Ήταν 30 Ιουλίου του 2017, δηλαδή πριν από ένα χρόνο, οπότε μπήκε τέλος στη «σιωπή» περίπου 77 χρόνων, στον εως τότε ερειπωμένο Ιερό Ναό της Παναγίας της Γράμμουστας, καθώς τελέσθηκαν τα λαμπρά εγκαίνια της, γεγονός που εορτάστηκε σήμερα Κυριακή 29 Ιουλίου 2018, με βαθιά συγκίνηση, αλλά και με λαμπρότητα!

Αποστολή – Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Από πολύ νωρίς το πρωί, συγκεκριμένα τα ξημερώματα, αναχώρησε από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας για το σπίτι της στη Γράμμουστα. Η εικόνα με ασφάλεια, μεταφέρθηκε εκεί, όπου και θα παραμείνει εκεί και για τον Δεκαπενταύγουστο, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να την προσκυνήσουν όσοι θέλησαν να είναι παρόντες στον εορτασμό της ανάμνησης των Εγκαινίων.

Νωρίς κατέφθασε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ με τη συνοδεία, που λάμπρυνε με την παρουσία του τον εορτασμό!

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την διάρκεια της οποίας κατέφθασε κόσμος με λεωφορείο που δρομολόγησε ο δήμος Νεστορίου, από το Άργος Ορεστικό, ενώ πολλοί ήταν εκείνη που έφθασαν στον Ιερό Ναό με τα προσωπικά τους αυτοκίνητα. Αξίζει να σημειωθεί πως από μέρες πριν ή και από την προηγούμενη, χθες δηλαδή, κατέφθασαν στην μαρτυρική κοινότητα και όσοι διαθέτουν οικήματα για να παρακολουθήσουν την Θεία Λειτουργία.

Στην Θεία Λειτουργία, παρέστησαν ακόμα ο Συνταγματάρχης της Καστοριάς, καθώς επίσης εκπρόσωπος του Δήμου Νεστορίου, όπως και η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κα Αλέκα Μάτσια και αρκετός κόσμος, ανάμεσα τους στρατευμένα νιάτα που υπηρετούν στο Φυλάκιο της Γράμμουστας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον αύλειο χώρο του Ναού, υπήρχε μπουφές με μέριμνα της κοινότητας και των κατοίκων της περιοχής, από όπου κεράστηκαν όλοι οι παρευρισκόμενοι πλούσια εδέσματα και δροσιστικά αναψυκτικά. Επίσης πολλούς από τους επισκέπτες, απόλαυσαν μια βόλτα στην άγρια ομορφιά της φύσης του Γράμμου συνδυάζοντας και με ένα ρόφημα στο καφενείο και τον Ξενώνα της περιοχής.

Επίσης να αναφέρουμε πως από τούδε και στο εξής θα καθιερωθούν τα «ανεβάσματα» της Ιεράς και θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας της Γραμμουστιανής, από το Άργος Ορεστικό στην κοινότητα από την ημέρα εορτασμού των εγκαινίων του Ιερού Ναού και τα «κατεβάσματα» την ημέρα των Γενεθλίων της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε και η εικόνα της Παναγίας, θα επιστρέφει στο Άργος Ορεστικό.

Δείτε φωτογραφίες από τον σημερινό εορτασμό

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here