Ο καθηγητής επικαλέστηκε μελέτες στη Νότια Κορέα – Ανακοίνωσε άλλους δύο θανάτους και έξι νέα κρούσματα, με τους συνολικούς αριθμούς να ανέρχονται σε 146 και 2.632, αντίστοιχα – 35 διασωληνωμένοι – 81 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Έξι νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στα 2.632. Το 55,4% εξ αυτών αφορά άνδρες.

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, εκ των οποίων το 36% είναι γυναίκες. Αντίθετα, 81 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

Παράλληλα, έχουμε άλλους δύο νεκρούς το τελευταίο 24ωρο και συνολικά 146. Η ενδιάμεση ηλικία των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας είναι τα 75 έτη.

Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 80.951 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει περάσει πλέον στην Ευρώπη, αν και η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να καταγράφει σημαντικούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων. Ο καθηγητής σημείωσε ότι σήμερα ξεκίνησε το πρόγραμμα των κινητών μονάδων ανίχνευσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες (οίκοι ευγηρίας, δομές αστέγων κ.τλ.).

Αναφορικά με τις ιατρικές εξελίξεις, σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 100 ομάδες που αναζητούν εμβόλια. Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Η έμφαση θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε μελέτες στη Νότια Κορέα, με βάση τις οποίες ο ιός φαίνεται να μην προκαλεί υποτροπή στη νόσο.

«Με σύνεση και αίσθημα ευθύνης, πρέπει να καταλάβουμε ότι το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες» τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι όλοι θα κριθούμε με τη συμμόρφωση στα μέτρα. «Τώρα που αυξάνονται οι επαφές στην κοινωνία, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στην απομόνωση, την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα» συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό εξήγησε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού. «Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μειώνεται κατά περίπου 20%-30%» τόνισε, «αλλά δεν εξαφανίζεται». Επικαλέστηκε, δε, τα παραδείγματα της Σιγκαπούρης και του Ισημερινού, όπου, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here