Άρθρο της documentonews.gr για σκάνδαλο στην περιοχή μας με παράνομες εκδόσεις golden visas σε υπηκόους από το Ιράκ

Διαβάστε το ρεπορτάζ της:

Αποκάλυψη documentonews.gr: Έκδοση δεκάδων πλαστών golden visa με τη σύμπραξη στελέχους της ΝΔ στην Καστοριά

Σκάνδαλο μεγατόνων. Σε πλήρη δικαστική διερεύνηση βρίσκεται υπόθεση με παράνομες εκδόσεις golden visas στην περιοχή της Καστοριάς από την Εισαγγελία Καστοριάς. Η υπόθεση την οποία αποκαλύπτει σήμερα το documentonews.gr είναι εξόχως σοβαρή, αφού βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, φαίνεται πως έχουν δοθεί παρανόμως golden visas σε τουλάχιστον 45 υπηκόους από το Ιράκ. Η υπόθεση γίνεται ακόμη πιο σοβαρή, αφού επίσημες καταγγελίες αναφέρονται σε εμπλοκή ισχυρού στελέχους της ΝΔ στην Καστοριά.

Στις αρχές Μαρτίου του 2023 κατατέθηκε στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης αίτηση από υπάλληλο του Τμήματος Αδειών Διαμονής Νομού Καστοριάς, ο οποίος ζητούσε την ακύρωση απόφασης (δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2023) του Συντονιστή του Τμήματος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr είναι επίσης στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Η επίμαχη απόφαση του Συντονιστή αφορούσε τον ορισμό του καταγγελλόμενου σε θέση -κλειδί στο Τμήμα Αδειών Διαμονής νομού Καστοριάς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.

«145 άδειες διαμονής με πλαστά δικαιολογητικά»

Στην επίμαχη αίτηση ο συγκεκριμένος υπάλληλος αναφέρει ότι τον Μάιο του 2021, ο καταγγελόμενος ζήτησε να κριθεί παράνομη η τοποθέτηση υψηλά ιστάμενου στη Διεύθυνση, προκειμένου να αναλάβει ο ίδιος τη θέση. Η διοίκηση απάντησε αρνητικά στο επίμαχο αίτημα. Παρόλα αυτά, μετά από περίπου εφτά μήνες, ο Συντονιστής «με την προσβαλλόμενη πράξη του επικαλούμενος αφενός τα στοιχεία των υπηρεσιακών φακέλων των υπαλλήλων του Τμήματος Αδειών Διαμονής Ν. Καστοριάς και αφετέρου την ανάγκη τήρησης της αρχής της νομιμότητας και της διασφάλισης της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των υπηρεσιών μας», αντικατέστησε τον επίμαχο υπάλληλο και στη θέση του όρισε το εν λόγω στέλεχος της ΝΔ στην Καστοριά.

Σύμφωνα με την αίτηση του συγκεκριμένου πρώην υψηλά ιστάμενου στελέχους της Διεύθυνσης, αιτία της απομάκρυνσής του ήταν ότι «διεξήγαγα προσωπική έρευνα διακρίβωσης της γνησιότητας των συμβολαίων που είχαν υποβληθεί στην υπηρεσία με τις αιτήσεις για χορήγηση άδειας διαμονής επενδυτή, από την οποία προέκυψαν 45 πλαστά συμβόλαια, 69 πλαστές ή παραποιημένες θεωρήσεις εισόδου (VISA), οι οποίες οδήγησαν στην έκδοση 145 αδειών διαμονής στη χώρα με πλαστά δικαιολογητικά».

Μάλιστα, «με την αποκάλυψη των πρώτων πλαστών εγγράφων ενημέρωσα άμεσα την Δ/ντρια της Δ/νσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (Στις 26.07.2022) η οποία ήταν και η πειθαρχικώς προϊστάμενη των υπαλλήλων του τμήματος, και ακολούθως την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καστοριάς με τέσσερις αναφορές». Ο ίδιος υπάλληλος προσέθεσε μάλιστα πως μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2022 «είχα ολοκληρώσει την ανάκληση 145 αδειών διαμονής που είχαν χορηγηθεί με πλαστά δικαιολογητικά, σε επενδυτές και μέλη των οικογενειών τους».

Εισαγγελική έρευνα

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, αφού «δύο εκ των συμβολαιογράφων, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την πλαστότητα των συμβολαίων, υπέβαλαν μηνυτήριες αναφορές κατά παντός υπευθύνου στις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές. Για την μια αναφορά διεξάγει προκαταρκτική εξέταση το Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας, μας ζητήθηκαν στοιχεία και απάντησα με έγγραφα της υπηρεσίας. Η άλλη μηνυτήρια αναφορά διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Καστοριάς, κλήθηκα ως μάρτυρας και έδωσα ένορκη κατάθεση την 12η Ιανουαρίου 2023».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σύμφωνα με την αίτηση, «ο μοναδικός εισηγητής που περιελάμβανε τις αιτήσεις και έλεγχε για την γνησιότητα των κατατεθειμένων εγγράφων του συγκεκριμένου τύπου άδειας διαμονής ήταν ο κ. Μ.».

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καστοριάς κατόπιν σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς. Παρόλα αυτά, ο Μ.Μ. από τη θέση ευθύνης που έχει πλέον στη Διεύθυνση, «θα έχει τον έλεγχο όλων των αποδεικτικών στοιχείων και θα έχει την δυνατότητα επικοινωνίας με τις εισαγγελικές και προανακριτικές αρχές. Η τοποθέτησή του, την συγκεκριμένη στιγμή, (την χρονική στιγμή που διενεργείται προανάκριση) στην συγκεκριμένη θέση είναι άρα ευθέως αντίθετη προς το δημόσιο συμφέρον και προς την ανάγκη αποτελεσματικής και –κυρίως- σύννομης λειτουργίας της υπηρεσίας…».

«Το συμβόλαιο είναι πλαστό»

Το documentonews.gr έχει στη διάθεσή του τις επίμαχες μηνυτήριες αναφορές των δύο συμβολαιογράφων, το όνομα των οποίων φέρεται να χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να εκδίδονται παράνομες golden visas. Στη μια εξ’ αυτών η συμβολαιογράφος Α.Σ. η οποία στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, αναφέρει ότι της ζητήθηκε τον Ιούλιο του 2022 πληροφόρηση από τη Διεύθυνση, αναφορικά με τη γνησιότητα ενός συμβολαίου που φέρεται να συνέταξε το συμβολαιογραφείο της. Η συμβολαιογράφος του δήλωσε «ότι είναι πλαστό διότι δεν έχω καν αριθμό συμβολαίων που να αρχίζει από 11.000 καθότι μέχρι και σήμερα ο αριθμός των συμβολαιογραφικών πράξεων του γραφείου μου δεν έχει ξεπεράσει τις 10.000».

Βάσει των όσων αναγράφει στη μήνυσή της η συμβολαιογράφος, το φερόμενο ως συμβόλαιο «είναι πλαστό. Δεν γνωρίζω κανέναν από τους συμβαλλόμενους, ουδέποτε προσήλθαν στο συμβολαιογραφείο μου και ουδέποτε υπέγραψαν είτε αυτό είχε και οποιοδήποτε άλλο συμβόλαιο ενώπιον μου ουδέποτε έχω υπογράψει ή έχω εκδώσει αντίγραφο του συμβολαίου αυτού που είναι ανύπαρκτο για το δικό μου αρχείο. Περαιτέρω, κατά την ημερομηνία που φέρεται ότι έχει συνταχθεί την 14-4-2022 οι συμβολαιογράφοι μέλη του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου απείχαμε από παντός είδους μεταβιβαστική πράξη ακινήτων».

«Δεν γνωρίζω κανέναν από τους συμβαλλόμενους»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η έγκληση της δεύτερης συμβολαιογράφου Α.Μ. κατά παντός υπευθύνου, στην οποία αναγράφει πως επίσης της ζητήθηκε ενημέρωση από τη Διεύθυνση, για ένα συμβόλαιο που φερόταν να έχει συνάψει το συμβολαιογραφείο της. Η ίδια δήλωσε στον πρώην αναπληρωτή προϊστάμενο πως το επίμαχο συμβόλαιο «είναι πλαστό διότι δεν έχω καν αριθμό συμβολαίων που να αρχίζει από 9.000 καθότι μέχρι και σήμερα ο αριθμός των συμβολαιογραφικών πράξεων του γραφείου μου είναι πολύ μικρότερος… Δεν γνωρίζω κανέναν από τους συμβαλλόμενους, ουδέποτε προσήλθαν στο συμβολαιογραφείο μου και ουδέποτε υπέγραψαν είτε αυτό είτε και οποιοδήποτε άλλο συμβόλαιο ενώπιον μου ουδέποτε έχω υπογράψει ή έχω εκδώσει αντίγραφο του συμβολαίου αυτού που είναι ανύπαρκτο για το δικό μου αρχείο… Εκ των ανωτέρω συμβαλλόμενων και στα δύο συμβόλαια δεν έχω γνωρίσει κανένα, δεν είχα ποτέ την οποιαδήποτε πράξη συντάξει για λογαριασμό τους και δεν γνωρίζω ούτε τον φερόμενο ως μεταφραστή. Δεν υφίσταται κανένα από αυτά τα έγγραφα στο αρχείο μου και δεν έχω εκδώσει κανένα τέτοιο αντίγραφο, η υπογραφή μου είναι πλαστή και δεν ομοιάζει καν στην πραγματική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here