Η Παγκόσμια Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα, ήταν η αφορμή για να διοργανώσουμε και στην πόλη της Καστοριάς ένα Βιωματικό Εργαστήρι με το θέμα αυτό.

Η ανταπόκριση στο κάλεσμα μας ήταν θερμή και γρήγορα οι θέσεις συμπληρώθηκαν. Το απόγευμα της Τετάρτης έφτασε, πήραμε την καλή μας διάθεση και συναντηθήκαμε έξω από το Αρχοντικό Βέργου. Μπήκαμε μέσα, ανεβήκαμε στον πάνω όροφο και βρεθήκαμε σε μια όμορφη , ηλιόλουστη αίθουσα με ξύλινα πατώματα, μεγάλα παράθυρα και θέα στη γαλήνια λίμνη της Καστοριάς.
Στρώσαμε κάτω τα μαξιλαράκια μας, καθίσαμε γύρω γύρω σε κύκλο και γρήγορα η αίθουσα γέμισε.  Διοργανωτές και συμμετέχουσες όλοι μαζί, εγκυούλες ,μαμάδες ενός παιδιού, μαμάδες πολλών παιδιών,μαίες,25 άτομα έτοιμα να μοιραστούν τη γνώση.

 Η Νίκη και η Μάγδα, έκαναν το καλωσόρισμα. Η Αγνή, με την ηρεμία και την πραότητα που τη διακρίνει, έκανε το ζέσταμα, μιά άσκηση ηρεμίας και συγκέντρωσης που μας έβαλε στο κλίμα της συνάντησης. Τα μάτια έκλεισαν , τα χέρια μας ακούμπησαν χαμηλά τη μήτρα μας και ψηλά την καρδιά μας, οι ανάσες έγιναν απαλές και το μυαλό άρχισε να ταξιδεύει. Πήγαμε πίσω, στη γέννα τη δική μας, στη μήτρα της μητέρας μας, στην ασφάλεια, τη θαλπωρή και τη ζεστασιά της. Και πιο πίσω, στη γέννα της δικής μας μητέρας.

Ο Βασίλης και η Μαρία έβαλαν χαλαρωτική μουσική να παίζει χαμηλά, μας μοίρασαν χαρτόνια και πολύχρωμες μπογιές και ξεκινήσαμε το εικαστικό κομμάτι του εργαστηρίου. Μας ζητήθηκε να αποτυπώσουμε στο χαρτόνι, όσο συμβολικά ή γλαφυρά θέλουμε, τρία σημαντικά στάδια του ερχομού του παιδιού μας, είτε είμαστε ήδη, είτε μέλλουσες είτε εν δυνάμει μητέρες.

Τα στάδια αυτά ήταν η περίοδος της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.Δεν ψάχνανε για καλλιτέχνες αλλά να αποτυπώσουμε τα συναισθήματα που είχαμε αυτές τις σημαντικές στιγμές του ερχομού του παιδιού μας και τα γεγονότα που τις σημάδεψαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

Τα χρώματα άρχισαν να αλλάζουν χέρια, τα χαρτόνια γέμιζαν ζωγραφιές και σύμβολα και παρόλο που επικρατούσε απόλυτη ησυχία και συγκέντρωση στην αίθουσα, η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη ,φορτισμένη θετικά και αρνητικά, γεμάτη ενέργεια, τα πρόπωπα άλλαζαν εκφράσεις και οι σκέψεις γυρνούσαν πίσω στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον.

Έπειτα ήρθε η στιγμή για να μοιραστούμε η καθεμία την ιστορία της. Τα δάκρυα έτρεχαν ποτάμι, η συγκινησιακή φόρτιση, η χαρά, ο αγώνας, η δύναμη της κάθε ιστορίας γέμισαν την ατμόσφαιρα. Μιλήσαμε ώρες ατελείωτες, μάθαμε, μοιραστήκαμε τη γνώση και την εμπειρία μας αλλά και τα μελλοντικά μας όνειρα και ελπίδες, αφήσαμε τα συναισθήματα μας να βγουν και είδαμε πόσο πολύ μοιάζουν και πως όταν τα μοιράζεσαι είναι καλυτερα.

Η ώρα είχε περάσει, έξω είχε σκοτεινιάσει. Η Αγνή ξεκίνησε το κλείσιμο του εργαστηρίου. Η ομάδα είχε πια δέσει, είχαμε γίνει ένα.

Πιαστήκαμε χέρι-χέρι, κλείσαμε τα μάτια και έγινε η αποφώνηση. Αν καταφέρουμε να κλείσουμε τις πληγές, αν καταφέρουμε να διεκδικήσουμε το σεβασμό στο σώμα μας, στη γέννα μας, στο μωρό μας, τότε αυτό δε θα είναι μόνο για εμάς αλλά και για τις μητέρες μας, τις κόρες μας, για όλες. Τα μάτια άνοιξαν, τα χέρια άφησαν το ένα το άλλο ,τα δάκρυα πάλι κύλησαν στα μάγουλά μας αλλά ένα μεγάλο χαμόγελο είχε έρθει στα πρόσωπά μας.

Φύγαμε γεμάτες, χαρούμενες, με ανάταση ψυχής και περισσότερη αισιοδοξία. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, ικανή να μας ταρακουνήσει και που αξίζει κανείς να ζήσει. Οι δράσεις αυτές ας γίνουν η αφορμή και η έμπνευση, ας γίνουν η δύναμη της φωνής μας να διεκδικήσουμε το σεβασμό στο δικό μας σώμα, στο δικό μας μωρό, στη δική μας απόφαση.

Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καστοριάς για την άψογη συνεργασία, τον Δήμο Καστοριάς και το  Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας για την υποστήριξη και το  ENCA Hellas- Ελληνικό Δίκτυο για τον Σεβασμό στη Γέννα που μας έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε κι εμείς ενεργά στη  Διεθνή Εβδομάδα για τον Σεβασμό στη Γέννα 2016.

“Οι διαχειρίστριες της ομάδας ΚΑΣΤΟΡΙΑ : Ομάδα Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας.”
https://www.facebook.com/groups/kastoriathilasmos/

viomatiko ergastiri sevasmo gena

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here