Άρθρο στη «Μακεδονία της Κυριακής» της επικεφαλής του γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνιστά μία ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, την οποία έχουμε εθνικό καθήκον να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Πρόκειται για μία εμβληματική πρωτοβουλία για την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά από την υγειονομική κρίση.

Τα ποσά που κινητοποιεί το Ταμείο είναι τόσο σημαντικά, ώστε με σωστή αξιοποίηση μπορούν να αλλάξουν την πορεία της χώρας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής και ανθεκτικής ανάπτυξης, ενισχύοντας τη συνοχή, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Όπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, οι προϋποθέσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης ευθυγραμμίζονται σε σημαντικό βαθμό με τις πολιτικές μας προτεραιότητες. Ακόμα και πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχαμε καταστήσει την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό βασικούς πυλώνες του πακέτου μεταρρυθμίσεων που προωθούσαμε.

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη σημαντικές παρεμβάσεις, που αναμένεται να βελτιώσουν την εικόνα της πόλης, όπως μεγάλα έργα υποδομής, αναπλάσεις δημοσίων χώρων προκρίνονται για το Ταμείο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα έργα και τις επενδύσεις μέχρι το τέλος του 2026. Επίσης συνδυάζει για πρώτη φορά επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ υπάρχει πρωτοφανής δυνατότητα κινητοποίησης ιδιωτικών πόρων.

Αξίζει να πούμε ότι το τρίτο τρίμηνο του 2021 θα αρχίσει η έλευση των κονδυλίων, ενώ΄7,9 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν φέτος για την Ελλάδα. Το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% και σε αύξηση της απασχόλησης κατά 4%. Από τις επιχορηγήσεις του Ταμείου, μάλιστα, ένα σημαντικό ποσό οδεύει προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Η κυβέρνησή μας σε συνεργασία με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να εντάξουμε στο Ταμείο ώριμα έργα, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τη σημαντική αυτή χρηματοδοτική πηγή.

Έχοντας στα χέρια μας ένα σπουδαίο εργαλείο και με γνώμονα το σήμερα και ένα καλύτερο αύριο, σχεδιάζουμε μεγάλα αναπτυξιακά projects, που δημιουργούν αναπτυξιακές προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία μας, τη Βόρεια Ελλάδα.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 30 Μαΐου 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here