Με έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή από νέους βιοτέχνες και εμπόρους και σημαντικές αλλαγές στη χωροταξία, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες, ώστε όλα να είναι έτοιμα για το μεγάλο εμπορικό γεγονός – θεσμό του Άργους Ορεστικού που, φέτος, θα λάβει χώρα από την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Άργους Ορεστικού, Πάνο Κεπαπτσόγλου, φέτος το… κοντέρ θα γράψει περισσότερους από 350 εκθέτες, που αν σε αυτούς προστεθούν όσοι θα σχετίζονται με εστίαση, καφέ, λουκουμάδες και μπαράκια, τότε ο συνολικός αριθμός θα αγγίξει τους 400!!!

Συνέντευξη στο Μάρκο Πετρόπουλο

Γιατί, όμως, έρχονται όλοι στο Άργος; Ο Πάνος Κεπαπτσόγλου έχει την απάντηση: «η οργάνωση είναι άψογη, από κάθε άποψη. Αυτό οφείλεται και στους εξωτερικούς συνεργάτες, αλλά κυρίως στους εργαζόμενους του δήμου, που, πλέον, θεωρώ ότι θα αρχίσουν να κάνουν… σεμινάρια σε άλλους δήμους για τέτοιες οργανώσεις. Τα πάντα είναι μηχανογραφημένα», συμπληρώνει ο κ. Κεπαπτσόγλου και συνεχίζει: «οι εκθέτες μπορούν να δουν τον χάρτη της εμποροπανήγυρης, την ακριβή θέση του περιπτέρου τους, ενώ παράλληλα, άνοιξε και η διαδικασία των προκαταβολών για να κατοχυρώνουν οι έμποροι-εκθέτες τις θέσεις τους. Είναι όλα οργανωμένα άψογα, χωρίς γκρίνιες, χωρίς προβλήματα. Πλέον, όλοι έχουν καταλάβει ότι η Εμποροπανήγυρη του Άργους, όχι μόνο είναι η μεγαλύτερη της χώρας, αλλά έχει κανόνες και για τους εκθέτες και για τον Δήμο – διοργανωτή. Προσφέρουμε πολλά και απαιτούμε τα αυτονόητα για μια άψογη συνδιοργάνωση με τους εκθέτες».

Οι ημερομηνίες

Όσον αφορά τις προετοιμασίες, ο δήμαρχος σημείωσε πως έχει ολοκληρωθεί περίπου το ένα τρίτο των εργασιών, εξηγώντας πως τώρα ξεκινάει η πιο εξειδικευμένη δουλειά. Αυτό, όμως, που θέλησε ιδιαιτέρως να τονίσει είναι το θέμα της ημερομηνίες διεξαγωγής του πανηγυριού: «Παραδοσιακά, η εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού διεξάγεται την εβδομάδα που περιλαμβάνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Φέτος, λοιπόν, με βάση αυτό, η εμποροπανήγυρη ξεκινάει στις 20 Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται την Τρίτη 26 του μηνός. Άρα, χρονολογικά, είμαστε μια εβδομάδα νωρίτερα από πέρσι. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, τις εργασίες αρχές Αυγούστου, έτσι ώστε να μην υπάρχει η πίεση του χρόνου σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες θα είναι δυσμενείς. Υπάρχει και κάτι όμως, που θέλω ιδιαίτερα να τονίσω. Όλοι όσοι απασχολούνται στις εργασίες, είναι δημότες του Άργους Ορεστικού. Κι αυτό είναι σημαντικό, γιατί τα χρήματα μένουν εδώ».

Τοπικά προϊόντα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος στη συμμετοχή βιοτεχνών και παραγωγών χωρίς μεσάζοντες, μια προσπάθεια που μετρά ήδη τρία χρόνια και που πέρσι έφερε πολύ σημαντικά αποτελέσματα: «Δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα να αλλάξουμε την άποψη ότι ο βιοτέχνης δεν πρέπει να έρχεται μόνος του και να εκθέτει απευθείας τα προϊόντα του, αλλά να το κάνει κάποιος έμπορος. Όταν κάποιοι από τους βιοτέχνες επισκέφτηκαν την εμποροπανήγυρη, έγιναν αυτομάτως οι διαφημιστές της στους συναδέλφους τους και στα Επιμελητήριά τους. Αποτέλεσμα, να έχουμε μεγάλη προσέλευση βιοτεχνών, και τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που θα είχαν τα προϊόντα εάν τα έδιναν σε τρίτους».

ΓΙΑ ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΟΔΕΥΕΙ Η ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Αλλαγές στη χωροταξία

Σημαντικές διαφορές δεν θα υπάρξουν, τονίζει ο δήμαρχος Άργους, στο μέγεθος, όμως, θα γίνουν αρκετές χωροταξικές αλλαγές: «Θα υπάρχουν περισσότερα περίπτερα, χωρίς, όμως, κατάληψη μεγαλύτερου χώρου. Περισσότερα περίπτερα, λοιπόν, γιατί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση για συμμετοχή. Παράλληλα, θα αυξηθούν οι παράγκες με τα χαλιά, που ήταν ένα αίτημα από αρκετούς εκθέτες που δεν έβρισκαν χώρο να τοποθετηθούν, ενώ θα μεταφερθούν και οι δύο ταβέρνες που βρίσκονταν στο κάτω μέρος προς το λούνα παρκ. Τέλος, θα προστεθούν περίπτερα και στην πλευρά του Αγίου Νεκταρίου, στην ανηφόρα αριστερά της εκκλησίας. Λύνουμε έτσι και το θέμα του άναρχου παρκαρίσματος σε εκείνη την πλευρά.

Σε νέα θέση τα μπαράκια

Αναφορικά με την πανελλαδική πρωτοτυπία που κατέχει η Εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού, να διαθέτει, δηλαδή, μπαράκια για τον νέο κόσμο της πόλης, ο κ. Κεπαπτσόγλου επισήμανε ότι «φέτος, θα υπάρξει ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των εκθετών, για τη μεταμεσονύχτια όχληση από τα μπαράκια». Τα καταστήματα, λοιπόν, μουσικής και διασκέδασης, σύμφωνα με τον δήμαρχο, θα μεταφερθούν στην πάνω πλευρά του πανηγυριού, στο τέλος της σειράς των εστιατορίων, έτσι ώστε να μην ενοχλούνται οι εκθέτες που θέλουν να ξεκουραστούν τις βραδινές ώρες.  «Ήταν ένα σεβαστό και δίκαιο αίτημα και φέτος λύνεται και αυτό», σημείωσε ο κ. Κεπαπτσόγλου, συμπληρώνοντας ότι έτσι δημιουργείται και περισσότερος «προαύλιος» χώρος για τα καταστήματα αυτά.

Τι γίνεται με τα τοπικά καταστήματα

Αναφορικά με τους επαγγελματίες της περιοχής, ο κ. Κεπαπτσόγλου τόνισε ότι και φέτος υπάρχουν ειδικές τιμές και προνομιακές θέσεις στην κεντρική νησίδα και προς την κεντρική πλατεία για όσους δραστηριοποιούνται στην περιοχή: «Είναι αυτονόητο ότι η εμποροπανήγυρη δεν μπορεί να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τους επιχειρηματίες του τόπου». Για τα καταστήματα της Γιαγκοπούλου ο δήμαρχος σημείωσε πως: «η τοποθέτηση εκθετών διέπεται από την κανονιστική απόφαση της εμποροπανήγυρης. Πέραν από αυτό, υπάρχουν συγκεκριμένοι ευνοϊκοί κανόνες. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Εάν κάποιος δραστηριοποιείται με κάποιο κατάστημα, τις ημέρες του πανηγυριού, έχει δικαίωμα πρώτα αυτός να κρατήσει ελεύθερο τον χώρο της πρόσοψής του, με την υποχρέωση να καταβάλει ένα ελάχιστο τίμημα, πέραν του χώρου που, έτσι κι αλλιώς, παίρνει δωρεάν. Εννοείται, πάντως, ότι δεν γινόταν να είναι εντελώς δωρεάν».

Νέο λούνα παρκ

Εν τω μεταξύ, την περασμένη Πέμπτη ολοκληρώθηκε και η δημοπρασία για το λούνα παρκ, το οποίο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, «φέτος, θα έχει περισσότερα και αναβαθμισμένα παιχνίδια, και για μικρούς και για μεγάλους. Δεν νοείται πανηγύρι χωρίς λούνα παρκ και σουβλάκια», τόνισε χαμογελώντας.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here