Είπα στον Τσαβούσογλου για τα τούρκικα μαχητικά που πέταξαν στη Σμύρνη: «μήπως είναι ελληνικά;» – Ξαναβάλαμε τη γαλανόλευκη στην προκυμαία της Σμύρνης

«Η πλειοψηφία των κρατών έχουν ονοματίσει την πΓΔΜ ως Μακεδονία. Ευτυχώς με τη συμφωνία μας θα γίνει Βόρεια Μακεδονία» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτηρίζοντας υποκριτικές τις αντιδράσεις για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» έξι φορές στην επιστολή του Τραμπ προς τον πρόεδρο των Σκοπίων.

«Κάνουν ως μωρές παρθένες ότι το λέει ο Τραμπ Μακεδονία, αφού έτσι τους έχει αναγνωρίσε, έτσι τους λέει. Κάνουν σαν να μην γνωρίζουν ότι εδώ και 15 χρόνια όλοι την ονομάζουν Μακεδονία.  Ο Τραμπ ονοματίζει τη χώρα όπως την έχει ονοματίσει επι κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ».

«Εμείς πήραμε πίσω το όνομα και δεν το παραδώσαμε με τη συμφωνία» υποστήριξε ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στο RealFM.

Ο Ζάεφ μιλά για «μακεδονική» γλώσσα γιατί τον βολεύει

Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχείς αναφορές του Ζάεφ σε «μακεδονική γλώσσα» ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «λογικό από την πλευρά του να υπερτονίζει τη μακεδονικη γλώσσα που έχει πάρει από το 50 και όχι από εμάς. Θέλει να μετατοπίσει τη συζήτηση από την αλλαγή ονόματος γιατί είναι η δεύτερη χώρα στην ιστορία της Ευρώπης που αλλάζει το όνομά της».

Όσον αφορά τα εμπορικά σήματα και τη διαπραγμάτευση για τα εμπορικά προϊόντα ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι «υπάρχουν δύο πράγματα στην πιστοποίηση: από ποια χώρα προέρχεται εκεί θα λέγεται βόρεια Μακεδονία, το ζητούμενο είναι στα εμπορικά σήματα και αυτό θα γίνει με διαπραγμάτευση κάτω από την αιγίδα της ΕΕ. Επί 25 χρόνια όλα αυτά λέγονταν μακεδονικά, προϊόν ή παραγωγή μακεδονίας. Το δεύτερο τελείωσε θα λέγεται προϊόν βόρειας Μακεδονίας, τα εμπορικά σήματα συζητούνται».

Η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί στη Βουλή με πλειοψηφία βουλευτών

Ερωτηθείς για το αν η συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τη Βουλή, ο Νίκος Κοτζιάς αφού αρχικά είπε ότι «γνωρίζω τι λέει ο εταίρος των ΑΝΕΛ» στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «οι αποφάσεις στις κυβερνήσεις λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία είναι φανερό ποιος έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν θα ψηφιστεί με πλειοψηφία κομμάτων αλλά με πλειοψηφία βουλευτών». Κάλεσε, δε, ΝΔ «να μην φύγει από τη συζήτηση με κάποιο πρόσχημα αλλά να πει στους βουλευτές της να ψηφίσουν κατά συνείδηση».

«Πιο δύσκολο είναι αυτό που κάνουν οι φίλοι μου από τη Βόρεια Μακεδονία. Κάνουν δημοψήφισμα, αλλάζουν το Σύνταγμα και πρέπει να συμφωνήσουμε εμείς. Αν είμαστε κακοποροαίρετοι, που δεν είμαστε, αγοράζουν γουρούν στο σακί γιατί δεν ξέρουν που θα είμαστε μετά
Αυτο σημαίνει οτι μας εμπιστεύονται» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.

Υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις στο συλλαλητήριο

Σε ερώτηση για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία το Σάββατο στη ΔΕΘ είπε ότι «τα συλλαλητήρια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα διαφωνούσα σε αυτό. Είναι αλήθεια, όμως, ότι μέσα στο συλλαλητήριο υπάρχουν ακροδεξιές δυνάμεις που θέλουν να το μετατρέψουν σε κάτι άλλολ Αλήθεια είναι ότι μπερδεύονται εκκλησιαστικές οργανώσεις που δεν έχουν λόγο. Αλλά αυτές οι δύο αλήθεις δεν αναιρούν το δικαίωμα του συλλαλητηρίου».

«Τέτοια συνθήματα όπως φέρτε μας τα όπλα να μπούμε στα σκόπια είναι δείγμα ανόητου ελληνικού αλυτρωτισμού και παραβίαση του διεθνούς νόμου. Οι διαδηλωτές που έχουν διαφωνίες ή ανησυχίες με τη συμφωνία θα πρέπει αυτά τα στοιχεία τα αλυτρωτικά να τα απομακρύνουν από τις γραμμές τους».

Για Ρωσία: Η προϋπόθεση των σχέσεων είναι να μας σέβονται

Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και την ένταση που υπήρξε, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «απελάσαμε και τους δύο παράγοντες της ρωσικής ζωής, ήταν μια πράξη αυτοπροστασίας γιατί κανείς δεν μπορεί να κινείται εκτός Συντάγματος και ο νοών κατανοεί. Η προϋπόθεση των σχέσεών μας είναι να μας σέβονται. Ότι είμαστε μια μικρή χώρα δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να δείχνει ασέβεια προς το πρόσωπό μας».

Σημαντικό που σηκώσαμε την ελληνική σημαία στη Σμύρνη

Μιλώντας, τέλος, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις με αφορμή την παρουσία του στη Σμύρνη για την επαναλειτουργία του ελληνικού προξενίου και την πτήση τουρκικών μαχητικών, ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι «του είπα πειραχτικά του Τσαβούσογλου: μήπως είναι ελληνικά;».

«Αντί να τονιστεί ότι ανοίξαμε ένα ιστορικό κτήριο της ελληνικής διπλωματίας και ξανακυμάτισε η ελληνική σημαία στη Σμύρνη και ότι υπάρχει ξανά μητροπολίτης στη Σμύρνη ότι είναι σημαντικά βήματα μετά την καταστροφή της Σμύρνης δεν είναι καλό, γιατί πρέπει να λέμε και την καλή είδηση. Έχει σημασία να τονίσουμε ότι ξαναβάλαμε τη γαλανόλευκη στην προκυμαία της Σμύρνης» ολοκλήρωσε ο κ. Κοτζιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here