Ολοκληρώθηκαν οι θεματικές περιηγήσεις σε ιστορικά σημεία της Καστοριάς από τον Ιστορικό – Ξεναγό Ρωμύλο Μαντζούρα

Άγνωστες πτυχές της ιστορίας και ειδικότερα της συμμετοχής της Καστοριάς στον Αγώνα για την Απελευθέρωση του Έθνους ξεδίπλωσαν διακεκριμένοι ομιλητές κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα:  «Η Καστοριά ως χώρος διαμόρφωσης προεπαναστατικών αντιλήψεων και ανάπτυξης της επαναστατικής δράσης. Η απήχηση της Επανάστασης του 1821», που διοργάνωσε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Καστοριάς.

Η εκδήλωση έγινε στον αύλειο χώρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ομιλίες από τους: 

• Δημήτριο Σταματόπουλο, Καθηγητή Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

• Πάνο Τσολάκη, Καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

• Νικόλαο Δ. Σιώκη, Δρ. Ιστορίας Ελληνισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

• Καλλιόπη Μπόντα – Ντουμανάκη, Φυσικό – Συγγραφέα Τοπικής Ιστορίας

• Ρωμύλος Μαντζούρας, Ιστορικό – Ξεναγό

• Αλέξανδρος Μακρίδης, Εκπαιδευτικό – Αρχαιολόγο,

οι οποίοι έκαναν εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις για την Ελληνική Επανάσταση και τον ρόλο των Καστοριανών που συμμετείχαν σε αυτήν είτε ως μέλη της Φιλικής Εταιρείας είτε ως αγωνιστές, με ιδιαίτερες αναφορές σε πρόσωπα, όπως ο Αθανάσιος Χριστόπουλος και οι Αδελφοί Εμμανουήλ, αλλά και αφανείς ήρωες της Επανάστασης που πέρασαν στη λήθη του χρόνου.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πέτρος Δοκόπουλος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και ο Βουλευτής Ν.Δ., Ζήσης Τζηκαλάγιας.

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ παράλληλα, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου έγιναν δύο θεματικές περιηγήσεις με θέμα: «Η Καστοριά της Επαναστατικής περιόδου. Ιστορίες και μνημεία αφηγούνται τα γεγονότα του 21», με τον Ιστορικό – Ξεναγό Ρωμύλο Μαντζούρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here