«Εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και μπούλινγκ»: Εκδήλωση στο 4ο Γυμνάσιο Καστοριάς για μαθητές.

Στην Καστοριά βρέθηκε αυτές τις ημέρες ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, για την εκδήλωση με θέμα «Εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια μάστιγα του αιώνα και μπούλινγκ», που συνδιοργάνωσαν οι: Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Μανιάκων και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου Γυμνασίου Καστοριάς.

Ο κύριος Σούρας που ήρθε εντελώς δωρεάν στην Καστοριά ενημέρωσε τους γονέων αλλά και τα παιδιά χθες στην αίθουσα του 4ου Γυμνάσιου Καστοριάς.

Ο κ. Σούρας μιλώντας στην κάμερα της sentra.com.gr και του orizontespress.gr δήλωσε:

«Στην ερώτησή σας, αν οι γονείς είναι ενημερωμένοι πάνω στο θέμα του bullying, θα σας απαντήσω, δυστυχώς, με μία πρωτιά και με κάτι που δεν το ξέρει ακόμα κανένας. Από 41 χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα στο bullying βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Μας «κερδίζουν» η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, οι οποίες είναι χώρες που έχουν σοβαρό πρόβλημα τόσο με το bullying όσο και με την εξάρτηση σε ουσίες αλλά και αλκοόλ. Αμέσως μετά, είμαστε εμείς. Άρα σας ρωτάω εγώ. Είναι ενημερωμένοι οι γονείς; Όχι, είναι η απάντηση. Για τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια θέλω να σας πω, πώς από το 2018 και μετά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακηρύξει το gaming disorder (εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια), σε ψυχική διαταραχή. Άρα όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Είναι δύσκολα και ιδιαίτερα επικίνδυνα».

Σε ερώτηση αν η βία που ασκούν τα παιδιά είναι έμφυτη ή την δημιουργούν οι συνθήκες του περιβάλλοντός τους, ο κ. Σούρας απάντησε:

«Η βία που ασκούν τα παιδιά είναι μία βία η οποία παράγεται είτε από την οικογένεια, είτε από το σχολείο, είτε από χαρακτήρες και προσωπικότητες παιδιών που διαμορφώνονται από την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία, αλλά και βιώματα των ίδιων των παιδιών. Αν παραδεχθούμε πως μερικά παιδιά έχουν στο DNA τους την βία, τότε, είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι όλη αυτή την εκστρατεία και την ενημέρωση που κάνουμε την κάνουμε λανθασμένα. Δεν θα γίνει ποτέ τίποτα γιατί ότι και να γίνει πάντοτε θα υπάρχουν παιδιά που θα γεννηθούν βίαια. Όχι. Η βία είναι μέσα στην οικογένεια, στην γειτονιά, στους φίλους μας, στο σχολείο και πάνω από όλα είναι στο πώς εμείς έχουμε διαπλάσει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα μας.

Πρέπει να ξέρετε ότι τα παραβατικά παιδιά ξεκινούν σε πολύ μικρές ηλικίες, δηλαδή στην εφηβεία και κάποια στιγμή αν δεν τα προστατεύσουμε θα δημιουργήσουν μία διαταραχή της προσωπικότητας που λέγεται αντικοινωνική διαταραχή ή ψυχοπαθητική διαταραχή της προσωπικότητας και κάποια στιγμή θα φτάσουν να γίνουν οι αυριανοί εγκληματίες.

Ποιος πρέπει να είναι η «γέφυρα» προκειμένου να μπορέσει το παιδί να αποτινάξει από πάνω του το bullying που δέχεται;

Τα παιδιά δεν το λένε τις περισσότερες φορές αλλά η αλλαγή της συμπεριφοράς τους φαίνεται τόσο πολύ πού οι γονείς σιγά-σιγά μπορεί να το καταλάβουν. Τα παιδιά έχουν φόβο, έχουν ντροπή, έχουν ενοχές, νιώθουν απογοήτευση. Άρα, λοιπόν, δεν μιλάνε. Ο σκοπός είναι να το καταλάβουν οι γονείς, μετά οι γονείς πλησιάζουν τα παιδιά, μαθαίνουν την αλήθεια, ενημερώνουν το σχολείο, το σχολείο θα καλέσει το θύμα και τον θύτη ξεχωριστά, καλεί τους γονείς του θύματος και μετά τους γονείς του θύτη και έπειτα, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές με την καθοριστική και κατά τη γνώμη μου υποχρεωτική συμπαράσταση των ειδικών θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν, τελικά, αυτά τα προβλήματα. Ξεκινάμε λοιπόν, από το παιδί, πάμε στους γονείς, οι γονείς στον δάσκαλο, ο δάσκαλος στα παιδιά, στους άλλους γονείς και μετά έχουμε τους ειδικούς που μπαίνουν μέσα στην διαδικασία να βοηθήσουν τα παιδιά. Είναι λίγο σύνθετο και να είναι ίσως και χρονοβόρο. Όμως, πιστεύω, είναι αποτελεσματικό. Χωρίς αυτό τίποτα δεν μπορεί να γίνει.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, και γονείς και δάσκαλοι, δρουν ιδιοσυγκρασιακά, δηλαδή βάση των χαρακτήρων, των προσωπικοτήτων των δικών τους και όπως πιστεύουν καλύτερα για το παιδί. Αυτό είναι λανθασμένο, γιατί πολλές φορές θέλουμε να κάνουμε το καλό, αλλά αντί για το καλό κάνουμε το κακό.

«Μάθε! Μιλά! Ζήσε!» το μότο ενάντια στο bullying

«Μάθε! Μιλά! Ζήσε!». Μάθε, γιατί πρέπει να ξέρεις. Μιλά, μην φοβάσαι να μιλήσεις και ζήσε! Γυρίζω ολόκληρη την Ελλάδα σε αυτήν την εκστρατεία που κάνω για το bullying και τον εθισμό, για τέσσερις λόγους, για τέσσερα γεγονότα πολύ δυσάρεστα. Τα τρία από αυτά είναι αυτοκτονίες παιδιών που έχουν υποστεί bullying και το ένα είναι δολοφονία παιδιού από άλλα παιδιά. Δεν ήθελαν να το σκοτώσουν, του έβαλαν μία τρικλοποδιά, μιλάω για τον Άλεξ στη Βέροια, το παιδί έπεσε κάτω, χτύπησε, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί. Άρα, λοιπόν, έχουμε τρεις αυτοκτονίες, η πρώτη αυτοκτονία είναι της κοπέλας η οποία έπεσε από τον 9ο όροφο πολυκατοικίας στην Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά, γιατί κάποιος φίλος της ανέβασε ένα βίντεο με προσωπικές στιγμές στο ίντερνετ. Η δεύτερη αυτοκτονία είναι του Γιακουμάκη που όλοι γνωρίζουμε τι έχει υποστεί και η τρίτη αυτοκτονία ήταν ενός παιδιού πριν από τέσσερις με πέντε μήνες στην Αργυρούπολη. Μαθητής 3ης γυμνασίου που επειδή είχε μία διαφορετική σεξουαλική προτίμηση υπέστη αυτά που υπέστη και κρεμάστηκε στο δωμάτιό του. Αυτά με έκαναν να καταλάβω ότι δεν παίζουμε με το bullying. Όταν υπάρχουν αυτοκτονίες και υπάρχουν και δολοφονίες εντός και εκτός εισαγωγικών, τότε πάει να πει ότι τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Μανιάκων, Στάθης Βασιλειάδης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μετά από την ενημέρωση του κυρίου σούρα μπορώ να πω πως εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ νόμιζα πως γνώριζα αλλά έκανα λάθος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here