Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε σήμερα η ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα και η μνήμη του ήρωα Παύλου Μελά, στο χωριό όπου έπεσε νεκρός και σήμερα φέρει το όνομα του!

Αποστολή: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί, με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ Σεραφείμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου, Μελά. Αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων κατά τον Μακεδονικό αγώνα.

Αμέσως μετά, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, προ της προτομής του ηρωικού μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά, στην πλατεία της κοινότητας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και εν συνεχεία πανηγυρική ομιλία, στηριγμένη στα γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα, ακολούθως αποδόθηκε Ωδή στον Παύλο Μελά, από την Πολυφωνική Χορωδία ενηλίκων «Καστοριανή Συμφωνία» και από τη Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών «Η ΚΥΖΙΚΟΣ» Άργους Ορεστικού. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν, δια του εκπροσώπου της Βασίλη Γιαννόπουλου η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, η βουλευτής της ΝΔ στην Καστοριά, Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, ο Δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής, ο Δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτζιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Καστοριάς κος Νέστορας, ο Διοικητής του 15ου Συντάγματος, ο υποδιοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Καστοριάς, Εκπρόσωποι της ΝΟΔΕ Καστοριάς Στέργιος Αδάμ και Μαρία Νάτσιου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και αρκετός κόσμος που θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του θρυλικού καπετάν Μίκη Ζέζα, δηλαδή του Παύλου Μελά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεση η ομιλία από τον Διευθυντή του Δημοτικού σχολείου Κορησού Ιωάννη Πάτρα με θέμα: «Ο Μακεδονικός Αγώνας σύμβολο ενότητας και ελληνισμού», το μεγαλύτερο μέρος της οποίας μετέδωσε Live  η sentra.com.gr και μπορείτε να ακούστε στο δεύτερο βίντεο που ακολουθεί μετά τις φωτογραφίες του ρεπορτάζ. Ομιλία κατά την οποία ανέφερε πως η ιστορία που γράφτηκε με αίμα, δεν αλλάζει με μια υπογραφή, κερδίζοντας θερμότατα χειροκροτήματα από όλους τους παρευρισκόμενους, κάτι που στερήθηκαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι κατά την κατάθεση στεφάνων επί της προτομής του πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνα.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο σπίτι όπου έχασε τη ζωή του ο Παύλος Μελάς, σπίτι που μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, όπου κανείς έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί για τα γεγονότα και για το πως ακριβώς έχασε τη ζωή του ο Μίκης Ζέσας, απο μέλη της οικογένειας που κάποτε ανήκε το σπίτι, πριν αυτό περάσει στα χέρια του δημοσίου, ως ιστορικός και μουσειακός χώρος.

Δείτε φωτογραφίες και τα βίντεο από την live μετάδοση της sentra.com.gr

Δείτε ακόμα ένα σημείο από την πύρινη ομιλία του Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ

Μητροπολίτης Καστοριάς: «Ζητούνται “τρελοί” σαν τον Παύλο Μελά να σώσουν την ιστορία» (Βίντεο)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here