Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στο self test και στο rapid test – Τα self test δεν θα καταχωρούνται στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, παρά μόνο τα επιβεβαιωτικά

Ξεκινάει αύριο Πέμπτη η διάθεση των self test από τα φαρμακεία της χώρας και σε πρώτη φάση η διανομή αφορά στους μαθητές 16 – 18 ετών και στους εκπαιδευτικούς, δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Τα τεστ βρίσκονται ήδη στα ράφια των φαρμακείων. Μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει 2 εκατομμύρια αυτοδιαγνωστικά τεστ και έως το τέλος της εβδομάδας θα παραλάβουμε άλλα 7 εκατομμύρια.

Πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα, στο οποίο η χώρα μας πρωτοπορεί, όπως δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. Τα τεστ αυτά είναι ένα «χρήσιμο όπλο» για να ξανανοίξει με ασφάλεια η δραστηριότητα στη χώρα μας. Αποτελούν δε συμπληρωματική δράση, μαζί με τους στοχευμένους ελέγχους.

Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε τις διαφορές ανάμεσα στα self test και τα rapid test: Το αυτοδιαγνωστικό είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντί ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό. Ανήκει στην κατηγορία των rapid αλλά διαφέρει επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία και και δεν απαιτεί επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Ο διαγωνισμός που έχει ολοκληρωθεί για την προμήθεια των self test προβλέπει ρητώς ατομικές συσκευασίες. Τα πρώτα τεστ που ήρθαν είναι σε συσκευασία των 25 με απλές οδηγίες στα ελληνικά. Οι επόμενες παραλαβές θα είναι σε ατομικές συσκευασίες.

Μπορούν οι μαθητές μόνοι τους; Οι μεγαλύτεροι μαθητές ναι, μπορούν μόνοι τους. Για τους μικρότερους η διαδικασία γίνεται είτε με επίβλεψητου γονέα/κηδεμόνα, είτε από τον γονέα/κηδεμόνα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε τα self test δεν θα καταχωρούνται στην ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ, στην οποία θα περιλαμβάνονται μόνο τα επιβεβαιωτικά.

Απλές οδηγίες για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ από την σελίδα self-testing.gov.gr:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here