Τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα Τρίτη – Πόσο «αντέχει» το Νοσοκομείο της Καστοριάς και οι μονάδες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – Η εικόνα της Καστοριάς μετά από 10 μέρες στο «κόκκινο» και τα 247 κρούσματα τον Οκτώβρη – Γιατί δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση στην Καστοριά, αντίθετα με την Κοζάνη

Ένα νέο Γολγοθά από σήμερα το πρωί και για 14 ημέρες καλείται να ανέβει η Καστοριά με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού αλλά και να βγούμε από το «κόκκινο» περνώντας στη Ζώνη 1, αυτή της επιτήρησης. Πάντως, έχοντας κλείσει ήδη 10 μέρες αυστηρών μέτρων τα κρούσματα συνεχίζουν να κινούνται σε διψήφιο αριθμό (χθες Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ανακοινώθηκαν 11 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς), κρατώντας έτσι ψηλά τους δείκτες που κρίνουν την έξοδο από το «κόκκινο».
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που από αύριο οι μετακινήσεις στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες θα γίνονται μετά τις εννέα το βράδυ έως τις πέντε το πρωί μόνο με sms και μόνο για λόγους υγείας. Οι δύο περιοχές μπαίνουν στη «γκρι ζώνη», ξεχωριστά από τις ζώνες επιτήρησης και συναγερμού. Στις δύο περιφερειακές ενότητες εκτός από την εστίαση και το λιανεμπόριο, θα είναι ανοιχτά μόνο τα σχολεία και τα καταστήματα τροφίμων, πρατήρια καυσίμων και βεβαίως τα φαρμακεία, ενώ δεν θα γίνονται πτήσεις ούτε εσωτερικού ούτε εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στο ανώτερο επίπεδο συναγερμού περνά και η Μαγνησία και τα μέτρα θα έχουν ισχύ από αύριο και για 14 ημέρες.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουμε στο πορτοκαλί», σημειώνει σε συνέντευξή της στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6, η καρδιολόγος και περιφερειακή σύμβουλος, Δέσποινα Κοζατσάνη, η οποία αναφέρθηκε σε όλα όσα απασχολούν την Καστοριά, τις αξιολογήσεις, την πίεση που δέχεται το Νοσοκομείο μας, αλλά και την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης σε σχέση με την Κοζάνη όπου οι πολίτες τα μαθαίνουν μέσω της Περιφέρειας… χαρτί και καλαμάρι.

Δέσποινα Κοζατσάνη: «Αντέχει το Νοσοκομείο, τηρείτε τα μέτρα»

«Κάνω έκκληση στον κόσμο να τηρεί τα μέτρα, να προσέχει, διότι όλη η βόρεια Ελλάδα από τη Λάρισα και πάνω έχει πρόβλημα. Πολλοί συμπολίτες μας το περνούν κατ’ οίκων και έχουν ήπια συμπτώματα. Πλέον, όμως, είναι μεγάλος ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων. Άρα, στατιστικώς, κάποιοι θα χρειαστούν νοσηλεία στο νοσοκομείο και κάποιοι θα χρειαστεί να πάνε παραπέρα. Το παραπέρα σημαίνει, ας πούμε, μία βαριά υποξυγοναιμία που δεν θα μπορεί το νοσοκομείο μας να το αντιμετωπίσει και θα χρειαστεί να πάνε σε ένα μεγαλύτερο νοσοκομείο για διασωλήνωση», σημειώνει η κ. Κοζατσάνη και εξηγεί: «Το Μποδοσάκειο έχει ένα αριθμό κλινών που ήδη καλύφθηκαν από περιστατικά της Καστοριάς και της Κοζάνης και αυτή τη στιγμή Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλο μεγάλη πίεση και από εδώ αλλά και από τις Σέρρες και την Χαλκιδική. Όταν μιλάμε για πληρότητα για να είμαστε ακριβείς, αναφερόμαστε στις μονάδες εντατικής θεραπείας. η μονάδα του Μποδοσάκειου μαθαίνω ότι είναι πλήρης. Από κει και πέρα κάποιες κλίνες ακόμα και στο δικό μας στο νοσοκομείο το οποίο πιέζεται, υπάρχουν. Μέχρι στιγμής αντέχει ικανοποιητικά. Κρεβάτια για νοσηλευόμενους υπάρχουν, μην μπερδευόμαστε. Όταν λέμε πληρότητα δηλαδή, να μην τρομάζουμε τον κόσμο. Ότι έχω ένα πυρετό παράδειγμα που δεν υποχωρεί, θα πάω στο νοσοκομείο και δεν θα νοσηλευτώ. Είναι διαφορετικό. Να το διαχωρίσουμε, χωρίς όμως να θέλουμε να τους καθησυχάσουμε τους συμπολίτες μας. Υπάρχουν κλίνες για νοσηλεία», είπε.

Η συνέντευξη της καρδιολόγου και περιφερειακής συμβούλου, Δέσποινας Κοζατσάνη, στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6.

Δημήτρης Σαββόπουλος: «Εάν πάμε καλά δεν θα μείνουμε στο κόκκινο όλο το μήνα»

«Όσα θα ισχύσουν από σήμερα για την Καστοριά είναι προς το βέλτιστο τόσο για τη δυνατότητα μετακίνησης προς και από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς όσο και προς τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών που πλέον θα είναι πιο ευέλικτες» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, μιλώντας στο Χρήστο Nατσούλη και τον Antennes 93.6. 

Τι ισχύει από αύριο τρίτη 3 Νοεμβρίου στην Καστοριά

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά από αύριο τα 4 επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, που ίσχυαν έως τώρα, συγχωνεύονταν σε 2 επίπεδα (πλέον προστέθηκε και η γκρι ζώνη) κατά τον ακόλουθο τρόπο: το επίπεδο 1 (πράσινο) και το επίπεδο 2 (κίτρινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Α επιτήρησης (κίτρινο) και αντίστοιχα τα επίπεδα 3 (πορτοκαλί) και 4 (κόκκινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Β – αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).
Με τα νέα αυτά δεδομένα, η Καστοριά μπαίνει στη Ζώνη 2 από σήμερα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες οπότε και θα γίνει επαναξιολόγηση:

ΖΩΝΗ 2 – ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο ΚΟΚΚΙΝΟ, αλλά και στο ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. Δηλαδή, όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.
Σε αυτές τις περιοχές εκτός από τα μέτρα που ήδη ισχύουν, θα προστεθούν και οι εξής:
Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις, προστίθενται και οι ακόλουθες:
1. Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής απ’ το κατάστημα.
2. Αναστέλλεται η λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα όπως και κλειστά γυμναστήρια.
3. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
Ελεύθερη κυκλοφορία, ανοικτά σχολεία και καταστήματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here