Κυριακή της Αποκριάς σήμερα και το Kostarazi24 σας παρουσιάζει τα ήθη και τα έθιμα της ημέρας του Κωσταραζίου.
Τα παιδιά είχαν μεταξύ τους κόντρα για το ποια παρέα θα φτιάξει ποιο μεγάλη Κλουδαριά και ποια θα ανάψει τελευταία για να έχουν καεί όλες οι υπόλοιπες.
Όλες τις προηγούμενες ημέρες προσπαθούσαν να μαζέψουν ξύλα και με την βοήθεια των μεγαλυτέρων έστηναν την Κλουδαριά.
Στο άναμμα, παρευρίσκονταν και οι μεγάλοι οι οποίοι χόρευαν γύρω από τη φωτιά και όταν αυτή τέλειωνε και έμενε η θράκα, τότε πετούσαν μερικά μεταλλικά κέρματα μέσα σ’ αυτή.
Εκείνη κερνούσε στραγάλια και απαραιτήτως Σαραϊλί και τα παιδιά πριν φύγουν φιλούσαν το χέρι της νουνάς και αυτή τους έδινε το φιλοδώρημα που ήταν κάποιες δραχμές.
Φεύγοντας από το σπίτι της νουνάς και πήγαιναν στο σπίτι των παππούδων για να επαναληφθούν τα παραπάνω. Στη συνέχεια, όταν αυτές οι υποχρεώσεις τελείωναν, γυρνούσαν πάλι στην Κλουδαριά.
Μετά το κάψιμο της Κλουδαριάς, όλα τα μέλη της οικογένειας, μαζεύονταν στο σπίτι, στρώνονταν το τραπέζι και τοποθετούνταν τα φαγητά και τα βρασμένα αυγά που θα έτρωγαν.
Μετά το φαγητό και προτού μαζέψουν το τραπέζι, έκαναν το Χάσκα!
Έπαιρναν δηλαδή μία κλωστή, την περνούσαν σε μια μεγάλη βελόνα και την περνούσαν σε ένα αυγό, στο κέντρο περίπου, ώστε αυτό να ισορροπεί.
Κατόπιν όλα τα παιδιά, έπαιρναν θέση γύρω από το τραπέζι και περίμεναν με ανοιχτό το στόμα, δηλαδή χασκούσαν, εξ ου και το Χάσκα!
Μετά, άναβαν την κλωστή, λέγοντας συγχρόνως ”Ώώώώώώς τον ουρανό, ώώώώώς τον ουρανό”, δηλαδή να μεγαλώσουν τα σιτάρια και να φθάσουν ως τον ουρανό!
Στις μέρες μας
Σήμερα, παρά το πέρασμα του χρόνου και του σύγχρονου τρόπου ζωής, τα περισσότερα από τα παραπάνω, τηρούνται ακόμη και στις μέρες μας στο Νέο Κωσταράζι, αναβιώνοντας έτσι τα έθιμα και συνεχίζοντας την παράδοση.
Επιμέλεια κειμένου: Κostarazi24 Blogspot
* Το περιεχόμενο της ανάρτησης αποτελεί κομμάτι από το βιβλίο του Ιωάννη Θ. Τόλιου, Παλαιό Κωσταράζι (Ιστορία – Λαογραφία).