταβολή για την επανασύνδεση.

4)Να αφαιρούνται τα διάφορα τέλη που εισπράττονται για λογαριασμό του δήμου και να δοθεί πρόσθετη επιχορήγηση από την κυβέρνηση στους δήμους, για την κάλυψη αυτών των απωλειών.

5)Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές. Κανείς εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Κανείς εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ.

6)Κατάργηση του ιδικού φόρου πετρελαίου.

1)ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ- ΓΟΥΝΑΣ–ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 

2)ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΤΙΣΤΩΝ –ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

3)ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ-ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 0ΓΕ

4)ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  ΙΚΑ  Π.Ε.  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

5)ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΡΑΙΣΤΗΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ  ΚΑΤΟΙΚΙΩ  ΝΟΜΟΥ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 

 6)ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

7)Ε.Λ.Μ.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here