Ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, τόσο στην αντιπαράθεση με την Τουρκία όσο και στο μεταναστευτικό – Πρωτοβουλία για τη Μόρια με τη Γερμανία – Στις 17:00 το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αλληλέγγυος προς την Ελλάδα στάθηκε για άλλη μια φορά ο Εμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις που έκανε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, που πραγματοποιείται στην Κορσική.

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, πως η Ευρώπη «δεν δέχεται μονομερείς κινήσεις, όπως το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη, παραβια΄ζοντας τα θαλάσσια δικαιώματα της Ελλάδας. Στόχος μας είναι μια συμφωνία. Θέλουμε σαν Ευρώπη να έχουμε κοινή θέση, ώστε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέλουμε να έχουμε σαφήνεια, πρέπει να έχουμε πιο σαφή φωνή απέναντι στον Ερντογάν».

Επιπρόσθετα, ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως η Ελλάδα επλήγη με πολύ σκληρό τρόπο στο μεταναστευτικό και υπογράμμισε την ανάγκη «να τής δείξουμε την αλληλεγγύη μας», ενώ γνωστοποίησε πως μιλάει με την Γερμανία για να δοθεί μια λύση στο ζήτημα της Μόριας.

«Μια πρώτη συντονισμένη απάντηση» με τη Γερμανία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες ώρες σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, σχολίασε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι ο ίδιος και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιθυμούν να «υποβάλλουμε μια πρόταση (…) και να προσπαθήσουμε να πείσουμε όσο περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες γίνεται να δεχθούν πρόσφυγες, κυρίως ανήλικους, που βρίσκονται σε αυτούς τους καταυλισμούς».

«Οι φρικτές εικόνες, η φρικτή πραγματικότητα» σημαίνει ότι «πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και παράλληλα να σταθούμε στο ύψος των ευρωπαϊκών αξιών», τόνισε ο Μακρόν.

Στις 17:00 το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στην Κορσική μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη (MED7), ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Η άφιξη του πρωθυπουργού στο Αζαξιό είναι προγραμματισμένη για 14:00 (τοπική ώρα) ενώ η Ολομέλεια της Μεσογειακής Διάσκεψης υπό την προεδρία του Γάλλου Προέδρου θα ξεκινήσει στις 17:30.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του εκεί ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας την ώρα που οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού στην Κορσική με τον Γάλλο Πρόεδρο στις 16:00, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης MED7, με βασικό θέμα τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και τις συζητήσεις για τα εξοπλιστικά. Επ’ αυτού έχει γίνει προετοιμασία από τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα έχουμε υπογραφές, αλλά έναν σαφή οδικό χάρτη για το πότε θα έχουμε τις οριστικές συμφωνίες στο τραπέζι.

Όλα αυτά, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν όλο το τελευταίο διάστημα εκφράζει θερμά την υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα απέναντι στις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον το κείμενο το συμπερασμάτων της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην οποία, εκτός των ηγετών της Ελλάδας και της Γαλλίας, μετέχουν εκείνοι της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Στις 19:30 (τοπική ώρα) θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο επίσημο δείπνο.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το ξενοδοχείο όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη είναι δρακόντεια.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, στις 15:00 (τοπική ώρα) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας Cargese της Κορσικής. Πρόκειται για ένα χωριό το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα από απογόνους ομάδας μεταναστών από την Μάνη οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στο νησί έναν αιώνα νωρίτερα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here