Οι αρχές έχουν γραπτή μαρτυρία ότι ο ύποπτος ήταν το μόνο πρόσωπο που βρισκόταν στο σημείο που ξεκίνησε η φονική φωτιά με τους 4 νεκρούς – Ακόμα δύο Canadair και πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων της ΕΜΑΚ στέλνει η Ελλάδα

Το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στην Κύπρο φαίνεται ότι έχουν οι αρχές. Η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από μια μικρή εστία, όταν ο ύποπτος, ηλικίας 67 ετών έκαιγε χόρτα για να καθαρίσει το χωράφι του και μία σπίθα ξέφυγε σε κοντινή απόσταση που υπήρχαν χόρτα. Από εκεί, άρχισε να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 67χρονου, που μεταφέρθηκε ως ύποπτος στο Περιφερειακό Δικαστήριο Λεμεσού και διατάχθηκε να τεθεί υπό οκταήμερη κράτηση.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανίχνευσης Εγκλημάτων Λεμεσού, μιλώντας στο «ΣΙΓΜΑ», ανέφερε ότι «σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία που έχει εξασφαλιστεί, φαίνεται ότι η φωτιά έχει ξεκινήσει από το συγκεκριμένο σημείο και κατά τον ίδιο χρόνο, το μόνο πρόσωπο που βρισκόταν εδώ ήταν ο 67χρονος, ο οποίος εθεάθη να αναχωρεί απο το μέρος». Μετά από λίγα λεπτά η φωτιά ξέσπασε αστραπιαία και άρχισε να επεκτείνεται στο βουνό.

Οι αρχές αναμένουν το τελικό πόρισμα, ωστόσο καλούν τους πολίτες να μην καίνε χόρτα και να μην ανάβουν φωτιά σε δάση.  

Η Ελλάδα στέλνει στην Κύπρο άλλα δύο Canadair και πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων της ΕΜΑΚ. Ήδη στην μεγαλόνησο βρίσκονται δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την τουρκική εισβολή

 Από την πλευρά του, ο Κύπρος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη φωτιά που ξέσπασε χθες στην ορεινή κοινότητα Αρακαπά στην επαρχία Λεμεσού, ως τη μεγαλύτερη τραγωδία μετά από αυτή της τουρκικής εισβολής του 1974, Τέσσερις νεαροί Αιγύπτιοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα πτώματά τους εντοπίστηκαν απανθρακωμένα σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό Οδού.

Οι τέσσερις Αιγύπτιοι εργάζονταν σε χωράφια καλλιέργειας ντοματών και φαίνεται πως δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως για την εκκένωση του χωριού. Όταν αντιλήφθηκαν ότι είχαν περικυκλωθεί από την φωτιά επιχείρησαν να φύγουν προς την Λεμεσό με αυτοκίνητο. Ωστόσο δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής και έτσι προσπάθησαν να ανέβουν προς το βουνό με τα πόδια. Τους πρόλαβαν οι φλόγες και άφησαν την τελευταία τους πνοή στην πλαγιά που εντοπίστηκαν οι σοροί τους. Ήδη ενημερώθηκε η Αιγυπτιακή πρεσβεία και στην περιοχή που βρέθηκαν τα πτώματα μετέβησαν ιατροδικαστές και ξεκίνησε η διαδικασία της ταυτοποίησης. Η αστυνομία θα εξετάσει τους λόγους για τους οποίους οι τέσσερις Αιγύπτιοι έμειναν στο χωράφι και αν είχαν τέτοιες οδηγίες από τον εργοδότη τους.

CNA_Tbea71317846f4c3b8d4bd435939d3c30
CNA_Td6000aa344564d1c96b89db4d222bddc

Ανυπολόγιστες ζημιές

Ενώ ακόμα το έργο της πυρόσβεσης συνεχίζεται, οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι δύσκολο να υπολογιστούν, καθώς πέραν του δάσους, καταστράφηκαν κατοικίες και μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Υπολογιζόταν μέχρι το μεσημέρι ότι είχε καεί έκταση 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και επικοινωνιών, έχουν αφήσει μια τεράστια περιοχή, στο σκοτάδι, την δίψα και την απομόνωση.

Έχουν συγκροτηθεί συνεργεία καταγραφής ζημιών τα οποία μόλις κριθεί ότι είναι ασφαλές θα μπούνε στις πληγείσες περιοχές για να ξεκινήσουν το έργο της αποτίμησης των ζημιών. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν ακόμα δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και φιλοξενούνται σε άλλες κοινότητες μέχρι η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας να τους δώσει την άδεια, να γυρίσουν στα χωριά τους. Η Πυροσβεστική ασφαλίζει τις περιμέτρους γύρω από τα χωρά που επλήγησαν και σβήνει μικροεστίες σε σπίτια και επιχειρήσεις.

CNA_Tcddffddfc0ce4fe3b7a0cb73902983e9

Με πενιχρά μέσα

Η Κύπρος παρά το ότι κάθε χρόνο αντιμετωπίζει προβλήματα με τις πυρκαγιές δεν έχει καταφέρει να εξοπλιστεί με ικανοποιητικό αριθμό πτητικών πυροσβεστικών μέσων. Το Τμήμα Δασών διαθέτει δύο μικρά αεροπλάνα τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για ψεκασμούς και αν χρειαστεί σε πυρκαγιές, χωρίς να έχουν δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων νερού. Το ένα εξ αυτών ήταν καθηλωμένο λόγω τεχνικού προβλήματος. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ελικόπτερα της Αστυνομίας και του στρατού που μπορούν να μεταφέρουν κάδους μεταφοράς νερού και ελικόπτερα που ενοικιάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο. Στην προσπάθεια της κατάσβεσης έλαβαν μέρος επίσης και ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων.

Ζητήθηκε βοήθεια από την Ελλάδα η οποία ανταποκρίθηκε με την αποστολή δύο Canadair εκ των οποίων το ένα ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος στην κατάσβεση κατά τις δύο το μεσημέρι σήμερα. Το άλλο αντιμετώπισε βλάβη και αναμενόταν να αντικατασταθεί με αεροσκάφος που αναμένεται από την Ρόδο. Επίσης δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα έστειλε το Ισραήλ ενώ αν χρειαστεί ίσως έρθουν και αεροσκάφη από την Ιταλία.

Γύρω στις 2 το μεσημέρι η Πυροσβεστική ανέφερε πως δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο και οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here