Κόβονται 6 στις 10 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Περίπου το 60% των αιτήσεων για κοινωικό μέρισμα απορρίπτονται για διάφορους λόγους από το σύστημα στο οποίο έχουν υποβληθεί.

Ο λόγος είναι ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να πάρουν το βοήθημα στις 15 Δεκεμβρίου οπότε και θα καταβληθεί. Με βάση τα στοιχεία από τις 1.402.851 αιτήσεις που υπεβλήθηκαν οι 604.389 εγκρίθηκαν (ποσοστό 43,08%), ενώ περισσότερες των 300.000 αιτήσεψν βρίσκονται σε αναμονή για τις επόμενες ενέργειες, καθώς σε αυτές λείπουν κάποια στοιχεία. Συνολικά αναμένεται να εγκριθούν 1.280.000 αιτήσεις.

Η κυβέρνηση διαπιστώνοντας τις αδικίες που συντελούνται προχώρησε σε αλλαγές των κριτηρίων που είναι:

1. Μπορεί και η χήρα (ασφαλισμένη) του θανόντος ή ο χήρος (ασφαλισμένος) της θανούσης να υποβάλουν μόνοι τους αιτήσεις.
2. Μπορεί και ο φιλοξενούμενος θανόντος να υποβάλει ο ίδιος αίτηση.
3. Έγιναν διορθώσεις σε ΑΜΚΑ και ασφαλισμένους. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί  50.000 αιτήματα για διορθώσεις στον ΑΜΚΑ και διορθώθηκαν ήδη 15.000.

Αν κάποιος έχει συμπληρώσει 6 συνεχόμενους μήνες ανεργίας το 2017 (ακόμα και αν σήμερα δεν είναι) μπορεί να πάρει μέρισμα.

Για τον υπολογισμό του κοινωνικού μερίσματος δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από: αποζημίωση απόλυσης,  διατροφή συζύγου και τέκνων για το νοικοκυριό που τη λαμβάνει, καθώς και οι περιπτώσεις που συμπληρώνονται στους κωδικούς 781-782 του εντύπου Ε1.

Στην περίπτωση συνδικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών οι τόκοι που είναι προσυμπληρωμένοι στη φορολογική δήλωση αφορούν το σύνολο του κατατεθειμένου ποσού, εκτός εάν σε συνεννόηση με τους λοιπούς συνδικαιούχους είχατε συμπληρώσει στη φορολογική δήλωση το ποσό που σας αναλογεί.

Εάν είναι κάποιος 70 ετών και άνω και λαμβάνει σύνταξη ή το επίδομα των ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης. Εφόσον πληροί τα κριτήρια για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, αυτό θα καταβληθεί αυτόματα στο λογαριασμό στον οποίο λαμβάνει τη σύνταξη ή το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Η αυτόματη καταβολή σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με τα παραπάνω, αφορά μόνο σε όσα νοικοκυριά αποτελούνται από ένα μόνο άτομο ή από ένα ζευγάρι και δεν ισχύει όταν υπάρχουν και άλλα μέλη στο νοικοκυριό.

Πηγή: www.gazzetta.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here