Στις 12:00 την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει συνέντευξη τύπου για όλα όσα έγιναν στα πύρινα μέτωπα – Στο υπουργικό συμβούλιο  το μεσημέρι τα μέτρα για  τους πυρόπληκτους – Στις πέντε το απόγευμα οι ανακοινώσεις από Σταϊκούρα και Σκρέκα

Την Πέμπτη στις 12:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με κεντρικό θέμα τις πυρκαγιές που κατέκαψαν πολλά σημεία της χώρας.

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού θα δοθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών θα γίνουν σήμερα στις 17.00 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Χρήστο Τριαντόπουλο.

To  πακέτο μέτρων που παραπέμπει -και- σε άμεσες αποζημιώσεις ύψους έως 20 χιλιάδων ευρώ  για σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς από την πύρινα λαίλαπα θα εγκριθεί, όπως αναμένεται, το μεσημέρι  από το υπουργικό συμβούλιο.

Το «σήμα» για το συνολικό πακέτο δράσεων και πρωτοβουλιών υπέρ των πυρόπληκτων έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε και ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να σαρωθεί η γραφειοκρατία, να δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις με fast track διαδικασίες σε κάθε δικαιούχο, με μια απλή αίτηση που θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ανέλαβε να ετοιμάσει το επιτελείο του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Στόχος είναι οι πρώτες αποζημιώσεις να δοθούν εντός δέκα ημερών και μετά την καταγραφή των ζημιών να προωθηθεί η συνολική δέσμη μέτρων που εξετάζεται και αφορά στη συνολική δέσμη μέτρων για την στεγαστική αποκατάσταση των κτιρίων με 80% κρατική αρωγή και 20% άτοκα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, την επιχορήγηση επιχειρήσεων μέσα από το σύστημα προκαταβολών, τις αναστολές εργαζομένων, την επιδότηση ενοικίου αλλά και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα φυσικά πρόσωπα θα ενισχυθούν αρχικά με 600 ευρώ (από το υπουργείο Εσωτερικών) και με έως 6.000 για οικοσκευή. Η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προς το κυβερνητικό επιτελείο κατά την χθεσινή σύσκεψη πρόβλεπε -λένε οι ίδιες πληροφορίες- αποζημίωση 15.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 8.000 ευρώ για τις κατοικίες που έχουν μερικώς καταστραφεί και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμες και 3.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες.

Στη συνέχεια δόθηκε βάρος και στην πρόταση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη να πακεταριστεί το ποσό της πρώτης αποζημίωσης, το οποίο θα φτάνει περίπου τις 20.000 ευρώ. Έτσι, μετά από εισήγηση του οικονομικού επιτελείου η οποία και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό κατατίθεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ύψους περίπου μισού δισ. ευρώ, ενώ είναι στα σκαριά η αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης– χθες ο Θ. Σκυλακάκης ενημέρωσε ότι αποταμιεύτηκαν τα πρώτα 4,2 δις από την Ε.Ε. για διάφορες δράσεις- αλλά και επιπρόσθετων που αναμένονται από την Ευρώπη για τους πυρόπληκτους. Απέναντι δε στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και τα αιτήματα των δημάρχων η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι ενισχύεται η Πολιτική Προστασία με 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ, θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, και επίσης 110 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.

Ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει στους αρμόδιους υπουργούς ότι τυχόν προβλήματα από την πύρινη λαίλαπα την επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών, κυρίως στη Εύβοια αλλά και στην Αττική θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα με έργα υποδομής- τόνισε δε ότι στο νέο πλαίσιο διαδικασιών πρέπει να δοθεί βάρος στις αναδασώσεις και να επιλυθούν χρόνια προβλήματα.

Με τη χθεσινή δήλωσή του άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε με συγκεκριμένες δεσμεύσεις στους πολίτες που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα σε διάφορες περιοχές της χώρας, υπογράμμισε ότι έχουν ήδη εξασφαλιστεί σημαντικοί πόροι για τη αναδάσωση των περιοχών και την αποκατάσταση των ζημιών με έργα υποδομής και προανήγγειλε την υλοποίηση ενός ενισχυμένου σχεδίου Πολιτικής Προστασίας ύψους 1,8 δισ ευρώ καθώς και του Σχεδίου Ανασυγκρότησης, την εποπτεία του οποίου αναλαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου. «Πρώτο ζητούμενο αυτή την ώρα είναι οι λύσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης ζητώντας ταυτόχρονα συγνώμη για τις «όποιες αδυναμίες υπήρξαν» κατά την μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών. Επαναλαμβάνοντας ότι βασική προτεραιότητα ήταν και είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ο κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε να αναγνωρίσει στην πραγματικότητα ότι καταγράφηκαν λάθη και παραλείψεις καθώς και να προϊδεάσει για τα βήματα απόδοσης ευθυνών την κατάλληλη ώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here