Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, εξέδωσε Δελτίο Τύπου, εκφράζωντας τις ευχαριστίες της για την χθεσινοβραδινή εκδήλωση, στο Αρχοντικό Τσιατσιάπα, τονίζοντας παράλληλα την σπουδαιότητα αυτού του κοσμήτατος για την πόλη.

Ανλυτικά το Δελτίο τύπου ανφέρεις τα εξής:

Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
  Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων &
Πολιτιστικής Κληρονομιάς
  Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΕΦΟΡΕΊΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΉΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΆΣ σε συνεργασία με την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΉ ΕΝΌΤΗΤΑ ΚΑΣΤΟΡΙΆΣ και τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΌ-ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΌ ΣΎΛΛΟΓΟ « ΤΟ ΑΠΌΖΑΡΙ» στο ΑΡΧΟΝΤΙΚΌ ΤΣΙΑΤΣΙΑΠΆ στην Καστοριά στο πλαίσιο του πανελλήνιου εορτασμού ΤΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΆΤΙΚΗΣ ΠΑΝΣΕΛΉΝΟΥ του ΥΠ.ΠΟ.Α. Πλήθος κόσμου ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Ανδρομάχη Σκρέκα και την τμηματάρχη συντήρησης έργων τέχνης κα Αμαλία Γκιμουρτζίνα στους χώρους του μνημείου και στη συνέχεια απόλαυσαν συναυλία με το καταξιωμένο στο χώρο του συγκρότημα BLUES WIRE. Η ξενάγηση παρατάθηκε για μια ώρα πέραν του καθορισμένου ωραρίου λόγω της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η κα Σκρέκα τόνισε πως ΈΝΑ ΚΌΣΜΗΜΑ για την πόλη της Καστοριάς ανοίγει τις πύλες του στο κοινό. Το επιβλητικό τριώροφο αρχοντικό στο Απόζαρι αποκαταστάθηκε και συντηρήθηκαν οι τοιχογραφίες και οι ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις του στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Συνεχίζοντας ανέφερε πως πρόκειται για μια αστική κατοικία των μέσων του 18ου αιώνα από τα παλαιότερα σωζόμενα στην Καστοριά, από αυτές που συναντούμε στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και στα μικρότερα αστικά και ημιαστικά κέντρα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Διαμορφωμένο με τρόπο, ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των κατοίκων του σε θέματα ασφαλείας με τη φρουριακή τύπου μορφή του, αποθήκευσης αγαθών με τους μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, ψυχαγωγίας και κοινωνικών εκδηλώσεων με τις μεγάλες σάλες και τα μυστικά περάσματα σε μια κοινωνία κλειστή και σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο συνεχούς ανασφάλειας.

  Προσανατολισμένο προς τη λίμνη με τη γραφική του αυλή να καταλήγει στις όχθες της ( γνωστή ως αβγατή), που έδινε τη δυνατότητα στους κατοίκους του για γρήγορη μετακίνηση με μέσο το καστοριανό καράβι, αλλά και της αξιοποίησης του νερού και των αγαθών που αυτή παρείχε.

  Οι κάτοικοί του μέλη της νέας τάξης εμπόρων- αστών που δημιουργείται στις αρχές του 18ου αιώνα, με το κύρος και τα προνόμια που κατέκτησαν δικαιωματικά στην οθωμανική αυτοκρατορία από την ενασχόλησή τους με το εμπόριο της
γούνας, κομίζουν τον κοσμοπολίτικο αέρα από τα παλάτια της Κωνσταντινούπολης και των πρωτευουσών της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου ταξιδεύουν συχνά για τις ανάγκες της δουλειάς τους.

Οι επιρροές από τα σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα του μπαρόκ και του ροκοκό είναι εμφανείς στις διακοσμήσεις των καλών οντάδων τόσο στις τοιχογραφίες του 1798, στις μεσάντρες και στα ταβάνια, αποδοσμένα, ωστόσο, με έναν ιδιαίτερο τρόπο από έλληνες, βέβαια, τεχνίτες και πάντα με σεβασμό στις αρχές της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης στην οποία είχαν θητεύσει.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδόθηκαν στο προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων, μόνιμο και ωρομίσθιο που εργάστηκε στην αποκατάσταση και τη συντήρηση του αρχοντικού, καθώς το έργο εκτελέστηκε από την Υπηρεσία με αυτεπιστασία, αλλά
και στη συνδρομή του Δήμου Καστοριάς και της Τροχαίας για την υλοποίηση της εκδήλωσης. Στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων να αποδοθεί μόνιμα στο κοινό με τη χρήση που έχει δοθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως επισκέψιμο μνημείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here