Με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ θα επιβαρυνθούν οι προϋπολογισμοί των δήμων την επόμενη χρονιά, προκειμένου να καλύψουν το λειτουργικό και μισθολογικό κόστος του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» το οποίο διευρύνθηκε, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, για να παρέχει περισσότερες υπηρεσίες σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη.

Το ποσό αυτό αφορά κυρίως το μισθολογικό κόστος των 2.850 υπαλλήλων που προσλήφθηκαν, μέσω ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο του νέου διαγωνισμού, και πρόκειται να αναλάβουν υπηρεσίες πιθανόν έως τα τέλη Δεκεμβρίου ή το αργότερο τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς.

Όπως αποκάλυψαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδριακής τηλε- διάσκεψης της ΚΕΔΕ για τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών του οργάνου, αντιδήμαρχος Έδεσσας, Γιάννης Μουράτογλου και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, το κόστος αυτό που είναι δυσβάσταχτο για τους δήμους, δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό για τους ΟΤΑ, με ειδικό κωδικό, πριν ψηφιστεί από τη βουλή, όπως αρχικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Αυτό, όπως είπαν τα μέλη του Δ.Σ της ΚΕΔΕ σημαίνει ότι οι δήμοι θα φορτωθούν 100 εκατ. ευρώ και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου τα έσοδα τους είναι δραματικά μειωμένα, εξαιτίας της πανδημίας και της μη πληρωμής λογαριασμών και φόρων από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

«Θα φορτωθούμε άλλα 100 εκατ. ευρώ για να καλύψουμε το λειτουργικό και μισθολογικό κόστος του πιο αναγκαίου προγράμματος για τους δήμους, ειδικά εν μέσω της πανδημικής κρίσης. Αν μάλιστα δεν υπάρξει άμεσα ρύθμιση ώστε τα χρήματα αυτά να συμπεριληφθούν στον κρατικό προϋπολογισμό, τότε το πρόγραμμα κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα» δήλωσε από το βήμα της συνεδριακής διάσκεψης της ΚΕΔΕ ο κ. Μουράτογλου.

Ένα κράτος πρόνοιας έπρεπε να το έχει προβλέψει

Ανέφερε ότι στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού δεν υπάρχει πουθενά ξεχωριστός κωδικός για τα 100 εκατ. ευρώ που αφορά στους 2850 εργαζομένους, οι οποίοι θα μονιμοποιηθούν το Δεκέμβριο ή το νέο έτος. «Αυτά τα χρήματα έπρεπε να είναι προϋπολογισμένα για το 2021, αν υπάρχει ένα κράτος πρόνοιας, που θα έπρεπε να γνωρίζει επιπλέον ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με αναμορφώσεις προϋπολογισμών των δήμων» σχολίασε δηκτικά ο κ. Μουράτογλου.

Το θέμα πάντως τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) από τον αντιπρόεδρο του οργάνου, Σ. Δανιηλίδη, ενώ το Δ.Σ αποφάσισε ομόφωνα να ζητηθεί από τα αρμόδια υπουργεία, η εγγραφή ποσού ύψους 100 εκατ. ευρώ, σε ξεχωριστό ειδικό κωδικό στον κρατικό προϋπολογισμό, πριν ψηφιστεί από τη Βουλή, για την κάλυψη του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους του προγράμματος, που διαφορετικά κινδυνεύει να “τιναχθεί ” στον αέρα.

Μείον 214 εκατ. ευρώ στην κρατική επιχορήγηση των δήμων

Στο μεταξύ όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, μειωμένες κατά 214 εκατ. ευρώ εμφανίζονται οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τους δήμους. «Δεν φαίνεται το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους να έχουμε θεαματική βελτίωση στα οικονομικά, αντίθετα θα έχουμε σημαντικότατες επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ, δεδομένου ότι τα έσοδα μας και από τα ίδια, αλλά και από τα ανταποδοτικά θα είναι μειωμένα από τη μη είσπραξη λογαριασμών, αφού οι πολίτες αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το διάστημα της πανδημίας» υπογράμμισε ο κ. Μουράτογλου.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, με βάση την ανάλυση που έχει κάνει η Επιτροπή Οικονομικών των ΟΤΑ της ΚΕΔΕ, το 2020 η κρατική επιχορήγηση ανέρχεται στα 2.960 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 προβλέπεται στα 2.764 εκ. ευρώ, με μηδενική πρόβλεψη για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και με επίσης μηδενική πρόβλεψη για δαπάνες κορονοϊού.

Ο ίδιος πάντως έθεσε συνολικά το ζήτημα της οικονομικής θωράκισης των ΟΤΑ, λέγοντας πως «η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να θωρακιστεί και με το θέμα των μεταβιβασθέντων αρμοδιοτήτων που χρειάζεται να είναι κοστολογημένες». Εκτίμησε μάλιστα ότι σύντομα θα έρθουν βαριές αρμοδιότητες, όπως η πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία , η προσχολική αγωγή κ.α, οι οποίες να δεν συνοδευτούν από τους αναγκαίους πόρους, δύσκολα θα αντέξουν να σηκώσουν το βάρος οι δήμοι.

«Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος που κάναμε με τους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι από τότε που μεταβιβάστηκαν στους δήμους δεν δόθηκαν ποτέ κονδύλια για να καλύψουν αυτές τις υπηρεσίες» σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας την ανάγκη οι υπηρεσίες που θα μεταφέρονται στους δήμους να είναι κοστολογημένες. «Στο πλαίσιο μάλιστα του νέου κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων να βάλουμε στο τραπέζι ένα νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ, για να αρθούν αδικίες και ανισότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φανή Σοβιτσλή, makthes.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here