«Θα περίμενε κανείς από χείλη επιστημόνων μεγαλύτερη ακρίβεια και συνέπεια…», αναφέρει η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος

Απάντηση στους ισχυρισμούς Κούβελα για τον εμβολιασμό του Ν. Χαρδαλιά έδωσε η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος τονίζοντας ότι «οι θεράποντες γιατροί έχουν τις απαντήσεις και όχι… τρίτοι οι οποίοι θα πρέπει να εκφράζονται με περίσκεψη και φειδώ.
Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα τεθεί θέμα… «Δημήτρη Κούβελα» και όσων υποστήριξε -μέσω fb- σχετικά με τον εμβολιασμό και το ισχαιμικό επεισόδιο του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά! Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr το θεσμικό όργανο των γιατρών στο δεύτερο μεγαλύτερο νομό της χώρας θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους των δηλώσεων του καθηγητή του ΑΠΘ και μέλους του ΙΣΘ κατόπιν και των σχετικών ερωτημάτων που έθεσε ο σύλλογος στην Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος η οποία κι απάντησε με σχετική επιστολή.

Μεταξύ άλλων, η επιστημονική εταιρεία επισημαίνει ότι «…ανακριβώς αναφέρεται από τον καθηγητή του ΑΠΘ ότι το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο περιγράφεται στις αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες των εν λόγω εμβολίων. Θα περίμενε κανείς από χείλη επιστημόνων μεγαλύτερη ακρίβεια και συνέπεια με τα υπάρχοντα δεδομένα. Στο SPC (δηλαδή στο επίσημο κείμενο περιγραφής των χαρακτηριστικών του προϊόντος) του Comirnaty (Biontech/Pfizer) και του Spikevax (Moderna) δεν αναφέρεται το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο ή κάτι παρόμοιο. Αλλά και στις ανεπιθύμητες ενέργειες του Vaxzevria (AstraZeneca) δεν περιλαμβάνεται το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, εκτός αν κάποιος μπερδεύει το σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοκυτοπενία (μια πολύ σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια του συγκεκριμένου εμβολίου) με το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, παρότι καμία σχέση δεν έχουν παθογενετικά, κλινικά, αλλά και θεραπευτικά»

Επίσης, η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος με την υπογραφή του προέδρου της -και διευθυντή του νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ- Γιώργου Μπομπότη τονίζει ότι «η Κίτρινη Κάρτα, στην οποία αναφέρεται ο καθηγητής αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας των κλινικών ιατρών με τις αρχές φαρμακοεπαγρύπνησης. Η συμπλήρωσή της σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει πραγματική – αιτιολογική – σχέση μεταξύ ενός φαρμάκου και μιας κλινικής παρατήρησης. Όπως αναφέρει και ο ΕΟΦ, «Οι Eπαγγελματίες Yγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές) έχουν την υποχρέωση -και οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα- να συμπληρώνουν την Κίτρινη Κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο (ή ένα εμβόλιο) μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια». Η υποψία προφανώς θα πρέπει να τίθεται από τους ιατρούς που διέγνωσαν και αντιμετώπισαν το συμβάν (στην περίπτωση αυτή από τους Καρδιολόγους που περιέθαλψαν τον ασθενή) και είναι οι μόνοι που έχουν όλες εκείνες τις πληροφορίες από το ιστορικό του ασθενή, την κλινική και εργαστηριακή του εικόνα, αλλά και τις σχετικές χρονικές και πιθανές αιτιοπαθογενετικές συσχετίσεις ώστε να κρίνουν αν υπάρχει υποψία εκδήλωσης ενός ανεπιθύμητου κλινικού συμβάντος. Τρίτοι, οι οποίοι προφανώς δεν έχουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά ίσως και τις γνώσεις, για το συγκεκριμένο κλινικό συμβάν, καλό θα είναι να εκφράζονται με περίσκεψη και φειδώ. Άλλωστε, η λειτουργία της Κίτρινης Κάρτας δεν είναι σε καμία περίπτωση διαπιστωτική – απαιτείται η συναξιολόγηση πολλών δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης προκειμένου να τεθεί μια βάσιμη κλινική υποψία για μια νέα ανεπιθύμητη ενέργεια».

Η Καρδιολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση, η ορθή και υπεύθυνη επιστημονική πρακτική προφανώς δεν συνάδουν με το να καθίσταται το αν θα συμπληρωθεί ή όχι μια Κίτρινη Κάρτα αντικείμενο αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η φύση του μέσου οδηγεί κατά κανόνα σε δημιουργία εντυπώσεων, χωρίς να προσφέρεται χώρος για έναν ουσιαστικό επιστημονικό διάλογο»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης θα συζητηθεί αναλυτικά το θέμα και το αν θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο σύμφωνα με το άρθρο 319 (πειθαρχικά παραπτώματα ανεξαρτήτων ποινικής ή άλλης συνέπειας κλπ) Κατά την κείμενη νομοθεσία θεωρούνται παραβάσεις των καθηκόντων και υποχρεώσεων των γιατρών «συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την επιστήμη, την ιατρική ευθύνη και τη δεοντολογία ή που μπορεί να κλονίσουν την πίστη της κοινωνίας προς το ιατρικό λειτούργημα…»

makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here