Kolotouba (ξανά) από τους περισσότερους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Διαφοροποιήσεις αναμένονται και στα άλλα κόμματα – Μετά την παρουσία του Jason/Αντιγόνη, σήμερα αναμένεται πιο εντυπωσιακή η παρουσία των εκπροσώπων των ΛΟΑΤΚΙ στη Βουλή

Με την ευρύτερη στήριξη της Ολομέλειας της Βουλής αλλά και έντονους κλυδωνισμούς σε αρκετές κοινοβουλευτικές ομάδες αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που επιχειρεί να επιταχύνει τις διαδικασίες υιοθεσίας και να αλλάξει το πλαίσιο αναδοχής.

Η συζήτηση που προηγήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο άρθρο 8 που επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης να γίνουν ανάδοχοι γονείς καθώς προκάλεσε ισχυρούς εσωκομματικούς κλυδωνισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Δημοκρατική Συμπαράταξη ενώ παράλληλα αναδείχθηκε – για μια ακόμα φορά – πως η εξουσία μάλλον είναι η μόνο συγκολλητική ουσία των δύο κυβερνητικών εταίρων. Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ψηφίζουν χωρίς αναταράξεις τους μνημονιακούς νόμους, ωστόσο στα λεγόμενα «δικαιωματικά» γίνονται… μαλλιά κουβάρια. Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που ο κ. Τάσος Κουράκης ζητούσε από την κυβέρνηση μεγαλύτερη τόλμη ώστε να θεσμοθετηθεί ο γάμος και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Κώστας Κατσίκης των ΑΝΕΛ υποστήριζε ότι η ομοφυλοφιλία είναι αδίκημα αντίστοιχο της παιδοφιλίας.

Ο χάρτης των διαφωνούντων… και της κωλοτούμπας

Σε κάθε περίπτωση υπερ της επίμαχης διάταξης έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι. Η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων, οι ΑΝΕΛ και η ΧΑ αναμένεται να καταψηφίσουν. Ωστόσο, σε τέτοιου είδους νομοσχέδια δεν τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας με αποτέλεσμα αρκετοί βουλευτές να διαλέξουν το δρόμο της διαφοροποίησης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ η αρχική λίστα περίπου 10 – 15 βουλευτών που εξέφραζαν διαφωνίες με την ρύθμιση έχει συρρικνωθεί αρκετά. Διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ο κ. Μάρκος Μπόλαρης – που με ανάρτησή του στο facebook ζήτησε την απόσυρση του άρθρου – η κυρία Γεωργία Γεννιά και ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης που πιθανότατα θα απουσιάσουν από την διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι Δημήτρης Βέττας, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, Γιώργος Ντζιμάνης, Γιώργος Ουρσουζίδης, Πέτρος Κωνσταντινέας, Θόδωρος Παραστατίδης κ.α. που τις προηγούμενες ημέρες εξέφραζαν την έντονη δυσφορία τους με το άρθρο 8 φαίνεται πως ενέδωσαν στις πιέσεις που τους ασκήθηκαν και προσανατολίζονται στην υπερψήφισή του.

Εκτός της «γραμμής» που έχει επιλέξει η ηγεσία της ΝΔ αναμένεται να κινηθούν τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές. Πρόκειται για τους: Ντόρα Μπακογιάννη, Ολγα Κεφαλογιάννη, Θεόδωρο Φορτσάκη και Νίκη Κεραμέως που προσανατολίζονται είτε στην αποχή είτε στην υπερψήφιση της ρύθμισης.

Με διαφοροποιήσεις αναμένεται να εμφανιστεί και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα καλύπτει τα «ρεπό των ΑΝΕΛ» μένοντας πιστός στην στάση της καταψήφισης κάθε νομοσχεδίου που δεν απολαμβάνει την στήριξη και των δύο κυβερνητικών εταίρων. Επίσης, την καταψήφιση της ρύθμισης έχει επιλέξει ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (θα απουσιάζει) ενώ σε παρόμοια στάση προσανατολίζονται οι Γιώργος Καρράς και Μιχάλης Τζελέπης.

Στη Βουλή βρέθηκαν την Τρίτη αρκετά μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας μεταξύ των οποίων και το Jason – Αντιγόνη Dane προκειμένου να παρακολουθήσουν τη συζήτηση αλλά και να ασκήσουν πιέσεις στα μέλη της πλειοψηφίας ώστε να υπάρξουν νομοτεχνικές βελτιώσεις.

antigonisd_arthroo
antigonisd3

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here