“Η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα άρσης των περιορισμών είναι άκαιρη. Το μείζον είναι η εφαρμογή των μέτρων”.

Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας νέες παρεμβάσεις που σχετίζονται με τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται στη δίνη του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό:

– Αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου, από αύριο στις 6 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα Βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακκαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

– Όσοι εισέρχονται στην χώρα, εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί, θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους με βάση το PLF που θα έχουν υποβάλει.

– Αναφορικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα, εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Για αυτό τον λόγο, ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι, τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών, όσο και στους χώρους εργασίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τόνισε πως άπαντες πρέπει να είναι υπεύθυνοι και να μην κακοποιείται η έννοια της ατομικής ευθύνης.

“Το επιδημιολογικό φορτίο και η εισήγηση των ειδικών θα κρίνουν το lockdown. Εάν έχουμε γρήγορη αποκλιμάκωση, τότε θα προχωρήσουμε όπως έχει ο σχεδιασμός. Εάν συνεχίσουμε να βλέπουμε την εικόνα των τελευταίων ημερών είναι προφανές ότι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί, για να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο μπορεί να είναι μεγαλύτερο. Όταν θα έχουμε χειροπιαστά στοιχεία στα χέρια μας θα ανακοινώσουμε το σχέδιό μας για τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα…”, σημείωσε ο κ. Πέτσας. Παράλληλα, ανέφερε ότι στόχος είναι να λειτουργήσει η αγορά μέσα στο Δεκέμβριο και να κάνουμε Χριστούγεννα όσο πιο κοντά γίνεται στην κανονικότητα.

“Είναι άκαιρη η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα όταν έχουμε αυτό τον πόλεμο μπροστά μας…Η οικονομία αντέχει, γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη. Το θέμα δεν είναι εάν θα υπάρχει ένα ή περισσότερα lockdown, αλλά να τηρήσουμε τα μέτρα και να αντιμετωπίσουμε γρήγορα την υγειονομική κρίση, ώστε να λειτουργεί με κανόνες και προϋποθέσεις η οικονομία…Έχουμε πει ότι οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι συνθήκες πολέμου και για αυτό δεν υπάρχουν διαφορετικοί χειρισμοί μεταξύ των υγειονομικών περιφερειών της χώρας. Αντιμετωπίζουμε τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια…Εάν χρειαστεί θα μεταφέρουμε ασθενείς και θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί, προκειμένου σε ολόκληρη την επικράτεια να κερδηθεί η μάχη…”, ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να καλύψει οποιονδήποτε εισέρχεται στη χώρα με rapid test, ώστε να μην υπάρξει ζήτημα διασποράς στην κοινότητα.

”Ο Τσίπρας επενδύει στην καταστροφολογία”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε δηκτικός εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή ανάρτησή του για την τηλεκπαίδευση.

“Από τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα φαίνεται η αγωνία να επενδύσει σε μία καταστροφή. Να καταρρεύσει το σύστημα υγείας, για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Να καταρρεύσει το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, αδιαφορώντας εάν θα μείνουν πίσω οι μαθητές μας. Μία εποικοδομητική πρόταση δεν έχουμε δει από την αξιωματική αντιπολίτευση και για αυτό το λόγο περιθωριοποιείται συνεχώς στη συνείδηση των πολιτών…Ο κ. Τσίπρας επενδύει στην καταστροφολογία…Τα όποια προβλήματα υπάρχουν στις πλατφόρμες αντιμετωπίζονται καθημερινά και επιλύονται…”, επεσήμανε.

”Στηρίζουμε εργαζομένους και επιχειρήσεις”

Ο κ. Πέτσας, στον απόηχο των ανακοινώσεων του οικονομικού επιτελείου για τα νέα μέτρα στήριξης, τόνισε ότι η κυβέρνηση διοχετεύει συνεχώς πόρους στην οικονομία, για να αντέξει το κύμα της πανδημίας.

“Μέρισμα υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Όταν υπήρχε υπεραπόδοση από τον στόχο που είχε τεθεί για τη χώρα με βάση τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επαναλαμβάνω. Μεγαλύτερο πλεόνασμα από αυτό που είχε τεθεί στη χώρα μας. Εφέτος, δε μιλάμε για πλεονάσματα. Μιλάμε για ελλείμματα που δημιουργούν την ανάγκη το κράτος να είναι δίπλα στους πολίτες…Εμείς διοχετεύουμε συνεχώς πόρους στην οικονομία, για να αντέξει το κύμα της πανδημίας. Μιλάμε για 24 δισεκατομμύρια ευρώ που είμαστε σε θέση να τα δώσουμε στην πραγματική οικονομία, γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Εμπιστοσύνη που δεν υπήρχε πριν. Δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια και έχουμε απόθεμα στο ταμείο του κράτους, για να στηρίζουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις…”, σημείωσε.

”Με αυτό το κλίμα, δε μπορεί να υπάρχει επανέναρξη των διερευνητικών”

Εστιάζοντας στα των ελληνοτουρκικών, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως προϋπόθεση για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών είναι να σταματήσουν οι προκλήσεις από την πλευρά της γείτονος.

“Δυστυχώς είδαμε και παράταση σε παράνομη Navtex και έκδοση καινούργιων παράνομων Navtex και είδαμε και την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα. Στην περιοχή των Βαρωσίων. Όλα αυτά αξιολογούνται και φυσικά σε αυτό το κλίμα δε μπορεί να υπάρχει επανέναρξη των διερευνητικών. Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρώπη θα κληθεί ενωμένη να έχει μία απάντηση σε σχέση με την πρόοδο που υπήρξε ή με την οπισθοχώρηση που υπήρξε με βάση τα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου του Οκτωβρίου και να αποφασίσει εάν ήρθε η ώρα να επιβάλει κυρώσεις στη γειτονική χώρα…”, συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here