Το Αρχείο Καβάφη ταξίδεψε για τρίτη συνεχή χρονιά σε σχολεία της περιφέρειας και μιλώντας τη γλώσσα των μαθητών, έφερε την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο.

Το μουσικό θέμα του βίντεο έφτιαξαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Οι στίχοι του Καβάφη σε… ηλεκτρονικό ήχο» με την καθοδήγηση του μουσικού παραγωγού και sound designer, Δημήτρη Πατσαρού και της ποιήτριας Μαρίας Τοπάλη.

Ο Καβάφης πάει σχολείο στην Καστοριά

Ο Καβάφης πάει σχολείο στην Καστοριά.Το Αρχείο Καβάφη ταξίδεψε για τρίτη συνεχή χρονιά σε σχολεία της περιφέρειας και μιλώντας τη γλώσσα των μαθητών, έφερε την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο. Το μουσικό θέμα του βίντεο έφτιαξαν οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καστοριάς στο πλαίσιο του εργαστηρίου «Οι στίχοι του Καβάφη σε… ηλεκτρονικό ήχο» με την καθοδήγηση του μουσικού παραγωγού και sound designer, Δημήτρη Πατσαρού και της ποιήτριας Μαρίας Τοπάλη.Περισσότερες πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι Καβάφης πάει σχολείο» εδώ: http://bit.ly/29kjwRX

Cavafy Archive / Αρχείο Καβάφη 发布于 2017年6月30日

Ο ΚΑΒΑΦΗΣ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Μπορούμε να γνωρίσουμε τον Καβάφη μέσα από… κόμικς, νέες τεχνολογίες και μουσική;

Το Αρχείο Καβάφη και το Ίδρυμα Ωνάση μπαίνουν για τέταρτη χρονιά στη σχολική τάξη και, μιλώντας τη γλώσσα των μαθητών, φέρνουν την καβαφική ποίηση στα θρανία με τον πλέον βιωματικό τρόπο.

Μέσα από έξι πρωτότυπα εργαστήρια, που πραγματοποιούνται σε σχολεία της Αττικής την περίοδο Νοεμβρίου 2016 – Απριλίου 2017 από καλλιτέχνες και λογοτέχνες, προσεγγίζουμε τα «ιερά» κείμενα του Αλεξανδρινού ποιητή, αξιοποιώντας εργαλεία των πλέον «απρόβλεπτων» τεχνών. Αυτή η δημιουργική και πρωτότυπη ανάγνωση βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση και ερμηνεία των ποιημάτων του, ενώ το υλικό που θα προκύψει αναδεικνύει το σύγχρονο χαρακτήρα της καβαφικής ποίησης.

Για τρίτη χρονιά, το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο» ταξιδεύει στην περιφέρεια και καταλήγει στην Καστοριά τον Απρίλιο του 2017, φέρνοντας μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου της περιοχής σε επαφή με το έργο του Αλεξανδρινού ποιητή.

Διαβάζοντας Καβάφη… ψηφιακά | Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Οι λέξεις ελευθερώνονται από τα στενά όρια του βιβλίου και γίνονται βίντεο ή ψηφιακή εικόνα. Με πηγή έμπνευσης τα καβαφικά ποιήματα, οι μαθητές χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες και δημιουργούν ψηφιακά έργα, παρουσιάζοντας τους στίχους σε διαφορετικά περιβάλλοντα.

Συντελεστές:
Νίκος Βογιατζής (βιβλιοθηκονόμος και σχεδιαστής των μέσων) και Θοδωρής Χιώτης (ποιητής)

 

Κι αν ο Καβάφης ήταν κόμικς; | 3ο Γυμνάσιο Ηλιούπολης 

Τα ποιήματα του Καβάφη γίνονται κλασικά εικονογραφημένα. Πώς θα ήταν άραγε η «Ιθάκη» σε εικόνες; Οι καβαφικοί στίχοι ζωντανεύουν καθώς οι μαθητές δημιουργούν τα δικά τους κόμικς.
Συντελεστές:
Θωμάς Τσαλαπάτης (ποιητής) και Τόμεκ Γιοβάνης (εικονογράφος, δημιουργός κόμικς)

Ένα σχολείο γεμάτο… Καβάφη | Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Αιγάλεω

Χρησιμοποιώντας διάφορες τέχνες και τεχνικές της γλυπτικής, μετατρέπουμε το χώρο του σχολείου στο απόλυτο καβαφικό περιβάλλον. Με εικαστικά έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, το σχολείο μας γίνεται ένα σκηνικό στο οποίο ξαναζωντανεύει η καβαφική Αλεξάνδρεια.
Συντελεστές:
Πάκυ Βλασσοπούλου (εικαστικός) και Κατερίνα Ηλιοπούλου (ποιήτρια)

Οι στίχοι του Καβάφη σε… ηλεκτρονικό ήχο | 1ο Γυμνάσιο Μοσχάτου 

Πώς θα μπορούσε να αποδοθεί ένα ποίημα όπως οι «Φωνές» σε τραγούδι; Η Στέγη και το Αρχείο προ(σ)καλούν μαθητές και καθηγητές να διαβάσουν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν το δικό τους μουσικό έργο γύρω από το καβαφικό έργο.
Συντελεστές:
Δημήτρης Πατσαρός (μουσικός παραγωγός και sound designer) και Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια)

Το καβαφικό έργο… μέσα από το φωτογραφικό φακό | 4ο Λύκειο Αθηνών 

Καβάφης: Ένας ποιητής, χιλιάδες εικόνες. Με ποιον τρόπο μπορούμε να απεικονίσουμε ένα ποίημα όπως η «Ιθάκη»; Εντοπίζουμε εικόνες της καθημερινότητάς μας που θα μπορούσαν να ανήκουν σε κάποιο από τα καβαφικά ποιήματα και τις απαθανατίζουμε φωτογραφικά.
Συντελεστές:
Μαριλένα Σταφυλίδου (φωτογράφος) και Παναγιώτης Ιωαννίδης (ποιητής)

Ο Καβάφης… ως performance | 5ο Ενιαίο Λύκειο Πετρούπολης 

Πώς μπορεί να βιώσει κανείς τους στίχους του Καβάφη «Ξένος εγώ ξένος πολύ»; Στο εργαστήριο αυτό, το έργο του ποιητή ζωντανεύει μέσα από ποικιλία μεθόδων που προάγουν την αυτοέκφραση και το χτίσιμο δυνατών δεσμών στην ομάδα.
Συντελεστές:
Μαίρη Ζυγούρη (εικαστικός) και Χρήστος Χρυσόπουλος (λογοτέχνης)

Διάρκεια προγράμματος σε σχολεία της Αττικής: Νοέμβριος 2016 – Απρίλιος 2017
Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν.Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εργαστηρίων των τριών πρώτων κύκλων σε Αθήνα και περιφέρεια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here